Annons
Annons

Häxan: ”Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom. I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Redaktionen

21 juni, 2019
Häxan: ”Midsommartid är en tid för kärleksmagi”
Dela inlägget

Vem har inte lagt blommor under kudden på midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även vittnar om vår kontakt med naturen – kanske är det därför det anses vara trolldom. I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep för att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

I år sammanfaller midsommarafton ovanligt nog med sommarsolståndet, så det blir inte mycket tid för oss häxor att sitta med vid sill-och-potatisbordet. I vår värld är sommarsolståndet det mest magiska dygnet. Då är växternas förtrollande kraft som starkast, särskilt för att säkra fruktsamheten och för att dra till sig kärlek. Det finns massor av gamla dokument där folklivsforskare nedtecknat magiska traditioner från hela vårt avlånga land.

En hel del av dem handlar om hur en ska kunna få en älskad att bli kär i en, eller åtminstone se vem en ska gifta sig med. Därifrån kommer seden att lägga sju blommor under kudden på midsommarnatten. I vissa delar av landet skulle det vara tre, nio eller elva blommor. Vilka blommor det skulle vara varierar mellan olika socknar, men vanligt var att kvinnan helst skulle kvinnan gå baklänges medan blommorna plockades, och gärna plocka dem med vänster hand.

LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du

I många gamla rättegångsprotokoll finns fall där den åtalade använt trolldom för att få en person att bli kär i hen. Ett sådant exempel är Kerstin Persdotter i Vimmerby som 1699 åtalades för att ha blandat sitt mensblod i brännvin och könshår i smör och pannkaka, och sedan ha bjudit den åtrådde mannen på detta.

Att blanda mensblod som runnit längs det högra låret i bröd och bjuda en liten pojke på, ska göra kvinnor hett eftertraktade av alla män. Överhuvudtaget var mensblod och hår vanligt förekommande i kärleksmagi utförda av kvinnor. Även saliv, tårar och urin kunde blandas i dryck att bjuda kärleksobjektet på, både av män och kvinnor. Män kunde annars stryka blod från en duva eller en fladdermus på insidan av handen när han skulle skaka hand med den han var kär i, så skulle hennes kärlek väckas.

LÄS OCKSÅ: Så firas midsommar i häxans trädgård

Vi häxor anser dock att kärlek som trollats fram från en viss person ofta slutar i misär. Bättre då är att skapa en amulett för att dra till sig kärlek i största allmänhet – en hjärtöppnare. Det kan gälla romantisk kärlek, kärlek inom familjen, från ett djur eller kanske till dig själv, eller till Moder Jord. Ta då tre kärlekstilldragande örter, till exempel rölleka, johannesört och lavendel. Lägg örterna i en liten flaska som du sedan läser en kärleksbesvärjelse över öppningen på innan du sätter på locket.

LÄS OCKSÅ: “Vi är barnbarnen till de häxor ni inte lyckades bränna”

Eller gör den allra äldsta formen av amulett: en en bit tyg eller skinn som du lägger örterna på och sedan knyter ihop med ett snöre. Då har du gjort en trollpåse. Du skriver själv i förväg ihop kärleksbesvärjelsen som en enkel ramsa. Vilken sorts amulett du än väljer, så ska du bära den nära kroppen, gärna i fickan eller i ett band runt halsen, och under kudden på natten.

Den kommande månaden är dess magiska kraft som störst, sedan kan du ladda den igen med din magi om du inte nått framgång med kärleken.

Lycka till och glad midsommar!

Hella Nathorst-Böös, journalist, författare och häxa

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Hella Nathorst-Böös
Yrke: Journalist, författare och häxa
Böcker av Hella: Häxans Årstider, Häxans Hus – handbok för ett giftfritt liv och Häxans Trädgård – läkeväxter förr och nu.
Kuriosa: Hella odlar läkeväxter i sin trädgård i Södermalms kulturkvarter i Stockholm, där hon under sommarhalvåret även leder stadsvandringar med tema häxprocesser och läkeväxter. Hellas familj består av fyra utflugna barn, man, bonusson och den svarta häxkatten Selma.Läs mer på hennes hemsida eller följe henne på Facebook.

Annons
Annons