Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.
I den tredje och avslutande delen om vår åldrande hud får vi lära oss vilken mat som är bäst för vår hud. Finessen är att det som är bra för huden också är bra för resten av kroppen så genom att vara lite fåfänga och tänka på utseendet när vi äter gynnar vi också vår hälsa i allmänhet. Antioxidanter är A och O för huden men även som nämnts i tidigare artiklar bra protein och hälsosamma fetter.
De bästa källorna till anti-oxidantrik mat
1. Bär
Framförallt röda och mörka bär som blåbär, björnbär, jordgubbar, hallon, tranbär, svarta och röda vinbär, körsbär, mörkröda druvor och granatäpple. Dessa innehåller höga halter antioxidanter och C-vitamin. Blåbär är speciellt bra för att hjälpa till att skydda huden mot åldrande effekter av UVA-strålar som skadar huden.
2. Grönt te
Grönt te har mycket högt polyphenoler inklusive gallsyra och de skyddar även de huden mot UVA strålar vilket medför inflammation och förtidigt åldrande.
3. Gurkmeja
Gurkmeja innehåller det aktiva ämnet curcumin och den är mycket antiinflammatorisk och därmed bra för att lugna ner en inflammation som attackeras av fria radikaler. Det gör att huden håller sig mer smidig och fast.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten Negin har koll på mineralriket
4. Orange, gula och röda frukter och grönsaker
De innehåller mycket betakaroten som är förstadie till A-vitamin. Betakarotener finns i paprika, melon, tomater, morötter, sötpotatis, persikor, aprikoser, squash, nektariner och rödkål. Koncentrerad tomatpuré innehåller höga nivåer av lykopen som kan liksom grönt te, hjälpa till att öka vårt naturliga skydd mot UV-strålar. En matsked per dag i matlagningen är ett utmärkt naturligt tillskott.
5. Mörkgröna bladgrönsaker
De innehåller också mycket antioxidanter och mineraler och vitaminer som E-vitamin och mineralen mangan. Vilket finns i broccoli, grönkål och i spenat. E-vitamin är en mycket bra antiåldrande vitamin.
6. Alger
Är ett bra sätt att få i sig jod och en bra källa till grundnäring då alger har mycket mineraler och vitaminer i sig. Tillsätt chlorella eller sprulina i smoothien, det ger mer näring till hudcellerna.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg
7. Nötter och fröer
Nötter har en hög andel E-vitamin och mangan. Fröer är en bra källa till zink och de innehåller även antioxidantpolyfenol som kallas för kanelsyra. Nötter och frön är också naturligt höga i de essentiella fettsyrorna som är avgörande för hälsosam hud.
8. Bönor
Bönor är rika på B-vitaminer och kalium. B-vitaminer gör att hår och naglar mår bra och kalium gör huden slät.
9. Syrade grönsaker
Innehåller mjölksyrebakterier som är bra för tarmen och immunförsvaret och därmed även huden.
LÄS OCKSÅ: Kollagen – bygger skönheten från insidan
Näringsämnen som stöttar huden
Förutom att ändra på kosten kan kroppen behöva extra näringsämnen för att stötta upp en slapp och åldrad hud. Följande näringsämnen är viktiga för att bilda kollagen:
• A-vitamin
• C-vitamin
• E-vitamin
• B-komplex.
• Magnesium
• Kalcium
• Zink
• Mangan
• Aminosyrorna glycin
• L-lysin
• Fettsyrorna EPA och DHA.
A-vitamin är särskilt bra för en åldrande hud. Psoriasis kan vara ett tecken på A-vitaminbrist, då det behövs för att celldelningen skall fungera på rätt sätt.
Johanna rekommenderar även följande homeopatiska medel
• Arnica montana
• Ferrum phos
• Calcium flour
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!