Risken att barn utvecklar autism och depression ökar om mamman under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en stor svensk observationsstudie på närmare 1,8 miljoner barn.
Det är sedan tidigare känt att infektion med vissa smittoämnen, exempelvis cytomegalovirus eller herpesvirus, kan skada utvecklingen av hjärnan hos foster och öka risken för vissa psykiatriska sjukdomar. Resultaten i den aktuella studien visar dock att även infektion i allmänhet under graviditeten – och även när själva smittoämnet inte når fostrets hjärna – kopplas till ökad risk hos barnet att senare i livet utveckla autism eller depression.
Mer autism och depression
Studien bygger på uppgifter om samtliga barn födda i Sverige under åren 1973-2014, totalt närmare 1,8 miljoner barn. Uppgifterna från det svenska medicinska födelseregistret har länkats till slutenvårdsregistret där det framgår om mamman vårdats på sjukhus med en infektionsdiagnos under den aktuella graviditeten. Med hjälp av slutenvårdsregistret har forskarna också följt barnens psykiska hälsa fram till 2014, då de äldsta var 41 år gamla.
LÄS OCKSÅ: Vi blir lyckligare av att påta i jorden
Autism ökade med 79 procent
Det visade sig att om en mamma under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektionsdiagnos ökade riskerna markant för att barnet senare i livet hamnade under sjukhusvård med någon av diagnoserna autism eller depression. För autism var riskökningen 79 procent, och för depression 24 procent. Däremot fanns det ingen koppling mellan sjukhusinläggning med infektionsdiagnos under graviditet av bipolär sjukdom eller psykos, inklusive schizofreni.
LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression
Ökad risk även efter mild infektion
De gravida kvinnorna i studien kan ha blivit inlagda på grund av en annan diagnos än infektion, men då också fått en infektionsdiagnos under vårdtillfället. Den ökade risken för psykisk ohälsa hos barnet sågs även efter infektioner hos de gravida som vanligtvis anses milda, exempelvis vanlig urinvägsinfektion.
LÄS OCKSÅ: Nya tester kan upptäcka autism i blodet
Flera teorier om vad som orsakar
Studien som är en observationsstudie ger inte svar på hur infektion under graviditeten påverkar hjärnutvecklingen hos fostret. Det finns dock andra studier som har visat att en infektion hos mamman leder till en inflammatorisk reaktion, och att vissa inflammatoriska proteiner kan påverka genuttrycket i hjärncellerna hos fostret. Annan forskning visar att inflammationen hos mamman ökar produktionen av neurotransmittorn serotonin i moderkakan, som kan tänkas påverka hjärnutvecklingen hos det ofödda barnet.
Av redaktionen
Källa: Sahlgrenska akademin
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Idag uppmärksammar vi Världsautismdagen.
Dagen instiftades av FN 2008 och inträffar 2 april varje år.
Läs mer om Världsautismdagen på FN:s hemsida.
Ordet autism kommer av det grekiska ordet autos, som betyder själv. Autism är en av diagnoserna inom autismspektrumet som också omfattar Aspergers syndrom, atypisk autism och desintegrativ störning. Läs mer om vad autism är här.
Här kan du läsa fler av Kureras artiklar om autism.