Annons
Annons

Ingrediensförteckning för vin blir obligatoriskt i år

Tack vare ett unikt undantag inom livsmedelsbranschen har vintillverkare inom EU inte behövt redovisa en ingrediensförteckning för sitt vin. Men i år blir det äntligen ändring på det! Trots det blir det tyvärr inte helt lätt för oss konsumenter att läsa den.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
12 maj, 2023
Ingrediensförteckning för vin blir obligatoriskt i år

Tack vare ett unikt undantag inom livsmedelsbranschen har vintillverkare inom EU inte behövt redovisa en ingrediensförteckning för sitt vin. Men i år blir det äntligen ändring på det! Trots det blir det tyvärr inte helt lätt för oss konsumenter att läsa den.

Sedan slutet på 1970-talet, då EU för första gången tog fram regler för märkning av livsmedel, så har vin och andra alkoholhaltiga drycker haft ett unikt undantag som innebär att det inte finns något krav på att ingredienser och näringsvärde ska stå utskrivna på produkterna. Egentligen skulle det vara ett tillfälligt undantag, men det blev kvar för att medlemsländerna inte kunde komma överens.

Ingredienslistor kommer i december

Efter påtryckningar från olika konsumentgrupper, som svenska ”Äkta vara” men även från flera EU-länder så tog EU- kommissionen 2017 till slut ett beslut om att ta bort undantaget. De kom fram till att de inte kunde ”identifiera några objektiva skäl som skulle motivera avsaknaden av uppgifter om ingredienser och näringsinformation på alkoholhaltiga drycker”.

Så nu kommer man till slut, från och med 8 december 2023, införa ingrediens- och näringsdeklarationer på alkohol. Till en början dock bara för vin. Men de viner som har redan producerats och märkts innan dess kommer butikerna att få sälja klart.

LÄS OCKSÅ: Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin

Konsumenten måste själv scanna

Och troligen så kommer reglerna även att börja gälla för andra alkoholhaltiga drycker framöver. I en artikel på Äkta varas hemsida skriver deras verksamhetsledare Björn Bernhardson så här: ”Det är förstås en seger för oss konsumenter. Undantaget är till för att göra det lättare för alkoholindustrin. Tyvärr har man i de nya reglerna tillmötesgått industrin i allt för stor utsträckning.”

EU- kommissionen har nämligen beslutat att ingredienslistor och näringsinnehåll inte behöver stå utskrivet på flaskornas etiketter. Istället ska de stå på en hemsida som man kan nå via en länk eller QR-kod vid produkten.

”Det är förstås krångligare för oss konsumenter att i butiken behöva skanna en QR-kod för att få veta vad vinet innehåller. Dessutom exkluderar denna lösning de personer som inte har smartphone och inte heller går det ju då att läsa informationen när man saknar internetuppkoppling”, menar Björn Bernhardson vidare.

LÄS OCKSÅ: Därför blir perfektionister oftare alkoholister

Alkoholindustrin emot innehållsdeklaration

Att man nått denna kompromiss beror säkerligen på att vin- och spritindustrin under lång tid har varit emot att införa ingrediens- och näringsdeklarationer. Anledningen? Att de tror att vi konsumenter ändå inte skulle förstå vad vissa ingredienser betyder. Dessutom menar de att förteckningarna inte skulle få plats på etiketterna eller att det skulle vara för krävande för företagen när de ska uppdatera och trycka om sina etiketter.

Dessutom verkar det dessvärre som att ingredienslistorna ändå inte kommer vara fullständiga när de väl kommer på plats. Men beslutet är ändå ett steg i riktning, och Äkta vara, och troligen fler med dem, kommer att fortsätta kämpa för fullständiga och lättillgängliga märkningar av vin och annan alkohol.

LÄS OCKSÅ: Ett glas rött för hälsans skull?

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Tillsatser i vin

*I konventionell vintillverkning är 63 tillsatser och processhjälpmedel tillåtna.
*Flera av dessa finns redan naturligt i vindruvor, exempelvis tannin, socker och vinsyra. Dessa använder tillverkarna bland annat för att uppnå ökad alkoholhalt, få bättre smakbalans eller hållbarhet.
*Svavel uppkommer naturligt vid jäsning, men tillsätts även för att undvika oxidation: en defekt som påverkar vinets doft och smak.
Källa: Systembolaget

Annons
Annons