Tänk dig för nästa gång du slänger skrutten. Mycket av det nyttiga sitter i de delar vi ofta låter bli att äta, som i blasten, i skalet, i kärnorna och kärnhuset.
Professor emeritus Stig Bengmark skriver om att han äter det du kastar.
Alla tänker nog inte på att nyttigheterna i frukt och grönsaker inte är så jämnt fördelade som man kan tro. Om man till exempel studerar ett sädesslag som vete kan man grovt dela in det i: skal, mjöl och grodd. Skalet, som ska skydda kornet mot angrepp utifrån, är av naturen försett med rikligt av fibrer och antioxidanter. Också grodden, som ska placeras i jorden och ge upphov till en stor planta, är rikligt försedd med mängder av nyttigheter.
Mjölet däremot, som egentligen inte innehåller några nyttigheter alls, utgör bara tomma kalorier.
► Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg
Det nyttiga sitter i de delar vi låter bli att äta
Trots det har människan genom årtionden vant sig vid att bara ta tillvara på mjölet för egen del – och ge bort mycket av skalet/kliet till grisarna för att de ska få ordning på sina magar och mycket av groddarna till minkarna för att de ska få glansiga, fina pälsar.
Likadant är det med många av de frukter som vi äter till vardags. Det nyttiga sitter i de delar vi ofta låter bli att äta, i kärnorna och kärnhuset i till exempel apelsinerna, melonerna, päronen och äpplena. Det kan med framgång tas till vara i till exempel gröna smoothies.
Släng inte blasten!
En annan sak vi inte ska slänga i soptunnan är blasten på våra rotfrukter. Det föreligger nämligen en mycket stor skillnad i innehåll mellan rotfrukter och dess blast – och blasten uppvisar påtagliga fördelar: lägre kaloriinnehåll, lägre fett- och sockerinnehåll och mångdubbelt större innehåll av viktiga mineraler och vitaminer.
► Läs också: Tillverka mjöl av ”gamla” bananer
Fakta
Läkaren och forskaren Stig Bengmark var under nära 25 år verksam som professor i kirurgi och chef för kirurgiska kliniken vid Lunds universitetssjukhus.
När han 1994 gick i pension blev han professor emeritus.
Stig Bengmark, som är född 1929, är fortfarande på flera sätt aktiv inom området hälsa, bland annat som föreläsare och skribent. Han är också honorary visiting professor vid Londons universitet där han forskar kring Hälsans villkor.