Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.
Det är vanligt att patienter med hjärt-kärlsjukdom även drabbas av depression. Något som kan leda till en ond cirkel där även den fysiska sjukdomen påverkas negativt, det är därför viktigt att patienterna får behandling för depressionen.
Terapi när det passar patienten
Studien visar att terapi via nätet kan minska depression och förbättra livskvaliteten för hjärtsjuka. Idag gör resursbrist att många hjärtsjuka inte får den vård de behöver mot depression, där kan internetterapin spela en viktig roll tror Peter Johansson, professor vid institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV, vid Linköpings universitet. Behandlingsformen innebär dessutom att patienterna får terapi i hemmet och kan genomföra den vid en tid som passar dem.
LÄS OCKSÅ: “Musik kan ha en läkande effekt”
Första studien på hjärtpatienter
Ett flertal tidigare studier har visat att internet-KBT har god effekt mot depression, men den aktuella studien är den första som utformats särskilt för hjärtpatienter med depression. Studien var en så kallad randomiserad kontrollerad studie där deltagare slumpmässigt delades in i olika grupper, för att kunna jämföras med varandra. I studien deltog 144 deprimerade hjärtpatienter där 72 av dem under nio veckor fick delta i kognitiv beteendeterapi (KBT) via nätet, samtidigt som de hade tillgång till en sjuksköterska. De 72 övriga fick under lika lång tid diskutera hälsa med varandra i ett internetforum.
LÄS OCKSÅ: Skilsmässa och låg inkomst – ökad risk för ny hjärtinfarkt
Var femte patient mådde bättre
Resultaten visar att efter nio veckors internet-KBT fick var femte patient en signifikant klinisk förbättring av sin depression i jämförelse med de som enbart deltog i forumdiskussioner. Patienterna som genomgick internet-KBT hade i genomsnitt 15 minuters återkoppling med en sjuksköterska varje vecka. Då fick de dels möjlighet att få svar på sina frågor, men syftet var även att stödja och uppmuntra patienterna. Efter avslutad behandling uppgav patienterna också att de hade fått ökad livskvalitet.
LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan förebygga hjärt-kärlsjukdom
Tillgång till sköterska avgörande
Styrkan i studien är enligt Peter Johansson att patienterna hade tillgång till sjuksköterskor via nätet, en kontakt som var avgörande för det goda resultatet, menar han.
Av redaktionen
Källa: Linköpings universitet