Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan användes redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.
Så kallad ketogen kost är en diet med mycket fett och väldigt lite kolhydrater och protein som syftar till att ändra kroppens energiomsättning för att minska anfallen.
Tydlig förbättring – färre anfall
Just nu behandlas åtta barn med ketogen diet på barnsjukhuset och enligt Susanne Fredén, dietist på Akademiska barnsjukhuset har de flesta har fått en tydlig förbättring med färre anfall. I vissa fall kan man bli helt anfallsfri av behandlingen menar hon. Något som är väldigt positivt eftersom en del av barnen kan ha så mycket som 10–30 anfall om dagen eller mer.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka benbuljong
Mycket fett och lite kolhydrater
Kostbehandlingen introducerades på Akademiska barnsjukhuset våren 2018, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Innan dess var barnen hänvisade till andra sjukhus i landet. Behandlingen innebär att barnen får en så kallad ketogen diet, individuellt utformad, med måltider bestående av mycket fett och lite protein och kolhydrater. Barnet får inte äta något utöver det som ingår i dieten. Behandlingen pågår två år eller längre. Oftast består dieten av fyra till fem måltider som intas regelbundet. Både mat och vätska fördelas jämnt över dagen.
Kan trappa ned på läkemedel
Syftet med dieten är att barnen ska få färre, kortare och/eller lindrigare anfall. I vissa fall kan där kosten ger bra resultat kan man, enligt Susanne Fredén, trappa ned på läkemedelsbehandling som ofta ger biverkningar. Dieten kan vara ett alternativ för barn som inte kan bli aktuella för epilepsikirurgi.
LÄS OCKSÅ: Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?
Vissa svarar inte på medicinsk behandling
Fem av 1 000 barn i Sverige har epilepsi, totalt cirka 10 000 barn. De allra flesta kan behandlas med konventionell läkemedelsbehandling, ofta en eller två mediciner. Men ungefär en tredjedel svarar inte tillräckligt bra på farmakologisk behandling. Det är dessa svårbehandlade barn som utgör målgruppen för behandlingen. De har ofta prövat flera läkemedel med otillräcklig effekt. Dieten förändrar kroppens energiomsättning.Kroppen övergår till att förbränna fett istället för kolhydrater, ungefär som vid fasta.
Den exakta mekanismen bakom effekterna på epilepsianfall är inte helt klarlagd. När fett förbränns producerar levern ketoner, ett slags bränslemolekyler, som påverkar hjärnan. Det kan, enligt Susanne Fredén, liknas vid ett alternativt bränsle för kroppen, som används när kroppen inte har tillgång till blodsocker (glukos).
LÄS OCKSÅ: Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”
Har använts sedan 1920-talet
Ketogen diet är känt sedan länge och användes redan på 1920-talet, innan läkemedel mot epilepsi fanns. När läkemedel mot epilepsi utvecklades och började användas blev behandling med ketogen diet mer ovanlig men användes kontinuerligt vid några större epilepsisjukhus i USA. Efter att en filmproducent på 1980- talet gjort en spelfilm om kosten, då hans egen son fick prova ketogen diet och blev anfallsfri, kom kosten mer i bruk igen. Dieten är nu ett väl beprövat behandlingsalternativ mot svårbehandlad epilepsi.
Av redaktionen
Källa: Akademiska sjukhuset