Annons
Annons

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret.

Inger Palm

28 november, 2022
Kolhydraten som bekämpar infektioner
Dela inlägget

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret.

Livsstilen spelar en avgörande roll för hur ditt immunsystem fungerar. Det vill säga, vilken mat du äter, om du är fysiskt aktiv och om du sover bra eller inte. Immunförsvaret påverkas också av stress och om du ger dig tillräckligt med tid till återhämtning.

Graeme Jones.

Graeme Jones, som är klinisk fysiolog vid Nordic Clinic i Stockholm, träffar dagligen klienter som behöver hjälp att stärka immunförsvaret.

– Ditt immunförsvar är otroligt viktigt för din allmänna hälsa. Dess primära funktion är att skydda mot bakterier, virus och gifter. Dessutom hjälper ett hälsosamt immunförsvar dig att läka skador, det tar död på cancerceller och skyddar dig mot autoimmuna sjukdomar, säger Graeme Jones.

Bland de första signaler du får när immunsystemet gått ner är att du känner dig trött och att en infektion är på gång. Det kan också kittla lite i halsen och ömhet i lymfkörtlarna blir tydlig.

– Dessa första tecken är en möjlighet för dig att snabbt agera för att hjälpa till att stödja immunförsvaret. Om du upplever att du får infektioner oftare än så kan det bero på ett försvagat immunförsvar. Men det är helt normalt att ha en infektion en eller två gånger om året, säger Graeme Jones.

LÄS OCKSÅ: Kiselgel lugnar Olas mage

Sämre immunförsvar med åldern

Att ha slumrande infektioner som dyker upp, som vårtor som orsakas av papillomvirus eller munsår som uppstår på grund av ett herpesvirus är ganska vanligt.

– Återkommande munsår och vårtor kan tyda på att ditt immunförsvar är i ett för-svagat tillstånd, eftersom det tillåter viruset att blomma upp, förklarar Graeme Jones.

Om du efter två veckor fortfarande har en infektion i kroppen kan det antyda att immunförsvaret är försvagat. Vad som ofta händer är att infektionen blir till en övre luftvägsinfektion eller att den utvecklas till en lunginflammation med slem och hosta.

– De allvarligare infektionerna är ett tecken på att immunförsvaret är nedsatt. Det finns många olika orsaker till att immunförsvaret blivit svagare. Vissa mediciner som används för organtransplanterade mottagare och personer med autoimmuna tillstånd är immunhämmande av naturen. En antibiotikakur kan också tillfälligt försvaga immunförsvaret genom att utplåna nyttiga tarmmikrober som hjälper till att träna immunförsvaret, säger Graeme Jones.

– När vi åldras blir immunförsvaret sämre, vilket leder till en ökning av låggradig kronisk inflammation och minskad förmåga att bilda ett adaptivt immunförsvar, ett tillstånd som kännetecknas av förhöjda nivåer av blodinflammatoriska markörer vilka kan vara tecken på kronisk sjukdom. Diabetiker och de som lider av fetma kan också ha ett försvagat immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Går det att träna vid förkylning?

Näringsrik kost

Det finns de som är födda med ett sämre immunförsvar. Graeme Jones berättar att det finns över 200 ärftliga immunbrister som är baserade på genetiska orsaker. Tillstånd som uppstår med specifika symtom, vilket gör att dessa personer lättare kan identifieras inom vården. Exempel på dålig immunrespons är infektioner i luftvägarna och svampinfektioner.

Den som har en medfödd immunnedsättning ska förstås också titta över sin livsstil, äta en kost rik på frukt och grönt, hantera stress, ge sig tid för återhämtning, vara noga med sömnen och fysiskt aktiv.

– Det är viktigt att ha ett konsekvent sömnschema med inte alltför stora dygnsmässiga avvikelser, det vill säga håll ditt sovfönster till ungefär samma klockslag varje dag, säger Graeme Jones och tillägger:

– Ge kroppen alla vitaminer och mineraler som den behöver för att optimera immunförsvaret. Om du dras med långvariga infektioner och/eller konstanta magproblem kan det, i vissa fall och på längre sikt, också vara värt att undersöka tarmfloran för att försöka justera eventuella obalanser och på så sätt optimera mag- och tarmhälsan och därmed även immunförsvaret.

LÄS OCKSÅ: Tre örter när det känns förkylt

Betaklugan bekämpar infektioner

Det finns en hel del näringsämnen som hjälper till att stötta immunförsvaret, och till dessa hör antioxidanter som vitamin A, C och E. Men även mineralerna zink och selen. Tarmen och immunförsvaret mår bra av prebiotiska livsmedel som matar tarmmikrobiomet. Då kan du till exempel äta surkål och kimchi.

Betaglukaner är ett spännande ämne som är bra för immunförsvaret. Det finns studier som stärker dess effekt på immunsystemet. Det är betaglukaner från en speciell alg som har effekt.

– Betaglukaner hjälper till genom att binda till receptorer på immunceller, vilket stimulerar dem att bekämpa infektioner. Dessutom fungerar betaglukaner som prebiotika som ökar tillväxten av nyttiga tarmbakterier och omvandlar betaglukan till andra bioaktiva metaboliter.

Av Inger Palm

Fakta

Betaglukaner

… är kolhydrater som kommer från jästsvamp och alger, och det är algen euglena gracili som kan stärka immunförsvaret. Verkningsmekanismen tycks vara att de hakar fast sig i immuncellerna i tarmen och sedan transporteras ut i kroppens organ.
… hjälper immuncellerna att göra sitt jobb och då minskar risken för infektioner och förkylningar.

Annons
Annons