Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna – dina relationer påverkar risken för benskörhet

Handen på hjärtat, hur står det till med relationerna? Om du inte gjort det tidigare kan det vara dags att se över dem. Benförlust och benskörhet hos kvinnor har nämligen kopplas till dåliga sociala relationer som i sin tur orsakar psykosocial stress, enligt en ny studie.

Psykosocial stress är en känd riskfaktor för många kroniska sjukdomar och tidigare forskning har funnit att ett antal psykosociala stressfaktorer som till exempel att drabbas av flera stora livshändelser, bristande optimism och låg utbildningsnivå kan vara förknippade med ökad risk för frakturer.

 

Psykosocial stress en stor bov för ohälsa
Psykosocial stress beror de känslomässiga och fysiologiska reaktioner som uppstår när vi står inför en situation där vi upplever att kraven överstiger vår förmåga att hantera den. Exempelvis vid äktenskapsproblem, en närståendes död, missbruk, hälsoproblem och ekonomiska problem.

Påverkar hormonsystemet
Utgångspunkten för undersökningen var att psykosocial stress kan öka frakturrisken genom nedbrytning av benmineraldensiteten. Författarna menar att psykosocial stress kan förändra bentätheten genom förändringar i hormonnivåerna, inklusive kortisol, sköldkörtelhormoner, tillväxthormon och glukokortikoider.

LÄS OCKSÅ: “Klimakteriet en naturlig del av åldrandet – pyttsan!”

Undersökte stressens inverkan på bentäthet
Få studier har undersökt sambandet mellan psykosocial stress och bentäthet så forskarna bestämde sig för att titta närmare på det. De utvärderade data om 11 020 kvinnor inskrivna i Women's Health Initiative (WHI) – en långsiktig amerikansk hälsovetenskaplig studie som lanserades 1993 för att utforska strategier för att förebygga hjärtsjukdomar, bröst- och tarmcancer samt osteoporotiska frakturer hos kvinnor som genomgått klimakteriet.

LÄS OCKSÅ: Få balans på hormonerna och må bra

Undersökning pågick i sex år
Kvinnorna medverkade i en undersökning som analyserade bentätheten och fick komplettera med ett frågeformulär som där det ingick information om psykosocial stress relaterad till deras sociala miljö. Undersökningen pågick under sex års tid. Hög social stress visade sig vara associerad med lägre bentäthet även efter justering för andra faktorer som kan påverka som exempelvis ålder, utbildning, andra sjukdomstillstånd, vikt, rökning, alkoholvanor, användning av hormonterapi, ålder vid klimakteriet, fysisk aktivitet och historia av kriminalitet efter 55 års ålder.

 

LÄS OCKSÅ: Är du i riskzonen för benskörhet? Så vet du

En observationsstudie
Forskarna identifierade specifika psykosociala stressorer relaterade till den sociala miljön som associerades med benförlust. Under de sex år som studien pågick såg man en koppling mellan stora sociala påfrestningar och ökad förlust i bland annat höft-, ryggrads- och lårbenshalsen. Men då det rör sig om en observationsstudie och kan man inte bevisa orsakssamband och författarna påpekar att de psykosociala stressnivåerna hos kvinnorna som deltog kan ha varit lägre än för befolkningen i genomsnitt då det rörde sig om friska personer. Dessutom var de psykosociala stressnivåerna självrapporterade i början av studien och kan ha förändrats under uppföljningsperioden.

Viktigt med stödjande nätverk för äldre kvinnor
Trots det framhåller de att benskörhet är den fysiska reaktion på stress som sannolikt påverkas mer av kvaliteten på våra relationer än hur många relationer vi har och att det därför är viktigt att arbeta för att bygga stödjande nätverk för att bidra till att minska problemen med benskörhet hos äldre kvinnor.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".