Kvinna – dina relationer påverkar risken för benskörhet

Handen på hjärtat, hur står det till med relationerna? Om du inte gjort det tidigare kan det vara dags att se över dem. Benförlust och benskörhet hos kvinnor har nämligen kopplas till dåliga sociala relationer som i sin tur orsakar psykosocial stress, enligt en ny studie.

Psykosocial stress är en känd riskfaktor för många kroniska sjukdomar och tidigare forskning har funnit att ett antal psykosociala stressfaktorer som till exempel att drabbas av flera stora livshändelser, bristande optimism och låg utbildningsnivå kan vara förknippade med ökad risk för frakturer.

 

Psykosocial stress en stor bov för ohälsa
Psykosocial stress beror de känslomässiga och fysiologiska reaktioner som uppstår när vi står inför en situation där vi upplever att kraven överstiger vår förmåga att hantera den. Exempelvis vid äktenskapsproblem, en närståendes död, missbruk, hälsoproblem och ekonomiska problem.

Påverkar hormonsystemet
Utgångspunkten för undersökningen var att psykosocial stress kan öka frakturrisken genom nedbrytning av benmineraldensiteten. Författarna menar att psykosocial stress kan förändra bentätheten genom förändringar i hormonnivåerna, inklusive kortisol, sköldkörtelhormoner, tillväxthormon och glukokortikoider.

LÄS OCKSÅ: “Klimakteriet en naturlig del av åldrandet – pyttsan!”

Undersökte stressens inverkan på bentäthet
Få studier har undersökt sambandet mellan psykosocial stress och bentäthet så forskarna bestämde sig för att titta närmare på det. De utvärderade data om 11 020 kvinnor inskrivna i Women's Health Initiative (WHI) – en långsiktig amerikansk hälsovetenskaplig studie som lanserades 1993 för att utforska strategier för att förebygga hjärtsjukdomar, bröst- och tarmcancer samt osteoporotiska frakturer hos kvinnor som genomgått klimakteriet.

LÄS OCKSÅ: Få balans på hormonerna och må bra

Undersökning pågick i sex år
Kvinnorna medverkade i en undersökning som analyserade bentätheten och fick komplettera med ett frågeformulär som där det ingick information om psykosocial stress relaterad till deras sociala miljö. Undersökningen pågick under sex års tid. Hög social stress visade sig vara associerad med lägre bentäthet även efter justering för andra faktorer som kan påverka som exempelvis ålder, utbildning, andra sjukdomstillstånd, vikt, rökning, alkoholvanor, användning av hormonterapi, ålder vid klimakteriet, fysisk aktivitet och historia av kriminalitet efter 55 års ålder.

 

LÄS OCKSÅ: Är du i riskzonen för benskörhet? Så vet du

En observationsstudie
Forskarna identifierade specifika psykosociala stressorer relaterade till den sociala miljön som associerades med benförlust. Under de sex år som studien pågick såg man en koppling mellan stora sociala påfrestningar och ökad förlust i bland annat höft-, ryggrads- och lårbenshalsen. Men då det rör sig om en observationsstudie och kan man inte bevisa orsakssamband och författarna påpekar att de psykosociala stressnivåerna hos kvinnorna som deltog kan ha varit lägre än för befolkningen i genomsnitt då det rörde sig om friska personer. Dessutom var de psykosociala stressnivåerna självrapporterade i början av studien och kan ha förändrats under uppföljningsperioden.

Viktigt med stödjande nätverk för äldre kvinnor
Trots det framhåller de att benskörhet är den fysiska reaktion på stress som sannolikt påverkas mer av kvaliteten på våra relationer än hur många relationer vi har och att det därför är viktigt att arbeta för att bygga stödjande nätverk för att bidra till att minska problemen med benskörhet hos äldre kvinnor.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.