Kvinna – dina relationer påverkar risken för benskörhet | Kurera.se

Kvinna – dina relationer påverkar risken för benskörhet

Handen på hjärtat, hur står det till med relationerna? Om du inte gjort det tidigare kan det vara dags att se över dem. Benförlust och benskörhet hos kvinnor har nämligen kopplas till dåliga sociala relationer som i sin tur orsakar psykosocial stress, enligt en ny studie.

Psykosocial stress är en känd riskfaktor för många kroniska sjukdomar och tidigare forskning har funnit att ett antal psykosociala stressfaktorer som till exempel att drabbas av flera stora livshändelser, bristande optimism och låg utbildningsnivå kan vara förknippade med ökad risk för frakturer.

 

Psykosocial stress en stor bov för ohälsa
Psykosocial stress beror de känslomässiga och fysiologiska reaktioner som uppstår när vi står inför en situation där vi upplever att kraven överstiger vår förmåga att hantera den. Exempelvis vid äktenskapsproblem, en närståendes död, missbruk, hälsoproblem och ekonomiska problem.

Påverkar hormonsystemet
Utgångspunkten för undersökningen var att psykosocial stress kan öka frakturrisken genom nedbrytning av benmineraldensiteten. Författarna menar att psykosocial stress kan förändra bentätheten genom förändringar i hormonnivåerna, inklusive kortisol, sköldkörtelhormoner, tillväxthormon och glukokortikoider.

LÄS OCKSÅ: “Klimakteriet en naturlig del av åldrandet – pyttsan!”

Undersökte stressens inverkan på bentäthet
Få studier har undersökt sambandet mellan psykosocial stress och bentäthet så forskarna bestämde sig för att titta närmare på det. De utvärderade data om 11 020 kvinnor inskrivna i Women's Health Initiative (WHI) – en långsiktig amerikansk hälsovetenskaplig studie som lanserades 1993 för att utforska strategier för att förebygga hjärtsjukdomar, bröst- och tarmcancer samt osteoporotiska frakturer hos kvinnor som genomgått klimakteriet.

LÄS OCKSÅ: Få balans på hormonerna och må bra

Undersökning pågick i sex år
Kvinnorna medverkade i en undersökning som analyserade bentätheten och fick komplettera med ett frågeformulär som där det ingick information om psykosocial stress relaterad till deras sociala miljö. Undersökningen pågick under sex års tid. Hög social stress visade sig vara associerad med lägre bentäthet även efter justering för andra faktorer som kan påverka som exempelvis ålder, utbildning, andra sjukdomstillstånd, vikt, rökning, alkoholvanor, användning av hormonterapi, ålder vid klimakteriet, fysisk aktivitet och historia av kriminalitet efter 55 års ålder.

 

LÄS OCKSÅ: Är du i riskzonen för benskörhet? Så vet du

En observationsstudie
Forskarna identifierade specifika psykosociala stressorer relaterade till den sociala miljön som associerades med benförlust. Under de sex år som studien pågick såg man en koppling mellan stora sociala påfrestningar och ökad förlust i bland annat höft-, ryggrads- och lårbenshalsen. Men då det rör sig om en observationsstudie och kan man inte bevisa orsakssamband och författarna påpekar att de psykosociala stressnivåerna hos kvinnorna som deltog kan ha varit lägre än för befolkningen i genomsnitt då det rörde sig om friska personer. Dessutom var de psykosociala stressnivåerna självrapporterade i början av studien och kan ha förändrats under uppföljningsperioden.

Viktigt med stödjande nätverk för äldre kvinnor
Trots det framhåller de att benskörhet är den fysiska reaktion på stress som sannolikt påverkas mer av kvaliteten på våra relationer än hur många relationer vi har och att det därför är viktigt att arbeta för att bygga stödjande nätverk för att bidra till att minska problemen med benskörhet hos äldre kvinnor.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.