Vanligen börjar kvinnans övergångsbesvär när hon är i 45- till 55-årsåldern. Det första man brukar märka är att ögonen blir torra. Sedan kommer andra mer typiska symptom som värmevallningar, svettningar och oregelbundna blödningar.
Här får du veta mer om övergångsbesvär – och hur man kan dämpa dem.
När man nått klimakteriet sker inte längre ägglossning varje månad. Det bildas inte något gulkroppshormon (progesteron) och samtidigt sjunker produktionen av östrogen.
► Läs också: Värt att veta om klimakteriet
Vanliga symtom
Humörsvängningar, trötthet och/eller depp
Det är vanligt att man drabbas av humörsvängningar under klimakteriet. Man kan känna sig ledsen och vissa drabbas av depressioner.
Svettningar under natten stör sömnen och det är lätt hänt att man blir trött och irriterad av den anledningen.
► Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression
Värmevallningar
Vallningarna börjar ofta i höjd med bröstet och förflyttar sig uppåt till halsen och ansiktet. Man blir röd och svettig. Vallningarna brukar pågå några minuter och det är vanligt att man vaknar på natten av svettningar. Du kan även drabbas av kylvallningar – vilket innebär att du drabbas av frossa.
Torra, ömtåliga slemhinnor
Slemhinnorna blir tunna och torra vilket ger sveda och klåda och även en större risk för att drabbas av infektioner i underlivet.
► Läs också: Den glömda – men nödvändiga – fettsyran för hud och slemhinnor
Besvären lindras av pollenextrakt
I Sverige kan man köpa tillskott med pollenextrakt som utvinns från växter odlade i Skåne. Pollen innehåller stora mängder enzymer och coenzymer som vår kropp behöver. Vetenskapliga studier tyder på att klimakteriebesvär kan lindras vid intag av pollenextrakt.
► Läs också: Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
B-vitamin och D-vitamin viktigt
Att få i sig tillräckligt med B-vitaminer är också viktigt i övergångsåldern.
B6 – som främjar en normal reglering av hormonaktiviteten. B2, Niacin och Biotin – som upprätthåller slemhinnornas normala funktion samt B12, B6 och Pantotensyra som minskar trötthet och utmattning. Dessutom behövs vitamin D, som är särskilt viktigt för att förebygga benskörhet.
► Läs också – Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
Funkar även för dem med pollenallergi
Även personer med lindrig pollenallergi kan äta tillskott med pollenextrakt eftersom pollenkornen genomgår en enzymatisk nedbrytning vid framställningen av originalextraktet. I nedbrytningen spjälkar de stora allergenmolekylerna till mindre enheter som inte är allergiframkallande.
En av de mest populära produkterna på marknaden heter Balans Plus, vilken inte heller innehåller några fytoöstrogener.
Av Sara Hedman