Lotta och Victoria instiftar "Surkålens dag" | Kurera.se
Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Vad är då mer passande än att hedra surkålen med en egen dag. Hälsocoacherna Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci från podcasten ”Hälsosnack med Lotta och Victoria” har instiftat surkålens dag som hädanefter kommer firas den 18 september.
– Surkål passar till allt säger Lotta och Victoria, som tycker att det är självklart att ett sådant fantastiskt livsmedel ska ha sin egen dag.

Gammal metod förädlar
Surkål är mjölksyrejäst – eller fermenterad – vitkål. Syrning är en traditionell metod som både konserverar och ökar näringsinnehållet i grönsaker. Det är dessutom ett såväl gott som billigt och hälsofrämjande livsmedel. Ämnen i surkålen hjälper kroppen att stå emot infektioner, jämnar ut blodsockret och stödjer matsmältningen och näringsupptaget enligt Lotta och Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Fungerande mage del 4: Fermenterat för mage och hälsa

Nya böcker i ämnet
Och de är i gott sällskap. Fler och fler sjunger surkålens lov och i höstens bokflod återfinns titlar som "Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna" av Soki Choi som har en bakgrund som forskare på Karolinska institutet och "Fermentera 2.0: grönt med goda bakterier" av Jenny Neikell alias Surtanten.

LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!

Klimatsmart mat
De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar tarmfloran som samarbetar med immunsystemet och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Den som vill äta livsmedel som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt gör klokt i att satsa på surkål och dess släktingar menar Lotta och Victoria. Råvaran konserveras i en oerhört energisnål process vilket gör surkålen till något av det mest klimatsmarta man kan äta.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Perfekt hösthobby
Det odlas stora mängder kål i Sverige och sensommaren och hösten är perfekt tid att ta hand om skörden. Men alla är inte lagda åt det husliga hållet och de som väljer att köpa färdigsyrad surkål bör tänka på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna påpekar Lotta och Victoria.
– Ät gärna surkål varje dag, avslutar de. Det är ett gott, enkelt och billigt sätt att boosta din hälsa.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.