Lotta och Victoria instiftar "Surkålens dag" | Kurera.se
Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Vad är då mer passande än att hedra surkålen med en egen dag. Hälsocoacherna Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci från podcasten ”Hälsosnack med Lotta och Victoria” har instiftat surkålens dag som hädanefter kommer firas den 18 september.
– Surkål passar till allt säger Lotta och Victoria, som tycker att det är självklart att ett sådant fantastiskt livsmedel ska ha sin egen dag.

Gammal metod förädlar
Surkål är mjölksyrejäst – eller fermenterad – vitkål. Syrning är en traditionell metod som både konserverar och ökar näringsinnehållet i grönsaker. Det är dessutom ett såväl gott som billigt och hälsofrämjande livsmedel. Ämnen i surkålen hjälper kroppen att stå emot infektioner, jämnar ut blodsockret och stödjer matsmältningen och näringsupptaget enligt Lotta och Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Fungerande mage del 4: Fermenterat för mage och hälsa

Nya böcker i ämnet
Och de är i gott sällskap. Fler och fler sjunger surkålens lov och i höstens bokflod återfinns titlar som "Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna" av Soki Choi som har en bakgrund som forskare på Karolinska institutet och "Fermentera 2.0: grönt med goda bakterier" av Jenny Neikell alias Surtanten.

LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!

Klimatsmart mat
De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar tarmfloran som samarbetar med immunsystemet och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Den som vill äta livsmedel som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt gör klokt i att satsa på surkål och dess släktingar menar Lotta och Victoria. Råvaran konserveras i en oerhört energisnål process vilket gör surkålen till något av det mest klimatsmarta man kan äta.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Perfekt hösthobby
Det odlas stora mängder kål i Sverige och sensommaren och hösten är perfekt tid att ta hand om skörden. Men alla är inte lagda åt det husliga hållet och de som väljer att köpa färdigsyrad surkål bör tänka på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna påpekar Lotta och Victoria.
– Ät gärna surkål varje dag, avslutar de. Det är ett gott, enkelt och billigt sätt att boosta din hälsa.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.