Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Vad är då mer passande än att hedra surkålen med en egen dag. Hälsocoacherna Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci från podcasten ”Hälsosnack med Lotta och Victoria” har instiftat surkålens dag som hädanefter kommer firas den 18 september.
– Surkål passar till allt säger Lotta och Victoria, som tycker att det är självklart att ett sådant fantastiskt livsmedel ska ha sin egen dag.

Gammal metod förädlar
Surkål är mjölksyrejäst – eller fermenterad – vitkål. Syrning är en traditionell metod som både konserverar och ökar näringsinnehållet i grönsaker. Det är dessutom ett såväl gott som billigt och hälsofrämjande livsmedel. Ämnen i surkålen hjälper kroppen att stå emot infektioner, jämnar ut blodsockret och stödjer matsmältningen och näringsupptaget enligt Lotta och Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Fungerande mage del 4: Fermenterat för mage och hälsa

Nya böcker i ämnet
Och de är i gott sällskap. Fler och fler sjunger surkålens lov och i höstens bokflod återfinns titlar som “Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” av Soki Choi som har en bakgrund som forskare på Karolinska institutet och “Fermentera 2.0: grönt med goda bakterier” av Jenny Neikell alias Surtanten.

LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!

Klimatsmart mat
De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar tarmfloran som samarbetar med immunsystemet och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Den som vill äta livsmedel som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt gör klokt i att satsa på surkål och dess släktingar menar Lotta och Victoria. Råvaran konserveras i en oerhört energisnål process vilket gör surkålen till något av det mest klimatsmarta man kan äta.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Perfekt hösthobby
Det odlas stora mängder kål i Sverige och sensommaren och hösten är perfekt tid att ta hand om skörden. Men alla är inte lagda åt det husliga hållet och de som väljer att köpa färdigsyrad surkål bör tänka på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna påpekar Lotta och Victoria.
– Ät gärna surkål varje dag, avslutar de. Det är ett gott, enkelt och billigt sätt att boosta din hälsa.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Märk alkohol med varning för cancer – inte rosa band”

Kurera debatt

Det är oktober och vi köper rosa produkter och rosa band för att visa omtanke och stötta bröstcancerforskningen. Det är lätt att tro att bara forskningen får tillräckligt med pengar så kommer färre kvinnor att dö i cancer. Men hur ser det ut i verkligheten?  Vi behöver få tillgång till forskning som hjälper oss att göra aktiva, informerade val skriver Johnny Mostacero, Förbundsordförande IOGT-NTO i detta debattinlägg.

johanna bjurström

Hallå där Johanna Bjurström – ny hudvårdsexpert hos Kurera

Hud

Kurera välkomnar en ny medlem i vår expertpanel. Johanna Bjurström som många Kureraläsare känner igen från vår serie "Grön omställning" tar över som hudvårdsexpert. Det innebär att du som läsare nu kan vända dig direkt till Johanna med dina frågor om hud och skönhet, något vi är väldigt stolta och glada att kunna erbjuda. 

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.