Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Vad är då mer passande än att hedra surkålen med en egen dag. Hälsocoacherna Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci från podcasten ”Hälsosnack med Lotta och Victoria” har instiftat surkålens dag som hädanefter kommer firas den 18 september.
– Surkål passar till allt säger Lotta och Victoria, som tycker att det är självklart att ett sådant fantastiskt livsmedel ska ha sin egen dag.

Gammal metod förädlar
Surkål är mjölksyrejäst – eller fermenterad – vitkål. Syrning är en traditionell metod som både konserverar och ökar näringsinnehållet i grönsaker. Det är dessutom ett såväl gott som billigt och hälsofrämjande livsmedel. Ämnen i surkålen hjälper kroppen att stå emot infektioner, jämnar ut blodsockret och stödjer matsmältningen och näringsupptaget enligt Lotta och Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Fungerande mage del 4: Fermenterat för mage och hälsa

Nya böcker i ämnet
Och de är i gott sällskap. Fler och fler sjunger surkålens lov och i höstens bokflod återfinns titlar som "Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna" av Soki Choi som har en bakgrund som forskare på Karolinska institutet och "Fermentera 2.0: grönt med goda bakterier" av Jenny Neikell alias Surtanten.

LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!

Klimatsmart mat
De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar tarmfloran som samarbetar med immunsystemet och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Den som vill äta livsmedel som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt gör klokt i att satsa på surkål och dess släktingar menar Lotta och Victoria. Råvaran konserveras i en oerhört energisnål process vilket gör surkålen till något av det mest klimatsmarta man kan äta.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Perfekt hösthobby
Det odlas stora mängder kål i Sverige och sensommaren och hösten är perfekt tid att ta hand om skörden. Men alla är inte lagda åt det husliga hållet och de som väljer att köpa färdigsyrad surkål bör tänka på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna påpekar Lotta och Victoria.
– Ät gärna surkål varje dag, avslutar de. Det är ett gott, enkelt och billigt sätt att boosta din hälsa.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.