Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Vad är då mer passande än att hedra surkålen med en egen dag. Hälsocoacherna Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci från podcasten ”Hälsosnack med Lotta och Victoria” har instiftat surkålens dag som hädanefter kommer firas den 18 september.
– Surkål passar till allt säger Lotta och Victoria, som tycker att det är självklart att ett sådant fantastiskt livsmedel ska ha sin egen dag.

Gammal metod förädlar
Surkål är mjölksyrejäst – eller fermenterad – vitkål. Syrning är en traditionell metod som både konserverar och ökar näringsinnehållet i grönsaker. Det är dessutom ett såväl gott som billigt och hälsofrämjande livsmedel. Ämnen i surkålen hjälper kroppen att stå emot infektioner, jämnar ut blodsockret och stödjer matsmältningen och näringsupptaget enligt Lotta och Victoria.

 

LÄS OCKSÅ: Fungerande mage del 4: Fermenterat för mage och hälsa

Nya böcker i ämnet
Och de är i gott sällskap. Fler och fler sjunger surkålens lov och i höstens bokflod återfinns titlar som “Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” av Soki Choi som har en bakgrund som forskare på Karolinska institutet och “Fermentera 2.0: grönt med goda bakterier” av Jenny Neikell alias Surtanten.

LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!

Klimatsmart mat
De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar tarmfloran som samarbetar med immunsystemet och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Den som vill äta livsmedel som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt gör klokt i att satsa på surkål och dess släktingar menar Lotta och Victoria. Råvaran konserveras i en oerhört energisnål process vilket gör surkålen till något av det mest klimatsmarta man kan äta.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Perfekt hösthobby
Det odlas stora mängder kål i Sverige och sensommaren och hösten är perfekt tid att ta hand om skörden. Men alla är inte lagda åt det husliga hållet och de som väljer att köpa färdigsyrad surkål bör tänka på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna påpekar Lotta och Victoria.
– Ät gärna surkål varje dag, avslutar de. Det är ett gott, enkelt och billigt sätt att boosta din hälsa.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist är funktionsmedicinska hälsocoacher som bland annat driver podcasten "Hälsosnack med Lotta och Victoria". Gå in på deras hemsida "Vitalista" för att läsa mer om dem och lyssna på podden. Du hittar Lottas och Victorias eget recept på surkål här.

Aktuella böcker om surkål och fermenterat: "Kimchi och Kombucha" av Soki Choi och "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell.

Foto: Mattias IndeBetou och Stella Cocossa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.