Annons

Mängden gluten bidrar till om barn med anlag utvecklar celiaki

Hos barn med anlag för ceiliaki kan mängden gluten avgöra om de utvecklar sjukdomen eller inte, det enligt en ny stor studie som visar att det räcker med motsvarande en skiva bröd om dagen.

Redaktionen

3 september, 2019
Mängden gluten bidrar till om barn med anlag utvecklar celiaki
Dela inlägget

Hos barn med anlag för ceiliaki kan mängden gluten avgöra om de utvecklar sjukdomen eller inte, det enligt en ny stor studie som visar att det räcker med motsvarande en skiva bröd om dagen.

Mängden gluten har betydelse för uppkomsten av celiaki hos barn med ärftlig risk, det visar en studie. Även virussjukdomar kan påverka om sjukdomen bryter ut.

Mer gluten ökar risken
I nuläget vet man inte exakt hur det hänger ihop då det rör sig om en observationsstudie. Dock kan man konstatera att ju mer gluten de äter under de första fem levnadsåren, desto större är risken att de utvecklar celiaki, om de bär på någon av de riskgener som orsakar sjukdomen, rapporterar Vetenskapsradion.

LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kopplingar till mjölmat
Lider man av celiaki räcker det med en mycket liten mängd gluten för att ge allvarliga magbesvär. Sjukdomen bryter vanligen ut i barndomen och redan tidigare studier har kopplat det till när barnet börjar få i sig bröd, gröt, pasta och välling, men resultaten har hittills inte varit entydiga.

Annons

LÄS OCKSÅ: B12-brist kan ligga bakom många besvär

Svårt att avgöra exakt mängd
Den nya studien bygger på undersökningar av över 400 000 barn i Sverige, Finland, Tyskland och USA. Vart tjugonde barn bar på de riskgener för celiaki som forskarna sökte efter, och det är de barn som ingått i studien.

Det är svårt att säga exakt hur mycket gluten som är skadligt men det tycks vara så att den som överskrider två gram per dag – motsvarande en skiva vitt bröd – löper en ökad risk, jämfört med dem som inte äter mindre än två gram per dag.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

”Riskfritt för de flesta barn”
Forskarna är noga med att poängtera att det rör sig om en observationsstudie av barn som bär på en riskgen för att drabbas av celiaki och att den låga halten inte utgör något hot för de barn som inte bär på genen. ”De allra flesta barn kan äta hur mycket bröd som helst utan att utveckla ceiliaki” säger en av forskarna till Vetenskapsradion.

Annons

Av redaktionen

Källa: Vetenskapsradion

 

Annons