Foto: Jenny Andersson

Marie Forleo: “Min mission är att hjälpa så många jag kan”

Marie Forleo

Född och uppvuxen i New Jersey, USA.
Gör: Driver den prisvinnande YouTube-kanalen MarieTV, med över 51 miljoner visningar, och programledare för The Marie Forleo Podcast, med mer än tio miljoner nedladdningar, samt företagskursen B-School. Hennes bok "Allt går att lösa" kom nyligen ut på svenska, på Soulfood publishing
Mer info: För att läsa mer om Marie, hennes livsfilosofi och verksamhet gå in på hennes hemsida

Tillhör du dem som tror att allt går att lösa? Eller tvivlar du kanske som så många andra på dina egna förmågor? I så fall är det dags att du bekantar dig med Marie Forleo, hennes mantra är att allt går att lösa och hon själv är ett levande exempel på det.

Succéförfattaren och entreprenören Marie Forleo har gått från noll till att driva ett smärre imperium om man får tro henne själv. Och hon har tunga supportrar, ingen mindre än Oprah Winfrey har kallat henne "en tongivande ledare för den kommande generationen”.

Allt går att lösa
Genom Youtube-kanalen MarieTV och podden The Marie Forleo Podcast har Marie lärt entreprenörer och kreatörer i alla åldrar och från olika bakgrund hur man drömmer stort och når sina mål. Hennes bok ”Allt går att lösa” klättrade direkt upp till första plats på New York Times bästsäljarlista när den kom ut i USA – nyligen släpptes den på svenska. Att allt går att lösa är också bokens huvudbudskap.
– Det är en enkel fras som alla kan använda för att transformera sitt liv. Den är universell och kan tillämpas på allt, säger Marie Forleo i ett pressmeddelande från förlaget Soulfood publishing. Förläggaren Marit Mossbäck är stolt och glad över att få vara den som får ge ut boken på svenska.
– Jag har följt henne länge, säger Marit i en kommentar till Kurera.

 

Lärt sig av sin mor
Marie Forleos mamma hade en svår uppväxt och lovade tidigt att skapa ett bättre liv åt sig själv så snart hon blev gammal nog – ett löfte hon såg till att hålla. Hon var rådig och händig gjorde allt från att kakla om badrummet själv till att lappa taket när det behövdes. Hon var även sparsam och en mästare på att få ekonomin att gå ihop.
– Jag minns hur vi tillsammans gick igenom söndagstidningen och klippte ut rabattkuponger när jag var liten. Hon lärde mig alla möjliga sätt att spara pengar på.
Inget var för stort eller för litet och när favoritradion gick sönder skruvade hon isär den och fick den att fungera igen.
Till slut frågade Marie sin mamma hur hon kunde klara av att göra så många saker hon aldrig gjort tidigare, utan att någon visat henne hur man gör.
– Hon såg på mig och sa ”Var inte löjlig Ree. Inget i livet är särskilt komplicerat. Du kan göra allt du bestämmer dig för om du bara kavlar upp ärmarna och tar tag i problemet. Allt går att lösa.”

LÄS OCKSÅ: Lyckoexperten: “Räkna dina välsignelser”

Mammans inställning blev Maries mantra
”Allt går att lösa” har sedan dess blivit som ett mantra för Marie.
– Det har hjälpt mig på många sätt, säger Marie och nämner som exempel att det bland annat hjälpt henne att avsluta en destruktiv relation. Hon har fått stipendier och kommit in på utbildningar, trots kölistor och trots att hon saknat de förkunskaper som krävts. Redan som barn var hon envis och gav sig inte i första taget, utan fortsatte att söka till de lag hon ville vara med i trots att hon fått nobben upprepade gånger. Som vuxen har hon ofta fått de jobb hon velat ha och hennes mantra har även hjälpt henne få ordning på ekonomin när det behövts.

LÄS OCKSÅ: Artisten Micke Syd Andersson tappar in sig på rätt frekvens

Kunnat genomföra det hon föresatt sig
Det var också tack vare sin livsinställning som Marie tordes starta vad som skulle komma att bli ett framgångsrikt företag inom media och utbildning utan vare sig tidigare kunskap, erfarenhet, investerare, högskoleexamen eller kontakter.
– Jag berättar inte detta för att skryta, utan för att jag är övertygad om att allt verkligen går att lösa och genomföra, säger Marie och fortsätter:
– Min mission är att hjälpa så många jag kan under min livstid. Jag hoppas att min bok kommer inspirera miljontals människor att inte vänta längre, utan istället börja skapa det arbete och det liv de drömmer om.

LÄS OCKSÅ: Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Hur funkar det då?
Genom att säga frasen "Allt går att lösa"  högt växlar hjärnan från problemläge till lösningsläge menar Marie.
– Ju mer du upprepar frasen, desto snabbare tränar du hjärnan till att tänka mer innovativt och kreativt.
Maries filosofi är att alla föds med en inneboende kraft att skapa förändring, i såväl sitt eget som andras liv.
– Den kraften existerar inte utanför dig själv, det är inget du kan köpa eller låna. Du har det redan inom dig. 

Maries tre regler
1. Alla problem går att lösa och alla drömmar går att förverkliga.
2. Om ett problem inte går att lösa så är det egentligen inte ett problem – det är ett av livets faktum eller naturlagar som döden eller gravitation.
3. Du kanske inte bryr dig tillräckligt mycket för att lösa ett visst problem eller uppnå en särskild dröm. Det är okej. Hitta ett annat problem eller en annan dröm som tänder din gnista och gå tillbaka till nummer 1.

 

Metoden kan användas till
• Att uppnå stora livsdrömmar som att komma in på en viss högskola, bygga upp ett företag, byta karriär eller rädda en relation. Använd den för att lära dig ett nytt språk, bli en bättre förälder eller starkare ledare i din organisation. Eller använd den för att hantera världsliga problem som en trasig tvättmaskin eller ett punkterat däck.
• Hitta en väg ut ur kronisk stress, sorg, ilska, depression, missbruk, ångest, hopplöshet och skuld.
• Skapa positiva och viktiga förändringar tillsammans med andra.

Ett bakslag är en ny möjlighet
Maries inställning gör att hon ser bakslag som en möjlighet att växa, och utmaningar eller ”avslag” som värdefulla lärdomar.
– Var inte för snabb med att döma dina så kallade misslyckanden. Kalla det vad du vill, optimism eller naivitet men din senaste flopp kan vara en kosmisk omdirigering som vägleder dig till ett bättre och större mål.

Enligt Marie kan vi inte åstadkomma någon verklig förändring i världen om vi inte först har modet att förändra oss själva. Och för att förändra oss själva måste vi först tro på att det är möjligt att göra det. Något hon hoppas bidra till med sin bok.

Av Nina Törmark


Marie Forleo

Född och uppvuxen i New Jersey, USA.
Gör: Driver den prisvinnande YouTube-kanalen MarieTV, med över 51 miljoner visningar, och programledare för The Marie Forleo Podcast, med mer än tio miljoner nedladdningar, samt företagskursen B-School. Hennes bok "Allt går att lösa" kom nyligen ut på svenska, på Soulfood publishing
Mer info: För att läsa mer om Marie, hennes livsfilosofi och verksamhet gå in på hennes hemsida

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.