Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Jenny Andersson

Marie Forleo: “Min mission är att hjälpa så många jag kan”

Marie Forleo

Född och uppvuxen i New Jersey, USA.
Gör: Driver den prisvinnande YouTube-kanalen MarieTV, med över 51 miljoner visningar, och programledare för The Marie Forleo Podcast, med mer än tio miljoner nedladdningar, samt företagskursen B-School. Hennes bok "Allt går att lösa" kom nyligen ut på svenska, på Soulfood publishing
Mer info: För att läsa mer om Marie, hennes livsfilosofi och verksamhet gå in på hennes hemsida

Tillhör du dem som tror att allt går att lösa? Eller tvivlar du kanske som så många andra på dina egna förmågor? I så fall är det dags att du bekantar dig med Marie Forleo, hennes mantra är att allt går att lösa och hon själv är ett levande exempel på det.

Succéförfattaren och entreprenören Marie Forleo har gått från noll till att driva ett smärre imperium om man får tro henne själv. Och hon har tunga supportrar, ingen mindre än Oprah Winfrey har kallat henne "en tongivande ledare för den kommande generationen”.

Allt går att lösa
Genom Youtube-kanalen MarieTV och podden The Marie Forleo Podcast har Marie lärt entreprenörer och kreatörer i alla åldrar och från olika bakgrund hur man drömmer stort och når sina mål. Hennes bok ”Allt går att lösa” klättrade direkt upp till första plats på New York Times bästsäljarlista när den kom ut i USA – nyligen släpptes den på svenska. Att allt går att lösa är också bokens huvudbudskap.
– Det är en enkel fras som alla kan använda för att transformera sitt liv. Den är universell och kan tillämpas på allt, säger Marie Forleo i ett pressmeddelande från förlaget Soulfood publishing. Förläggaren Marit Mossbäck är stolt och glad över att få vara den som får ge ut boken på svenska.
– Jag har följt henne länge, säger Marit i en kommentar till Kurera.

 

Lärt sig av sin mor
Marie Forleos mamma hade en svår uppväxt och lovade tidigt att skapa ett bättre liv åt sig själv så snart hon blev gammal nog – ett löfte hon såg till att hålla. Hon var rådig och händig gjorde allt från att kakla om badrummet själv till att lappa taket när det behövdes. Hon var även sparsam och en mästare på att få ekonomin att gå ihop.
– Jag minns hur vi tillsammans gick igenom söndagstidningen och klippte ut rabattkuponger när jag var liten. Hon lärde mig alla möjliga sätt att spara pengar på.
Inget var för stort eller för litet och när favoritradion gick sönder skruvade hon isär den och fick den att fungera igen.
Till slut frågade Marie sin mamma hur hon kunde klara av att göra så många saker hon aldrig gjort tidigare, utan att någon visat henne hur man gör.
– Hon såg på mig och sa ”Var inte löjlig Ree. Inget i livet är särskilt komplicerat. Du kan göra allt du bestämmer dig för om du bara kavlar upp ärmarna och tar tag i problemet. Allt går att lösa.”

LÄS OCKSÅ: Lyckoexperten: “Räkna dina välsignelser”

Mammans inställning blev Maries mantra
”Allt går att lösa” har sedan dess blivit som ett mantra för Marie.
– Det har hjälpt mig på många sätt, säger Marie och nämner som exempel att det bland annat hjälpt henne att avsluta en destruktiv relation. Hon har fått stipendier och kommit in på utbildningar, trots kölistor och trots att hon saknat de förkunskaper som krävts. Redan som barn var hon envis och gav sig inte i första taget, utan fortsatte att söka till de lag hon ville vara med i trots att hon fått nobben upprepade gånger. Som vuxen har hon ofta fått de jobb hon velat ha och hennes mantra har även hjälpt henne få ordning på ekonomin när det behövts.

LÄS OCKSÅ: Artisten Micke Syd Andersson tappar in sig på rätt frekvens

Kunnat genomföra det hon föresatt sig
Det var också tack vare sin livsinställning som Marie tordes starta vad som skulle komma att bli ett framgångsrikt företag inom media och utbildning utan vare sig tidigare kunskap, erfarenhet, investerare, högskoleexamen eller kontakter.
– Jag berättar inte detta för att skryta, utan för att jag är övertygad om att allt verkligen går att lösa och genomföra, säger Marie och fortsätter:
– Min mission är att hjälpa så många jag kan under min livstid. Jag hoppas att min bok kommer inspirera miljontals människor att inte vänta längre, utan istället börja skapa det arbete och det liv de drömmer om.

LÄS OCKSÅ: Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Hur funkar det då?
Genom att säga frasen "Allt går att lösa"  högt växlar hjärnan från problemläge till lösningsläge menar Marie.
– Ju mer du upprepar frasen, desto snabbare tränar du hjärnan till att tänka mer innovativt och kreativt.
Maries filosofi är att alla föds med en inneboende kraft att skapa förändring, i såväl sitt eget som andras liv.
– Den kraften existerar inte utanför dig själv, det är inget du kan köpa eller låna. Du har det redan inom dig. 

Maries tre regler
1. Alla problem går att lösa och alla drömmar går att förverkliga.
2. Om ett problem inte går att lösa så är det egentligen inte ett problem – det är ett av livets faktum eller naturlagar som döden eller gravitation.
3. Du kanske inte bryr dig tillräckligt mycket för att lösa ett visst problem eller uppnå en särskild dröm. Det är okej. Hitta ett annat problem eller en annan dröm som tänder din gnista och gå tillbaka till nummer 1.

 

Metoden kan användas till
• Att uppnå stora livsdrömmar som att komma in på en viss högskola, bygga upp ett företag, byta karriär eller rädda en relation. Använd den för att lära dig ett nytt språk, bli en bättre förälder eller starkare ledare i din organisation. Eller använd den för att hantera världsliga problem som en trasig tvättmaskin eller ett punkterat däck.
• Hitta en väg ut ur kronisk stress, sorg, ilska, depression, missbruk, ångest, hopplöshet och skuld.
• Skapa positiva och viktiga förändringar tillsammans med andra.

Ett bakslag är en ny möjlighet
Maries inställning gör att hon ser bakslag som en möjlighet att växa, och utmaningar eller ”avslag” som värdefulla lärdomar.
– Var inte för snabb med att döma dina så kallade misslyckanden. Kalla det vad du vill, optimism eller naivitet men din senaste flopp kan vara en kosmisk omdirigering som vägleder dig till ett bättre och större mål.

Enligt Marie kan vi inte åstadkomma någon verklig förändring i världen om vi inte först har modet att förändra oss själva. Och för att förändra oss själva måste vi först tro på att det är möjligt att göra det. Något hon hoppas bidra till med sin bok.

Av Nina Törmark


Marie Forleo

Född och uppvuxen i New Jersey, USA.
Gör: Driver den prisvinnande YouTube-kanalen MarieTV, med över 51 miljoner visningar, och programledare för The Marie Forleo Podcast, med mer än tio miljoner nedladdningar, samt företagskursen B-School. Hennes bok "Allt går att lösa" kom nyligen ut på svenska, på Soulfood publishing
Mer info: För att läsa mer om Marie, hennes livsfilosofi och verksamhet gå in på hennes hemsida

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.