Martin Brunnberg och Fredrik Paulún: “Vi brinner för att förbättra folkhälsan”

Fakta om kurserna

Kostrådgivarutbildning:
Ordinarie pris: 10 000 kr exkl. moms. 
För dig som läser Kurera: 8000 kr exkl. moms.

*Utbildningen är uppdelad i 24 delavsnitt med texter, filmer, kontrollfrågor.
*Lärare som är näringsfysiologer och erfarna pedagoger
*Rullande kursstart – du kan påbörja när du vill

Rådgivare idrottsnutrition:
Ordinarie pris: 5 520 kr exkl. moms. För dig som läser Kurera: 4 416 kr exkl. moms.

Kursen är framtagen för dig som har ett intresse för kost och träning och vill ta dina kunskaper till djupare nivåer.
Kanske jobbar du som kostrådgivare eller personlig tränare, är idrottstränare eller själv tränar och vill utveckla din kost och förbättra effekten av din träning?

Drömmer du om att utbilda dig till kostrådgivare? Eller vill du lära dig allt om idrottsnutrition? Nu har du chans att förverkliga drömmen – utan att åka hemifrån och till ett extra förmånligt pris, bara för dig som läser Kurera!

Bakom distanskurserna  "Kostrådgivare" och "Rådgivare idrottsnutrition" står meriterade näringsfysiologerna Martin Brunnberg och Fredrik Paulún, med flera decenniers erfarenhet och ett tjugotal skrivna böcker inom kost och näringslära i bagaget. Tillsammans driver de Svenska Näringsakademin som erbjuder en mängd spännande utbildningar inom kost, träning och hälsa.

Martin Brunnberg som är utbildningsansvarig, berättar att de nu lanserat en uppdaterad version av en av deras mest populära utbildningar, som Kurera-läsare nu kan boka till 20 % rabatt.

 

Det handlar om en ny version av vår populära kostrådgivarutbildning på distans. Här läser du avsnitten i din egen takt och på tidpunkter som du själv väljer. Det är texter varvat med filmer och inlämningsuppgifter, säger Martin Brunnberg.

LÄS MER och boka distansutbildningarna "Kostrådgivare" och "Rådgivare idrottsnutrition" från Svenska Näringsakademin – till 20 % rabatt! 

Svenska Näringsakademin har utbildat över 2000 kostrådgivare, personliga tränare och coacher genom åren. Var hittar man de experter som ni har utbildat idag?
– Det finns många sammanhang där våra kostrådgivare arbetar. En del jobbar på gym, andra inom vård eller matproduktion. Kostrådgivaren kan bidra inom alltifrån träning, matlagning, livsmedelsproduktion och överviktsbehandling till hälsoinspiration mot företag, säger Martin Brunnberg.

LÄS OCKSÅ: Hur ska vi äta egentligen?

Hur kom det sig att just du och Fredrik Paulún "teamade upp" tillsammans?
– Min och Fredriks relation började i mitten av 1990-talet då vi lärde känna varandra på gymmet där vi tränade. Vi blev sedermera träningspartners och Fredrik väckte mitt intresse för näringslära och jag studerade så småningom till näringsfysiolog (Msc Nutrition). Vi har arbetat ihop i olika former, bland annat med bokförlag och 2005 slog vi upp portarna till Svenska Näringsakademin, som då hette Paulúns Näringscenter.

Vad kännetecknar verksamheten på Svenska Näringsakademin idag?
– Att vi vill sprida hälsobudskap och förbättra folkhälsan genom att göra folk mer kunniga om vad som är bra att stoppa i sig och vilka underverk maten kan göra för hälsan. Samtidigt har vi både en brinnande passion för utbildning och vi motiveras otroligt mycket av att se våra elever utvecklas.

 

Hur har ert arbete, respektive omvärldens syn på hälsa, kost och träning förändrats jämfört med när ni började jobba med detta?
–Vi måste hela tiden hålla oss à jour och värdera nya rön som kommer i en ständig ström. Idag vet man betydligt mer om hur näring kan påverka vår hälsa. Medvetenheten bland gemene man är högre idag än för 15 år sedan. Gällande träningsbiten så är det fler människor som tränar och det finns också ett större utbud av aktiviteter som gör det lättare för individen att hitta träningsformer som är kul och som passar in i vardagens logistik. Idag finns det många som satsar hårt, men de flesta är medvetna om att även mindre träningsdoser ger stora effekter på hälsan jämfört med att inte göra något alls.

LÄS OCKSÅ: Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Vilka är era respektive personliga hjärtefrågor inom hälsa och varför?
– Jag brinner för folkhälsa, det vill säga hur man med kost och livsstil kan minska risken för att utveckla folkhälsosjukdomar som diabetes, övervikt, högt blodtryck och hjärtsjukdom. Fredrik: Att med enkla vetenskapligt baserade råd ge människor en märkbart bättre hälsa och prestation.

Slutligen: Varför ska man välja just era utbildningar och vem vänder de sig till?
– Vi arbetar med de bästa och mest välmeriterade lärarna. Vi finns även tillhands efter avslutade utbildning och hjälper till med frågeställningar kring klienter och nya rön. Våra elever tillhör marknadens mest nöjda gällande utbildningens kvalitet.

Av Carolina Eriksson


Fakta om kurserna

Kostrådgivarutbildning:
Ordinarie pris: 10 000 kr exkl. moms. 
För dig som läser Kurera: 8000 kr exkl. moms.

*Utbildningen är uppdelad i 24 delavsnitt med texter, filmer, kontrollfrågor.
*Lärare som är näringsfysiologer och erfarna pedagoger
*Rullande kursstart – du kan påbörja när du vill

Rådgivare idrottsnutrition:
Ordinarie pris: 5 520 kr exkl. moms. För dig som läser Kurera: 4 416 kr exkl. moms.

Kursen är framtagen för dig som har ett intresse för kost och träning och vill ta dina kunskaper till djupare nivåer.
Kanske jobbar du som kostrådgivare eller personlig tränare, är idrottstränare eller själv tränar och vill utveckla din kost och förbättra effekten av din träning?

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren  Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

 

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.