Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Fredrik Paulún


Ålder:
Fyller 50 i sommar.
Bor:
Saltsjöbaden.
Yrke:
Näringsfysiolog, författare och föreläsare.
Familj:
Frun Helena, barnen Dorian, 6, Holly, 4, och Sander, 2. Sonen Adam, 9, tillsammans med exhustrun Karolina.
Gör just nu:
Driver Näringspodden med kollegan Martin Brunnberg. De har hittills gjort 65 program. Har en ny bok på gång om vegantrenden och vilka näringsämnen du behöver äta. Vill ta biohackingen till en ny nivå där vi också ska kunna göra toxiska mätningar, till exempel om du exponerats för rök, öppen eld, kvicksilver, kemikalier i hudkrämer och andra miljögifter.

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulún av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Hur stoppar man sötsuget och håller vikten? Kan oro och ångest dämpas av rätt mat och kan vi skydda oss mot sjukdomar genom att äta på ett visst sätt?

– Ja, det kan vi, säger näringsexperten Fredrik Paulún med eftertryck. Tar vi till oss biohacking, det vill säga, när vi väljer livsmedel som är bra för våra kroppar kan man förebygga sjukdomar och förbättra sina odds i livets DNA-lotteri.

 

LÄS OCKSÅ: Dämpa inflammation och lev friskare

En god grundhälsa
I boken, Biohack, ät rätt för din kropp, berättar Fredrik Paulún för första gången vad som hände precis före och tiden efter den där dagen på när han ut förvarning drabbades av en stroke i Portugal. Fredrik har alltid tyckt om att träna. En tid tränade han väldigt hårt, och sett i backspegeln alldeles för hårt. Under en längre tid hade han lyft tunga vikter, vilket orsakade kärlavlossning som sedan ledde till en stroke. Men maten, den skötte han bra, och mycket avkoppling i solen plus ett glas rödvin om dagen räddade honom.

– Hade jag inte haft sunda kostvanor och en god grundhälsa så vet jag inte hur det kunde ha slutat. Tack vare min goda hälsa kunde jag återhämta mig relativt snabbt. När jag hade tillfrisknat och blivit mig själv igen kom insikterna och det var då jag beslutade mig för att fördjupa mig ännu mer i vad livsstilen gör för hälsan, och vad just min kropp behövde för att må bra, berättar Fredrik Paulún.

Sedan stroken har han valt bort de tunga vikterna. Han tränar lagom och ganska mjukt, för det mår han bäst av. Fredrik är i dag övertygad om att extremt tung träning för de som är lite äldre inte alls är bra. Då kan man drabbas av bland annat hjärt-kärlsjukdom, precis som Fredrik gjorde själv. Men han poängterar att det finns en liten grupp av befolkningen som klarar tung elitträning när de nått medelåldern.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: så stärker du immunförsvaret

Sjukdomar i släkten
I den paulúnska släkten finns MS och typ-2 diabetes. Och när tankarna började klarna efter stroken ville Fredrik inte chansa med kosten. Han började titta på vilken mat som just hans kropp behövde, och det var också då han regelbundet började mäta sin egen näringsstatus för att se om den mat han valde fick honom på rätt kurs.

 

– Att biohacka sig själv är att ta steget in i framtiden. Idag kan vi med ett enkelt blodprov kontrollera vår näringsstatus vilket betyder att vi inte behöver gissa vad vi ska äta. Resultatet av blodprovet visar vad som är bra för just dig. Det gör att vi kan förebygga en mängd problem genom att äta mat som till exempel kan påverka hormoner och enzymsystem.

En intressant upptäckt var när Fredrik fick reda på att hans D-vitaminstatus låg nära det undre gränsvärdet på 50 nanomol per liter, som måttet kallas. Vi bör ligga mellan 50 och 250 nanomol per liter för att må bra.

– Jag tog ganska stora doser D-vitamin, trots det var mina värden låga. Av någon anledning tar jag inte upp D-vitamin, men det jag lärde mig var att den mängd min kropp lyckades ta upp klarade jag mig med bra på, men då behövde jag hjälp av ett D-vitamintillskott. Och att få i sig tillräckligt med D-vitamin är livsviktigt för oss eftersom det påverkar immunförsvaret och minskar risken att drabbas av MS. Har man brist känner man inga specifika symtom utan man mår faktiskt bara sämre, förklarar Fredrik.

LÄS OCKSÅ: Viktigt med god nattsömn

Probiotika skyddar mot förkylning
Att äta efter vad kroppen behöver är en form av precisionsmedicin. Och att analysera tarmfloran är en annan del av den biohacking som Fredrik Paulun förespråkar. Ett avföringstest kan du göra hemma och sedan skicka för analys. En svaghet i testet är att det bara visar vilka bakteriestammar du har, och kostråden som följer med är enligt Fredrik inte särskilt bra, eftersom det anges i grova drag.

 

– Just nu tar jag probiotika, och man ska veta att dessa bakterier bara är tillfälliga besökare i tarmen. När du slutar ta tillskottet försvinner just den bakteriestammen. Men helt klart gör probiotika nytta på vägen. Jag har fyra barn och utsätts hela tiden för många förkylningsvirus. Probiotika är ett skydd mot detta, säger han.

Fredrik börjar sin morgon med blåbärsjuice, morotsjuice och havtornjuice, och då cirka ett halvt glas av varje. I bär finns det gott om antioxidanter, speciellt polyfenoler som innehar antivirala egenskaper. Han äter ofta en soppa till lunch, som grönkålssoppa. Det är viktigt med näringstät mat som stärker immunförsvaret. Tarmfloran behöver fibrer och det får den av frukt, fullkorn och grönsaker.

– Jag tycker att man ska äta LCHQ, där q-et står för kolhydrater med hög kvalitet. Strikt LCHF-kost rubbar tarmfloran och ger läckage av ämnen som alstrar gifter i blodet och skapar inflammationer. Kolhydrater behöver vi, men det ska vara rätt sorts kolhydrater som råris och bönor. Av din dagliga konsumtion bör kolhydrater bestå av 20 till 30 procent av intaget. Sedan är det viktig att äta frukt och framförallt bär som innehåller mängder av bra antioxidanter. Äter du så då är du hälsosam, men genom att mäta din näringsstatus kan du må ännu bättre, avslutar Fredrik.

Av Inger Palm


Fredrik Paulún


Ålder:
Fyller 50 i sommar.
Bor:
Saltsjöbaden.
Yrke:
Näringsfysiolog, författare och föreläsare.
Familj:
Frun Helena, barnen Dorian, 6, Holly, 4, och Sander, 2. Sonen Adam, 9, tillsammans med exhustrun Karolina.
Gör just nu:
Driver Näringspodden med kollegan Martin Brunnberg. De har hittills gjort 65 program. Har en ny bok på gång om vegantrenden och vilka näringsämnen du behöver äta. Vill ta biohackingen till en ny nivå där vi också ska kunna göra toxiska mätningar, till exempel om du exponerats för rök, öppen eld, kvicksilver, kemikalier i hudkrämer och andra miljögifter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.