Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Fredrik Paulún


Ålder:
Fyller 50 i sommar.
Bor:
Saltsjöbaden.
Yrke:
Näringsfysiolog, författare och föreläsare.
Familj:
Frun Helena, barnen Dorian, 6, Holly, 4, och Sander, 2. Sonen Adam, 9, tillsammans med exhustrun Karolina.
Gör just nu:
Driver Näringspodden med kollegan Martin Brunnberg. De har hittills gjort 65 program. Har en ny bok på gång om vegantrenden och vilka näringsämnen du behöver äta. Vill ta biohackingen till en ny nivå där vi också ska kunna göra toxiska mätningar, till exempel om du exponerats för rök, öppen eld, kvicksilver, kemikalier i hudkrämer och andra miljögifter.

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulún av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Hur stoppar man sötsuget och håller vikten? Kan oro och ångest dämpas av rätt mat och kan vi skydda oss mot sjukdomar genom att äta på ett visst sätt?

– Ja, det kan vi, säger näringsexperten Fredrik Paulún med eftertryck. Tar vi till oss biohacking, det vill säga, när vi väljer livsmedel som är bra för våra kroppar kan man förebygga sjukdomar och förbättra sina odds i livets DNA-lotteri.

 

LÄS OCKSÅ: Dämpa inflammation och lev friskare

En god grundhälsa
I boken, Biohack, ät rätt för din kropp, berättar Fredrik Paulún för första gången vad som hände precis före och tiden efter den där dagen på när han ut förvarning drabbades av en stroke i Portugal. Fredrik har alltid tyckt om att träna. En tid tränade han väldigt hårt, och sett i backspegeln alldeles för hårt. Under en längre tid hade han lyft tunga vikter, vilket orsakade kärlavlossning som sedan ledde till en stroke. Men maten, den skötte han bra, och mycket avkoppling i solen plus ett glas rödvin om dagen räddade honom.

– Hade jag inte haft sunda kostvanor och en god grundhälsa så vet jag inte hur det kunde ha slutat. Tack vare min goda hälsa kunde jag återhämta mig relativt snabbt. När jag hade tillfrisknat och blivit mig själv igen kom insikterna och det var då jag beslutade mig för att fördjupa mig ännu mer i vad livsstilen gör för hälsan, och vad just min kropp behövde för att må bra, berättar Fredrik Paulún.

Sedan stroken har han valt bort de tunga vikterna. Han tränar lagom och ganska mjukt, för det mår han bäst av. Fredrik är i dag övertygad om att extremt tung träning för de som är lite äldre inte alls är bra. Då kan man drabbas av bland annat hjärt-kärlsjukdom, precis som Fredrik gjorde själv. Men han poängterar att det finns en liten grupp av befolkningen som klarar tung elitträning när de nått medelåldern.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: så stärker du immunförsvaret

Sjukdomar i släkten
I den paulúnska släkten finns MS och typ-2 diabetes. Och när tankarna började klarna efter stroken ville Fredrik inte chansa med kosten. Han började titta på vilken mat som just hans kropp behövde, och det var också då han regelbundet började mäta sin egen näringsstatus för att se om den mat han valde fick honom på rätt kurs.

 

– Att biohacka sig själv är att ta steget in i framtiden. Idag kan vi med ett enkelt blodprov kontrollera vår näringsstatus vilket betyder att vi inte behöver gissa vad vi ska äta. Resultatet av blodprovet visar vad som är bra för just dig. Det gör att vi kan förebygga en mängd problem genom att äta mat som till exempel kan påverka hormoner och enzymsystem.

En intressant upptäckt var när Fredrik fick reda på att hans D-vitaminstatus låg nära det undre gränsvärdet på 50 nanomol per liter, som måttet kallas. Vi bör ligga mellan 50 och 250 nanomol per liter för att må bra.

– Jag tog ganska stora doser D-vitamin, trots det var mina värden låga. Av någon anledning tar jag inte upp D-vitamin, men det jag lärde mig var att den mängd min kropp lyckades ta upp klarade jag mig med bra på, men då behövde jag hjälp av ett D-vitamintillskott. Och att få i sig tillräckligt med D-vitamin är livsviktigt för oss eftersom det påverkar immunförsvaret och minskar risken att drabbas av MS. Har man brist känner man inga specifika symtom utan man mår faktiskt bara sämre, förklarar Fredrik.

LÄS OCKSÅ: Viktigt med god nattsömn

Probiotika skyddar mot förkylning
Att äta efter vad kroppen behöver är en form av precisionsmedicin. Och att analysera tarmfloran är en annan del av den biohacking som Fredrik Paulun förespråkar. Ett avföringstest kan du göra hemma och sedan skicka för analys. En svaghet i testet är att det bara visar vilka bakteriestammar du har, och kostråden som följer med är enligt Fredrik inte särskilt bra, eftersom det anges i grova drag.

 

– Just nu tar jag probiotika, och man ska veta att dessa bakterier bara är tillfälliga besökare i tarmen. När du slutar ta tillskottet försvinner just den bakteriestammen. Men helt klart gör probiotika nytta på vägen. Jag har fyra barn och utsätts hela tiden för många förkylningsvirus. Probiotika är ett skydd mot detta, säger han.

Fredrik börjar sin morgon med blåbärsjuice, morotsjuice och havtornjuice, och då cirka ett halvt glas av varje. I bär finns det gott om antioxidanter, speciellt polyfenoler som innehar antivirala egenskaper. Han äter ofta en soppa till lunch, som grönkålssoppa. Det är viktigt med näringstät mat som stärker immunförsvaret. Tarmfloran behöver fibrer och det får den av frukt, fullkorn och grönsaker.

– Jag tycker att man ska äta LCHQ, där q-et står för kolhydrater med hög kvalitet. Strikt LCHF-kost rubbar tarmfloran och ger läckage av ämnen som alstrar gifter i blodet och skapar inflammationer. Kolhydrater behöver vi, men det ska vara rätt sorts kolhydrater som råris och bönor. Av din dagliga konsumtion bör kolhydrater bestå av 20 till 30 procent av intaget. Sedan är det viktig att äta frukt och framförallt bär som innehåller mängder av bra antioxidanter. Äter du så då är du hälsosam, men genom att mäta din näringsstatus kan du må ännu bättre, avslutar Fredrik.

Av Inger Palm


Fredrik Paulún


Ålder:
Fyller 50 i sommar.
Bor:
Saltsjöbaden.
Yrke:
Näringsfysiolog, författare och föreläsare.
Familj:
Frun Helena, barnen Dorian, 6, Holly, 4, och Sander, 2. Sonen Adam, 9, tillsammans med exhustrun Karolina.
Gör just nu:
Driver Näringspodden med kollegan Martin Brunnberg. De har hittills gjort 65 program. Har en ny bok på gång om vegantrenden och vilka näringsämnen du behöver äta. Vill ta biohackingen till en ny nivå där vi också ska kunna göra toxiska mätningar, till exempel om du exponerats för rök, öppen eld, kvicksilver, kemikalier i hudkrämer och andra miljögifter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?