Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Fredrik Paulún


Ålder:
Fyller 50 i sommar.
Bor:
Saltsjöbaden.
Yrke:
Näringsfysiolog, författare och föreläsare.
Familj:
Frun Helena, barnen Dorian, 6, Holly, 4, och Sander, 2. Sonen Adam, 9, tillsammans med exhustrun Karolina.
Gör just nu:
Driver Näringspodden med kollegan Martin Brunnberg. De har hittills gjort 65 program. Har en ny bok på gång om vegantrenden och vilka näringsämnen du behöver äta. Vill ta biohackingen till en ny nivå där vi också ska kunna göra toxiska mätningar, till exempel om du exponerats för rök, öppen eld, kvicksilver, kemikalier i hudkrämer och andra miljögifter.

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulún av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Hur stoppar man sötsuget och håller vikten? Kan oro och ångest dämpas av rätt mat och kan vi skydda oss mot sjukdomar genom att äta på ett visst sätt?

– Ja, det kan vi, säger näringsexperten Fredrik Paulún med eftertryck. Tar vi till oss biohacking, det vill säga, när vi väljer livsmedel som är bra för våra kroppar kan man förebygga sjukdomar och förbättra sina odds i livets DNA-lotteri.

 

LÄS OCKSÅ: Dämpa inflammation och lev friskare

En god grundhälsa
I boken, Biohack, ät rätt för din kropp, berättar Fredrik Paulún för första gången vad som hände precis före och tiden efter den där dagen på när han ut förvarning drabbades av en stroke i Portugal. Fredrik har alltid tyckt om att träna. En tid tränade han väldigt hårt, och sett i backspegeln alldeles för hårt. Under en längre tid hade han lyft tunga vikter, vilket orsakade kärlavlossning som sedan ledde till en stroke. Men maten, den skötte han bra, och mycket avkoppling i solen plus ett glas rödvin om dagen räddade honom.

– Hade jag inte haft sunda kostvanor och en god grundhälsa så vet jag inte hur det kunde ha slutat. Tack vare min goda hälsa kunde jag återhämta mig relativt snabbt. När jag hade tillfrisknat och blivit mig själv igen kom insikterna och det var då jag beslutade mig för att fördjupa mig ännu mer i vad livsstilen gör för hälsan, och vad just min kropp behövde för att må bra, berättar Fredrik Paulún.

Sedan stroken har han valt bort de tunga vikterna. Han tränar lagom och ganska mjukt, för det mår han bäst av. Fredrik är i dag övertygad om att extremt tung träning för de som är lite äldre inte alls är bra. Då kan man drabbas av bland annat hjärt-kärlsjukdom, precis som Fredrik gjorde själv. Men han poängterar att det finns en liten grupp av befolkningen som klarar tung elitträning när de nått medelåldern.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: så stärker du immunförsvaret

Sjukdomar i släkten
I den paulúnska släkten finns MS och typ-2 diabetes. Och när tankarna började klarna efter stroken ville Fredrik inte chansa med kosten. Han började titta på vilken mat som just hans kropp behövde, och det var också då han regelbundet började mäta sin egen näringsstatus för att se om den mat han valde fick honom på rätt kurs.

 

– Att biohacka sig själv är att ta steget in i framtiden. Idag kan vi med ett enkelt blodprov kontrollera vår näringsstatus vilket betyder att vi inte behöver gissa vad vi ska äta. Resultatet av blodprovet visar vad som är bra för just dig. Det gör att vi kan förebygga en mängd problem genom att äta mat som till exempel kan påverka hormoner och enzymsystem.

En intressant upptäckt var när Fredrik fick reda på att hans D-vitaminstatus låg nära det undre gränsvärdet på 50 nanomol per liter, som måttet kallas. Vi bör ligga mellan 50 och 250 nanomol per liter för att må bra.

– Jag tog ganska stora doser D-vitamin, trots det var mina värden låga. Av någon anledning tar jag inte upp D-vitamin, men det jag lärde mig var att den mängd min kropp lyckades ta upp klarade jag mig med bra på, men då behövde jag hjälp av ett D-vitamintillskott. Och att få i sig tillräckligt med D-vitamin är livsviktigt för oss eftersom det påverkar immunförsvaret och minskar risken att drabbas av MS. Har man brist känner man inga specifika symtom utan man mår faktiskt bara sämre, förklarar Fredrik.

LÄS OCKSÅ: Viktigt med god nattsömn

Probiotika skyddar mot förkylning
Att äta efter vad kroppen behöver är en form av precisionsmedicin. Och att analysera tarmfloran är en annan del av den biohacking som Fredrik Paulun förespråkar. Ett avföringstest kan du göra hemma och sedan skicka för analys. En svaghet i testet är att det bara visar vilka bakteriestammar du har, och kostråden som följer med är enligt Fredrik inte särskilt bra, eftersom det anges i grova drag.

 

– Just nu tar jag probiotika, och man ska veta att dessa bakterier bara är tillfälliga besökare i tarmen. När du slutar ta tillskottet försvinner just den bakteriestammen. Men helt klart gör probiotika nytta på vägen. Jag har fyra barn och utsätts hela tiden för många förkylningsvirus. Probiotika är ett skydd mot detta, säger han.

Fredrik börjar sin morgon med blåbärsjuice, morotsjuice och havtornjuice, och då cirka ett halvt glas av varje. I bär finns det gott om antioxidanter, speciellt polyfenoler som innehar antivirala egenskaper. Han äter ofta en soppa till lunch, som grönkålssoppa. Det är viktigt med näringstät mat som stärker immunförsvaret. Tarmfloran behöver fibrer och det får den av frukt, fullkorn och grönsaker.

– Jag tycker att man ska äta LCHQ, där q-et står för kolhydrater med hög kvalitet. Strikt LCHF-kost rubbar tarmfloran och ger läckage av ämnen som alstrar gifter i blodet och skapar inflammationer. Kolhydrater behöver vi, men det ska vara rätt sorts kolhydrater som råris och bönor. Av din dagliga konsumtion bör kolhydrater bestå av 20 till 30 procent av intaget. Sedan är det viktig att äta frukt och framförallt bär som innehåller mängder av bra antioxidanter. Äter du så då är du hälsosam, men genom att mäta din näringsstatus kan du må ännu bättre, avslutar Fredrik.

Av Inger Palm


Fredrik Paulún


Ålder:
Fyller 50 i sommar.
Bor:
Saltsjöbaden.
Yrke:
Näringsfysiolog, författare och föreläsare.
Familj:
Frun Helena, barnen Dorian, 6, Holly, 4, och Sander, 2. Sonen Adam, 9, tillsammans med exhustrun Karolina.
Gör just nu:
Driver Näringspodden med kollegan Martin Brunnberg. De har hittills gjort 65 program. Har en ny bok på gång om vegantrenden och vilka näringsämnen du behöver äta. Vill ta biohackingen till en ny nivå där vi också ska kunna göra toxiska mätningar, till exempel om du exponerats för rök, öppen eld, kvicksilver, kemikalier i hudkrämer och andra miljögifter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

 

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

 

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.