Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären.
– Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag behöver.
Kosten är viktig. Inte minst för den som maximerar träningsdosen och tänjer sin fysiska gräns till det yttersta. En av dem är ultramaratonlöparen Petra Skiöld från Kristianstad. Petra har alltid motionerat, men det var först i vuxen ålder hon insåg sin unika talang.
– Jag hade aldrig sprungit mer än 15 km när jag sprang Lidingöloppet för första gången 2004. Tre månader tidigare hade jag fött mitt andra barn, så jag såg det mest som en rolig grej och tänkte att det får gå som det går. Att jag skulle sluta bland de 25 bästa hade jag aldrig trott.
Trots framgången dröjde det ytterligare sju år innan karriären tog fart. En ny träningsmetod med intervaller fick utvecklingskurvan att stegra.
► Läs också: Är spirulina bra för elitidrottare? Experten svarar
Ensamstående och löpare på heltid
Petra slog nya personliga rekord på maran och funderade på om hon skulle fortsätta på samma väg eller satsa fullt ut. Valet föll på det senare.
– Jag ville se hur långt jag kunde gå. När jag var 37 år gammal och ensamstående mamma sa jag upp mig från jobbet.
Med hjälp av tränare och sponsorer började Petra en medveten satsning mot målet att springa 42 km på 2:50. Det blev en intensiv period med stark utveckling på andra distanser. Men drömgränsen på maran visade sig svår att rå på.
– Att springa ett ultralopp var något jag länge hade velat pröva. Så när tränaren sa åt mig att samla mil anmälde jag mig till ett lopp i Danmark. I sex timmar sprang jag runt, runt på en tvåhundrametersbana inomhus.
Bra på att springa långt
Det visade sig att Petra var som gjord för ultralånga distanser. Redan efter första loppet rankades hon trea i världen och många höjde på ögonbrynen när nybörjaren förklarade sin satsning. Att hon månaderna innan värmde upp med två maraton på 2.54 och 2.55 och ett Lidingölopp på 2.09. Alla inom loppet av fem veckor. Framgången gav mersmak och därefter följde ännu ett långlopp. På SM i 100 km kom hon på tredje plats, trots en besvärande 28 gradig hetta.
– Jag har hela tiden varit noga med vad jag äter, men ultradistanser ställer extrema krav på näringsintaget. Efter att jag hade sprungit mitt andra ultralopp började jag lida brist på flera ämnen. Men jag fortsatte att prestera. Ända tills kroppen sa ifrån på allvar.
► Läs också: Ännu en studie bekräftar: Rödbetsjuice ökar atletisk förmåga
Professionell hjälp med kosten
Petra Skiöld blev inlagd på sjukhus där läkarna konstaterade en allvarlig näringsbrist. Händelsen blev ett uppvaknande. Efter det insåg Petra att hon behövde professionell hjälp med råd om kost och näring samt extra näringstillskott om hon skulle kunna fortsätta sin satsning.
– Idag får jag hjälp på Hälsokrafts butik i Kristianstad. De känner mig väl och sätter ihop en anpassad mix utifrån mina behov.
Bland annat har Petra Skiöld tagit Mivitotal Sport varje dag under två år. Mivitotal Sport är ett flytande vitamin- och mineralkomplex, speciellt utvecklat för att hjälpa fysiskt aktiva till en snabb återhämtning.
– Mivitotal täcker det mesta. Den stärker mitt immunförsvar och gör mig klart piggare. Det behöver jag för att orka med morgonpassen klockan halv fem.
► Läs också: Vill du komma i bättre form? Så här ökar du prestationen
Välsmaknde järntillskott
Järn är ett vanligt bristämne bland uthållighetsidrottare. Inte minst bland menstruerande kvinnor. Förutom att transportera syre i blodet är järn viktigt för immunförsvaret och hjärnan. Brist kan ge trötthet, yrsel och man blir lätt anfådd. Petra Skiöld äter helst inte rött kött. Istället äter hon spenat och broccoli, men behöver långt mer järn än hon får i sig genom kosten.
– Flera av tillskotten jag tar innehåller järn. Inför tävlingar och menstruation fyller jag på depåerna ytterligare med Iron Vital. Till skillnad från den järnmedicin jag åt tidigare, smakar Iron Vital gott och ger inga biverkningar. Tidigare behövde jag kontrollera mina värden var tredje vecka. Nu räcker det med ett årligt blodprov.
Immunstärkande kvällste
För att få i sig mer proteiner och stärka immunförsvaret ytterligare har Petra utvecklat sitt eget välgörande kvällste. Det är baserat på Bio-Life Spirulina. Spirulina är en blå-grön alg med terapeutiska egenskaper. Inom begreppet superfoods är spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor med den högsta proteinkoncentrationen av all mat i världen.
– Jag blandar en matsked Bio-Life Spirulina i varmt vatten och tillsätter kokosolja och några droppar citron. Efter ett krävande träningspass tar jag mer spirulina. Sedan dricker jag det som te. Nuförtiden tycker jag till och med att det smakar gott.
Av Alice Helleday
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Petra Skiöld
Ålder: 41 år
Familj: Tilda 15 år och Kevin 12 år
Bor: Kristianstad
Mål: Springa Lidingöloppet i september efter rehabilitering av en skada