Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.
Blodet har som uppgift att transportera syre och förse kroppens alla vävnader med näringsämnen. När det fungerar normalt mår vi bra. Men om tillförseln av blod till de minsta blodkärlen försämras eller misslyckas kan vi få problem med minnet och en oförmåga till koncentration. Det kan också ge kalla händer och fötter samt orsaka yrsel och smärtor i benen, det vi kallar för fönstertittarsjuka.’
Minnesluckor kan bero på stress
En försämrad blodcirkulation är inte någon sjukdom och behöver inte vara farligt, men det kan orsaka problem i det dagliga livet. Vem har inte glömt var man parkerade bilen, eller gått ut för att handla och glömt bort att köpa det man skulle ha. Små minnesluckor som oftast kan kopplas till stress vilket i sin tur orsakat den försämrade cirkulation, framförallt den så kallade mikrocirkulationen. Det är först när minnesproblem har med ökad ålder att göra och symtomen beror på åderförkalkning, som det kan finnas oro för en bakomliggande sjukdom.
LÄS OCKSÅ: Saltrik mat kan försämra blodcirkulationen i hjärnan
Populär bland studenter
Extrakt framställd av bladen från ginkgo biloba-trädet, även kallat tempelträd, är ett av världens mest använda växtpreparat för att mildra symtom på försämrat minne men också nedsatt hörsel, yrsel och trötthetskänsla – speciellt hos äldre som lider av långvariga besvär. Men idag har ginkgo också blivit populär bland studenter som känner sig piggare och orkar koncentrera sig längre när de tar ginkgo. Det asiatiska tempelträdet hör till världens äldsta träd och ursprungligen kommer det från Kina och Japan, där det är en del av den traditionella medicinen.
Hjälper cirkulationen
Det unika med ginkgo biloba är att växtsubstansen kan passera den så kallade blod-hjärnbarriären och många studier visar att ginkgo har en särskilt god effekt vid cirkulationsstörningar i hjärnan. Har man dålig blodgenomströmning i hjärnan kan det leda till yrsel, dåligt minne och nedsatt uppfattningsförmåga. Problem som är vanligt hos den äldre befolkningen som ofta har svårt med närminnet, att hålla balansen, hörseln och kanske bara kunna vara uppe. Med ökad ålder brukar kärlen bli stelare och därmed försämras blodcirkulation. Ginkgo bilobas kärlvidgande effekt gör att blodet lättare kan passera genom blodkärlen, framförallt de små kapillärerna.
LÄS OCKSÅ: Ämne i blåbär och druvor motverkar minnesförlust hos äldre
Kan minska yrsel
Några studier har tittat på om ginkgo biloba kan hjälpa den som drabbats av yrsel. I en så kallad blindstudie där forskare ville göra en bedömning om yrsel kunde bli bättre vid ett intag av ginkgo biloba visade det sig att de som deltog i studien, och som fick fylla i ett standardformulär och gå på en linje, fick mindre yrsel. Flera studier där man undersökt sambandet mellan ginkgo biloba och yrsel har visat positiva resultat. För att slippa drabbas av yrsel kan ginkgo biloba, kombinerat med att undvika stress och oro, ge bra resultat. Vid alla typer av yrsel kan även fysisk träning och olika former av balansövningar bidra till att du blir bättre.
LÄS OCKSÅ: Expertpanelen – Stressad och yrsel – vad kan hjälpa mig att …
Påverkar signalvägar i hjärnan
De terapeutiska effekterna av ginkgo biloba kan inte tillskrivas något enskilt ämne, utan kommer som ett resultat av ett samspel mellan flera olika ämnen. Den största gruppen ämnen som ginkobladen innehåller är ginkgolider, bilobalider och flavonoider. Ginkgolider är den mest aktiva substansen och har i djurförsök visat sig fungera som en antagonist till en signalmolekyl som, när den binder till en viss receptor, sätter igång inflammatoriska proteiner som sedan kan ge upphov till en inflammation i kroppen.
LÄS OCKSÅ: Så får du bättre minne – 9 tips!
Antiinflammatorisk
Bilobalider är den näst mest aktiva substansen. Den har antiinflammatoriska och nervskyddande egenskaper, vilket forskare har sett hos djur med stroke. Flavonoider är kända som antioxidanter och kan bidra till att skydda kroppens celler från oxidativ stress. Ginkgobladen innehåller minst 20 olika flavonoider och i ginkgo-extraktet utgörs närmare en fjärdedel av flavonoider. Det är flavonoidernas antioxidativa egenskaper som är mest studerade, och som tycks kunna påverka olika signalvägar i hjärnan, kognition och cellöverlevnad. Forskning har även visat att ginkgo kan minska blodets levringsförmåga och öka kroppens tolerans för skadliga fria radikaler. Ginkgo är med andra ord ett träd att lägga på minnet.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Här gör ginko biloba skillnad
• Vid minnes- och koncentrationssvårigheter samt vid
inlärning.
• Motverkar yrsel och trötthet.
• Lindrar öronsus hos de med tinnitus.
• Ger varmare händer och fötter eftersom den ökar mikro-cirkulationen, det vill säga genomblödningen ut till blodkärlens allra minsta förgreningar.
• Kan förbättra tillståndet vid fönstertittarsjuka, ett tillstånd som beror på att blodkärlen i benen blivit för trånga på grund av åderförkalkning som i sin tur gör att blodförsörjningen inte räcker till när vi är i rörelse. Det upplevs som värk i benens muskler. Det enda sättet att dämpa smärtan är att stanna och vila, till exempel att stå still och titta i ett skyltfönster, därav namnet fönstertittarsjuka. Flera studier har visat att ginkgo kan lindra besvären och öka gångsträckan.
Visste du att…
…tack vare en speciell fotografisk teknik, som visar värme och kyla, har man kunnat se hur tillförseln av blod till händerna har ökat vid intag av ginkgobladen. I ett försök där testpersoner fick kyla ner sina händer i kallt vatten, för att sedan mäta hur snabbt händerna blev varma igen, visade det sig att temperaturen i händerna ökade från drygt tolv till cirka 20 grader på tio minuter. Efter intag av ginkgo upprepades samma procedur och skillnaden var tydlig. Temperaturen i händerna började då vid cirka 14 grader och slutade vid drygt 30 grader.