Annons
Annons

Naturens apotek: Friskare vinter

Nu när mörkret lägger sig allt tidigare på kvällarna är det många som känner sig tröttare och mer ofokuserade. Men lugn! Det finns faktiskt en hel del örter som bidrar till både mer energi och bättre koncentration.

Inger Palm

15 november, 2022
Naturens apotek: Friskare vinter
Dela inlägget

Nu när mörkret lägger sig allt tidigare på kvällarna är det många som känner sig tröttare och mer ofokuserade. Men lugn! Det finns faktiskt en hel del örter som bidrar till både mer energi och bättre koncentration.

Ashwagandha

Inom den indiska folkmedicinska traditionen har ashwagandha använts i flera tusen år för att motverka stress men också för att ge energi och styrka. Både kropp och sinne varvar ner samtidigt som du får en bra återhämtning och en känsla av vila i kroppen. Ashwagandha kallas också indisk ginseng, och ingår i släktet withania. Den är även bra vid trötthet och för att hjälpa till att behålla fokus och koncentration.

Ginkgo biloba

På tempelträdet Ginkgo biloba växer små blad som är bra för minnet. Extrakt från bladen i form av ett tillskott används också för att motverka nedsatt hörsel, yrsel och trötthetskänsla – speciellt hos äldre som haft långvariga besvär. Ginkgo biloba har en blodförtunnande och kärlvidgande effekt och förbättrar blodcirkulation, näringstillförsel och syresättning. Det gör att du känner dig mindre stressad, blir piggare och får lättare att koncentrera dig.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Ginseng

Ginseng var ett av de första naturliga preparaten som blev populärt att använda vid hög stress. Extrakt på ginsengroten sänker inte bara stressen i din kropp och gör dig avslappnad – ett minskat stresspåslag gör att du känner dig piggare. Den uppiggande roten har i flera tusen år använts för att förbättra minnet, öka koncentrationen och minska mental trötthet. Ginseng sägs också kunna förbättra blodsockernivåerna en aning.

Humle

Att humle gör dig sömnigare vet alla som gillar att dricka öl som är bryggt på humle. Inom den traditionella folkmedicinen har humle länge använts för sin rogivande, lugnande och kramplösande effekt. Men humle fungerar även lite som ett antiafrodisiakum, så se upp. Dock innehåller humlekottarna en hel del bitterämnen och som en bonuseffekt bidrar humleölen därför till bättre matsmältning.

Magnesium

Magnesium finns i nötter, frön, gröna grönsaker, fullkorn och baljväxter. Det är ett mineral som är involverat i runt 300 olika processer i kroppen och har bland annat lugnande och avstressande effekt. Det finns studier på möss som visar att brist på magnesium kan ge oro och till och med depression. Magnesium är också bra för magen, men används kanske främst för dess avslappnande effekt vid läggdags.

Saffran

Den juliga saffranskryddan är inte bara välsmakande, den är också en medicinalväxt som använts i orienten som stämningshöjare, en kunskap som gått i arv i generationer. Men då visste man nog inte att saffran ökade koncentrationen av serotonin i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som styr humör, mental balans och känsloläge, och brist på serotonin gör att vi mår sämre. Serotonin påverkar också initiativförmåga och nattsömn.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Piggare höst

Schisandra

Schisandra är lite av ett mirakelbär. Det kan förlänga livet genom att åldrandeprocessen bromsas upp. Bäret skyddar hjärta, kärl och lungor. Det har en stimulerande effekt på centrala nervsystemet och kan öka blodcirkulationen. I Kina används schisandra framförallt för att ge ökad energi och ork men också för att bevara och skydda organen. Schisandra har en långsam nedbrytning i kroppen och stannar kvar i blodet i minst åtta timmar.

Yerba Mate

Guaranifolket i Sydamerika har bryggt te på yerba mate-växten i flera hundra år. Den ger energi och bättre koncentration, vilket också är styrkt i studier. Yerba mate innehåller teofyllin, ett ämne som bidrar till att lungorna vidgas och till en ökad syresättning. Något som gör det lättare att andas. Växten är antibakter-iell, stimulerar immunsystemet och har en viss effekt på produktionen av dopamin.

Av Inger Palm

Annons
Annons