Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturens apotek: Friskare vinter

Nu när mörkret lägger sig allt tidigare på kvällarna är det många som känner sig tröttare och mer ofokuserade. Men lugn! Det finns faktiskt en hel del örter som bidrar till både mer energi och bättre koncentration. 

Ashwagandha

Inom den indiska folkmedicinska traditionen har ashwagandha använts i flera tusen år för att motverka stress men också för att ge energi och styrka. Både kropp och sinne varvar ner samtidigt som du får en bra återhämtning och en känsla av vila i kroppen. Ashwagandha kallas också indisk ginseng, och ingår i släktet withania. Den är även bra vid trötthet och för att hjälpa till att behålla fokus och koncentration.

 

Ginkgo biloba

På tempelträdet Ginkgo biloba växer små blad som är bra för minnet. Extrakt från bladen i form av ett tillskott används också för att motverka nedsatt hörsel, yrsel och trötthetskänsla – speciellt hos äldre som haft långvariga besvär. Ginkgo biloba har en blodförtunnande och kärlvidgande effekt och förbättrar blodcirkulation, näringstillförsel och syresättning. Det gör att du känner dig mindre stressad, blir piggare och får lättare att koncentrera dig.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Ginseng

Ginseng var ett av de första naturliga preparaten som blev populärt att använda vid hög stress. Extrakt på ginsengroten sänker inte bara stressen i din kropp och gör dig avslappnad – ett minskat stresspåslag gör att du känner dig piggare. Den uppiggande roten har i flera tusen år använts för att förbättra minnet, öka koncentrationen och minska mental trötthet. Ginseng sägs också kunna förbättra blodsockernivåerna en aning. 

Humle

Att humle gör dig sömnigare vet alla som gillar att dricka öl som är bryggt på humle. Inom den traditionella folkmedicinen har humle länge använts för sin rogivande, lugnande och kramplösande effekt. Men humle fungerar även lite som ett antiafrodisiakum, så se upp. Dock innehåller humlekottarna en hel del bitterämnen och som en bonuseffekt bidrar humleölen därför till bättre matsmältning.

Magnesium

Magnesium finns i nötter, frön, gröna grönsaker, fullkorn och baljväxter. Det är ett mineral som är involverat i runt 300 olika processer i kroppen och har bland annat lugnande och avstressande effekt. Det finns studier på möss som visar att brist på magnesium kan ge oro och till och med depression. Magnesium är också bra för magen, men används kanske främst för dess avslappnande effekt vid läggdags. 

Saffran

Den juliga saffranskryddan är inte bara välsmakande, den är också en medicinalväxt som använts i orienten som stämningshöjare, en kunskap som gått i arv i generationer. Men då visste man nog inte att saffran ökade koncentrationen av serotonin i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som styr humör, mental balans och känsloläge, och brist på serotonin gör att vi mår sämre. Serotonin påverkar också initiativförmåga och nattsömn.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Piggare höst

Schisandra

Schisandra är lite av ett mirakelbär. Det kan förlänga livet genom att åldrandeprocessen bromsas upp. Bäret skyddar hjärta, kärl och lungor. Det har en stimulerande effekt på centrala nervsystemet och kan öka blodcirkulationen. I Kina används schisandra framförallt för att ge ökad energi och ork men också för att bevara och skydda organen. Schisandra har en långsam nedbrytning i kroppen och stannar kvar i blodet i minst åtta timmar.

Yerba Mate

Guaranifolket i Sydamerika har bryggt te på yerba mate-växten i flera hundra år. Den ger energi och bättre koncentration, vilket också är styrkt i studier. Yerba mate innehåller teofyllin, ett ämne som bidrar till att lungorna vidgas och till en ökad syresättning. Något som gör det lättare att andas. Växten är antibakter-iell, stimulerar immunsystemet och har en viss effekt på produktionen av dopamin.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.