I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.
Idag är Ingela Johansson, 64 år. Hon har nyligen gått i pension, och njuter av friheten att styra sin dag och slippa alla tunga lyft som frestade på kroppen när hon arbetade. Hon har jobbat i storkök, och på den tiden fanns inte lika mycket hjälpmedel som i dag. De sista yrkesverksamma åren arbetade hon inom äldreomsorgen.
För åtta-nio år sedan började det värka i knäet. Det var inte någon vanlig överansträngning, och det gick inte heller över. Doktorn konstaterade att det var artros och Ingela ordinerades en smärtstillande salva och starkare värktabletter.
– Värken minskade till en början och då kunde jag komma igång och röra på mig, men efter ett tag kom smärtan tillbaka. Jag fick höja dosen på värktabletterna för att uppnå samma effekt, säger Ingela Johansson.
I dag berättar statistik att drygt 800 000 svenskar har inflammation i lederna. Och en av fyra över 45 år har så mycket värk att det påverkar och begränsar deras vardag.
Att röra på sig får värken att minska, men gör det ont kan det vara svårt att klara av att motionera. Det leder till mer stillasittande och inaktivitet försämrar både rörlighet och styrka.
– Jag provade ett nyponpulver mot ledvärken, för det hade jag hört talas om, men jag fick ingen effekt alls. Men jag vet ju att olika preparat fungerar på vissa och inte på andra, säger Ingela Johansson.
TITTA och LYSSNA: Artros: Går artros att bota?
Ingefära och gurkmeja
När hon åt värktabletterna och smärtan, som låg över knäskålen och knävecket dämpades, var situationen så pass hanterbar att hon kunde jobba. Det som var värst för Ingela var den molande värken när det var dags att sova som gjorde att hon hade svårt att somna.
– Jag har alltid varit intresserad av naturlig hälsa, så när nyponpulvret inte fungerade letade jag mig fram till ett annat preparat som hjälpte vid artros. Det innehöll gurkmeja och ingefära, berättar Ingela Johansson.
Efter en ganska kort tid, Ingela minns inte exakt hur lång tid det tog, så började värken sakta avta. Det gjorde att hon kunde trappa ner med de vanliga värktabletterna. Och till slut behövde hon inte ta dem alls.
– Då jobbade jag fortfarande, så jag tror att jag började med ingefära- och gurk-
mejakapslarna för tre-fyra år sedan. Jag minns att jag slutade efter att första asken tagit slut, men då kom värken och svullnaden tillbaka. Nu har jag inga planer på att sluta eftersom de fungerar så bra.
LÄS OCKSÅ: Så slapp Glen värk i fötterna – och kan springa igen
Cyklar och använder spark
Ingela flyttade från Östergötland och upp till Dorotea i Västerbottens inland för 23 år sedan. Hon började studera på folkhögskola och trivdes så bra att hon blev kvar. Men så träffade hon också sin nuvarande sambo och tyckte att livet inte kunde bli bättre.
– Det är så lugnt och skönt här. Jag trivs jättebra. Det är svårare att få jobb, men jag fick till slut en tjänst inom äldreomsorgen.
Ingela och hennes sambo bor i utkanten av tätorten i ett villaområde. Sedan hon blev pensionär är hon alltid ute i flera timmar om dagen. På sommaren tycker Ingela om att jobba i trädgården och i deras växthus.
– Jag gillar även vintrarna här, trots att de är långa. Jag är ofta ute på promenad med mina vänners hundar, och tack vare att värken i knäna är borta kan jag röra på mig så mycket jag vill och orkar. Jag har inget körkort så på sommaren cyklar jag och på vintern använder jag sparken.
LÄS OCKSÅ: Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder
Aktiv fritid
Det finns en hel del studier på både gurkmeja och ingefära som visat på en inflammationshämmande effekt. En studie på just de kapslar som Ingela tar visade att ingefäran och gurkmejan minskade svullnad och smärta i lederna hos sex personer redan inom två veckor.
Ledvärken förbättrades med runt 50 procent efter åtta veckor hos nio av tio. Deltagarna i studien kunde, precis som Ingela Johansson, också minska intaget av smärtstillande läkemedel. När studien avslutades efter åtta veckor mådde en majoritet bättre och ansåg att de fått en ökad livskvalitet.
– Jag hade svårt att sätta mig ner på huk och komma upp när knäet värkte och kändes stelt. Jag gick en artrosskola för att klara det bättre, men rörligheten kom först tillbaka när smärtan var borta.
Av Inger Palm
Ingela Johansson
Ålder: 64 år.
Bor: I villa i Dorotea.
Yrke: Pensionär sedan ett år tillbaka. Jobbade i storkök och inom äldreomsorgen.
Familj: Sambo.
Så mår jag bra: Vara ute mycket i naturen. Går ut oavsett väder varje dag. Skjuter inte upp något för att det snöar. Cyklar och simmar på sommaren. På vintern går det fort med spark. Är med i en bokklubb och har ett rum fullt med kriminalromaner efter många års läsande.
Ingefära och gurkmeja
Inom folkmedicinen finns en mångtusenårig tradition att framför allt använda gurkmeja för dess hälsobefrämjande egenskaper.
Abbedissan Hildegard av Bingen, som är känd för sin kunskap om medicinalväxter beskrev ingefärans goda effekt på både artros som artrit.
En sökning i olika medicinska databaser ger tusentals träffar på gurkmeja, och till dags dato finns dryga 3 000 publikationer per år om gurkmejans effekt i kroppen. En hel del av dessa handlar om den antiinflammatoriska effekten.
KC Srivastava är en indisk forskare med danskt påbrå, och han publicerade studier under 90-talet som visade att ingefära har en tydlig effekt på olika prostaglandiner. Det är signalämnen för bland annat smärta. Ingefära gav smärtlindring hos artrospatienter.
Detta satte fart på forskningen i både Danmark som Sverige och här startade intresset att utveckla standardiserade ingefäraextrakt. Studier visar att när man satte ihop ingefära och gurkmeja med en speciell teknologi uppstod en synergieffekt, vilket gav ett betydligt mer effektivt artrospreparat.