Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Nu kan Mervi sova

Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

Mervi led av extrem sömnbrist och provade det mesta – meditation, träning och olika naturmedel. Ett tillskott med bland annat kamomill, citronmeliss och den viktiga signalsubstansen GABA som ger hjärnan ro kunde till sist hjälpa Mervi att sova gott om nätterna.
– Nu är min hjärna stilla och tyst inför natten, säger hon.

Mervi Jansson Puukka fick en rad besvär när hon kom in i klimakteriet. Viktuppgången var irriterande, men det som störde hennes liv allra mest var att hon fick allt svårare att sova.

– Som ensamstående fyrabarnsmamma har jag väl aldrig haft en perfekt sömn, men nu blev det riktigt jobbigt och tyvärr lät jag det fortgå alldeles för länge innan jag tog tag i situationen, berättar hon.

 

Som meditationslärare hade hon bra koll på olika övningar och tekniker att ta till, men ingenting fungerade.

– Jag fick till och med ställa in klasser för att jag var för trött för att leda dem. Ibland var jag så trött att jag grät.

Den extrema tröttheten efter alldeles för lite sömn gjorde att Mervi drog sig undan från vänner och aktiviteter. Sömnbristen gjorde henne nästan deprimerad.

– Jag hade inte svårt att somna, men vaknade många gånger under natten och det malde som en film i mitt huvud. Kroppen var utmattad men hjärnan jobbade på högvarv.

Hon säger att hon inte minns allting från den perioden, att hon levde som i en dvala. Sovrummet och sängen blev mer och mer som en fiende, som hon undvek långt in på nätterna och bara tanken på att lägga sig gjorde att det kröp i kroppen.

– Efter promenader och träning för att trötta ut kroppen tittade jag på filmer för att försöka varva ner och bli trött. En period provade jag zonterapi och andra massage-behandlingar också.

 

LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn

Zombie på dagtid
Mervi ville inte ta starka sömntabletter, men hon provade olika naturliga sömnmedel – utan resultat. 

– Jag reagerade inte alls på produkterna och började få lite panik, för man måste ju fungera på jobbet. Jag kände att det höll på att gå överstyr, då jag mer och mer liknade en zombie under dagtid. 

Humöret påverkades starkt. Mervi kände sig lättirriterad, sorgsen och ledsen.

– Det här var något helt nytt för mig. Jag hade inte lust med någonting, ingenting lockade mig som det gjorde förr.

En bekant tipsade om kosttillskottet Better You Natt, ett örtextrakt som sägs vara till hjälp för att komma till ro och sova bättre. Då hade Mervi nästan gett upp hoppet om någonsin kunna sova normalt, men hon gav produkten en chans.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Tankarna tystnade
Efter bara några nätter märkte Mervi att ”hjärnan var stilla och tyst”, men vågade först inte tro på att hon hittat något som fungerade. Hon beskriver den nya känslan:

– När tankarna tystnade insåg jag att det var de som hållit mig vaken. Tystnaden var magisk. Och det var en underbar känsla att liksom falla in i sömnriket, sakta men säkert.

Nu sover Mervi oftast hela natten och hon ser fram emot att gå och lägga sig på kvällarna.

När hon är på väg in i en potentiell sömnbristperiod tar hon två kapslar av tillskottet. Med bättre sömn kom livsglädjen tillbaka.

– Jag är mitt glada jag igen, nyfiken på livet och har kommit igång med amatörteater som jag saknat länge. Sömnen är ju en stor del av välmåendet. Utan den kan man inte tänka eller känna klart, det kan jag nu.

Av Anne Haavisto


Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

GABA ger lugn

Natt är kapslar utformade för att lugna, underlätta insomning och ge rofylld sömn. Tillskottet innehåller bland annat GABA, en signalsubstans i hjärnan som har just de effekterna. Forskning har visat att alltför låga nivåer av GABA kan orsaka oro och störd sömn. Även L-teanin och vitamin B6 ingår i Natt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".