Foto: Anna Hållams

Nu kan Mervi sova

Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

Mervi led av extrem sömnbrist och provade det mesta – meditation, träning och olika naturmedel. Ett tillskott med bland annat kamomill, citronmeliss och den viktiga signalsubstansen GABA som ger hjärnan ro kunde till sist hjälpa Mervi att sova gott om nätterna.
– Nu är min hjärna stilla och tyst inför natten, säger hon.

Mervi Jansson Puukka fick en rad besvär när hon kom in i klimakteriet. Viktuppgången var irriterande, men det som störde hennes liv allra mest var att hon fick allt svårare att sova.

– Som ensamstående fyrabarnsmamma har jag väl aldrig haft en perfekt sömn, men nu blev det riktigt jobbigt och tyvärr lät jag det fortgå alldeles för länge innan jag tog tag i situationen, berättar hon.

 

Som meditationslärare hade hon bra koll på olika övningar och tekniker att ta till, men ingenting fungerade.

– Jag fick till och med ställa in klasser för att jag var för trött för att leda dem. Ibland var jag så trött att jag grät.

Den extrema tröttheten efter alldeles för lite sömn gjorde att Mervi drog sig undan från vänner och aktiviteter. Sömnbristen gjorde henne nästan deprimerad.

– Jag hade inte svårt att somna, men vaknade många gånger under natten och det malde som en film i mitt huvud. Kroppen var utmattad men hjärnan jobbade på högvarv.

Hon säger att hon inte minns allting från den perioden, att hon levde som i en dvala. Sovrummet och sängen blev mer och mer som en fiende, som hon undvek långt in på nätterna och bara tanken på att lägga sig gjorde att det kröp i kroppen.

– Efter promenader och träning för att trötta ut kroppen tittade jag på filmer för att försöka varva ner och bli trött. En period provade jag zonterapi och andra massage-behandlingar också.

 

LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn

Zombie på dagtid
Mervi ville inte ta starka sömntabletter, men hon provade olika naturliga sömnmedel – utan resultat. 

– Jag reagerade inte alls på produkterna och började få lite panik, för man måste ju fungera på jobbet. Jag kände att det höll på att gå överstyr, då jag mer och mer liknade en zombie under dagtid. 

Humöret påverkades starkt. Mervi kände sig lättirriterad, sorgsen och ledsen.

– Det här var något helt nytt för mig. Jag hade inte lust med någonting, ingenting lockade mig som det gjorde förr.

En bekant tipsade om kosttillskottet Better You Natt, ett örtextrakt som sägs vara till hjälp för att komma till ro och sova bättre. Då hade Mervi nästan gett upp hoppet om någonsin kunna sova normalt, men hon gav produkten en chans.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Tankarna tystnade
Efter bara några nätter märkte Mervi att ”hjärnan var stilla och tyst”, men vågade först inte tro på att hon hittat något som fungerade. Hon beskriver den nya känslan:

– När tankarna tystnade insåg jag att det var de som hållit mig vaken. Tystnaden var magisk. Och det var en underbar känsla att liksom falla in i sömnriket, sakta men säkert.

Nu sover Mervi oftast hela natten och hon ser fram emot att gå och lägga sig på kvällarna.

När hon är på väg in i en potentiell sömnbristperiod tar hon två kapslar av tillskottet. Med bättre sömn kom livsglädjen tillbaka.

– Jag är mitt glada jag igen, nyfiken på livet och har kommit igång med amatörteater som jag saknat länge. Sömnen är ju en stor del av välmåendet. Utan den kan man inte tänka eller känna klart, det kan jag nu.

Av Anne Haavisto


Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

GABA ger lugn

Natt är kapslar utformade för att lugna, underlätta insomning och ge rofylld sömn. Tillskottet innehåller bland annat GABA, en signalsubstans i hjärnan som har just de effekterna. Forskning har visat att alltför låga nivåer av GABA kan orsaka oro och störd sömn. Även L-teanin och vitamin B6 ingår i Natt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.