Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Nu kan Mervi sova

Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

Mervi led av extrem sömnbrist och provade det mesta – meditation, träning och olika naturmedel. Ett tillskott med bland annat kamomill, citronmeliss och den viktiga signalsubstansen GABA som ger hjärnan ro kunde till sist hjälpa Mervi att sova gott om nätterna.
– Nu är min hjärna stilla och tyst inför natten, säger hon.

Mervi Jansson Puukka fick en rad besvär när hon kom in i klimakteriet. Viktuppgången var irriterande, men det som störde hennes liv allra mest var att hon fick allt svårare att sova.

– Som ensamstående fyrabarnsmamma har jag väl aldrig haft en perfekt sömn, men nu blev det riktigt jobbigt och tyvärr lät jag det fortgå alldeles för länge innan jag tog tag i situationen, berättar hon.

 

Som meditationslärare hade hon bra koll på olika övningar och tekniker att ta till, men ingenting fungerade.

– Jag fick till och med ställa in klasser för att jag var för trött för att leda dem. Ibland var jag så trött att jag grät.

Den extrema tröttheten efter alldeles för lite sömn gjorde att Mervi drog sig undan från vänner och aktiviteter. Sömnbristen gjorde henne nästan deprimerad.

– Jag hade inte svårt att somna, men vaknade många gånger under natten och det malde som en film i mitt huvud. Kroppen var utmattad men hjärnan jobbade på högvarv.

Hon säger att hon inte minns allting från den perioden, att hon levde som i en dvala. Sovrummet och sängen blev mer och mer som en fiende, som hon undvek långt in på nätterna och bara tanken på att lägga sig gjorde att det kröp i kroppen.

– Efter promenader och träning för att trötta ut kroppen tittade jag på filmer för att försöka varva ner och bli trött. En period provade jag zonterapi och andra massage-behandlingar också.

 

LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn

Zombie på dagtid
Mervi ville inte ta starka sömntabletter, men hon provade olika naturliga sömnmedel – utan resultat. 

– Jag reagerade inte alls på produkterna och började få lite panik, för man måste ju fungera på jobbet. Jag kände att det höll på att gå överstyr, då jag mer och mer liknade en zombie under dagtid. 

Humöret påverkades starkt. Mervi kände sig lättirriterad, sorgsen och ledsen.

– Det här var något helt nytt för mig. Jag hade inte lust med någonting, ingenting lockade mig som det gjorde förr.

En bekant tipsade om kosttillskottet Better You Natt, ett örtextrakt som sägs vara till hjälp för att komma till ro och sova bättre. Då hade Mervi nästan gett upp hoppet om någonsin kunna sova normalt, men hon gav produkten en chans.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Tankarna tystnade
Efter bara några nätter märkte Mervi att ”hjärnan var stilla och tyst”, men vågade först inte tro på att hon hittat något som fungerade. Hon beskriver den nya känslan:

– När tankarna tystnade insåg jag att det var de som hållit mig vaken. Tystnaden var magisk. Och det var en underbar känsla att liksom falla in i sömnriket, sakta men säkert.

Nu sover Mervi oftast hela natten och hon ser fram emot att gå och lägga sig på kvällarna.

När hon är på väg in i en potentiell sömnbristperiod tar hon två kapslar av tillskottet. Med bättre sömn kom livsglädjen tillbaka.

– Jag är mitt glada jag igen, nyfiken på livet och har kommit igång med amatörteater som jag saknat länge. Sömnen är ju en stor del av välmåendet. Utan den kan man inte tänka eller känna klart, det kan jag nu.

Av Anne Haavisto


Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

GABA ger lugn

Natt är kapslar utformade för att lugna, underlätta insomning och ge rofylld sömn. Tillskottet innehåller bland annat GABA, en signalsubstans i hjärnan som har just de effekterna. Forskning har visat att alltför låga nivåer av GABA kan orsaka oro och störd sömn. Även L-teanin och vitamin B6 ingår i Natt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

 

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.