Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Nu kan Mervi sova

Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

Mervi led av extrem sömnbrist och provade det mesta – meditation, träning och olika naturmedel. Ett tillskott med bland annat kamomill, citronmeliss och den viktiga signalsubstansen GABA som ger hjärnan ro kunde till sist hjälpa Mervi att sova gott om nätterna.
– Nu är min hjärna stilla och tyst inför natten, säger hon.

Mervi Jansson Puukka fick en rad besvär när hon kom in i klimakteriet. Viktuppgången var irriterande, men det som störde hennes liv allra mest var att hon fick allt svårare att sova.

– Som ensamstående fyrabarnsmamma har jag väl aldrig haft en perfekt sömn, men nu blev det riktigt jobbigt och tyvärr lät jag det fortgå alldeles för länge innan jag tog tag i situationen, berättar hon.

 

Som meditationslärare hade hon bra koll på olika övningar och tekniker att ta till, men ingenting fungerade.

– Jag fick till och med ställa in klasser för att jag var för trött för att leda dem. Ibland var jag så trött att jag grät.

Den extrema tröttheten efter alldeles för lite sömn gjorde att Mervi drog sig undan från vänner och aktiviteter. Sömnbristen gjorde henne nästan deprimerad.

– Jag hade inte svårt att somna, men vaknade många gånger under natten och det malde som en film i mitt huvud. Kroppen var utmattad men hjärnan jobbade på högvarv.

Hon säger att hon inte minns allting från den perioden, att hon levde som i en dvala. Sovrummet och sängen blev mer och mer som en fiende, som hon undvek långt in på nätterna och bara tanken på att lägga sig gjorde att det kröp i kroppen.

– Efter promenader och träning för att trötta ut kroppen tittade jag på filmer för att försöka varva ner och bli trött. En period provade jag zonterapi och andra massage-behandlingar också.

 

LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn

Zombie på dagtid
Mervi ville inte ta starka sömntabletter, men hon provade olika naturliga sömnmedel – utan resultat. 

– Jag reagerade inte alls på produkterna och började få lite panik, för man måste ju fungera på jobbet. Jag kände att det höll på att gå överstyr, då jag mer och mer liknade en zombie under dagtid. 

Humöret påverkades starkt. Mervi kände sig lättirriterad, sorgsen och ledsen.

– Det här var något helt nytt för mig. Jag hade inte lust med någonting, ingenting lockade mig som det gjorde förr.

En bekant tipsade om kosttillskottet Better You Natt, ett örtextrakt som sägs vara till hjälp för att komma till ro och sova bättre. Då hade Mervi nästan gett upp hoppet om någonsin kunna sova normalt, men hon gav produkten en chans.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Tankarna tystnade
Efter bara några nätter märkte Mervi att ”hjärnan var stilla och tyst”, men vågade först inte tro på att hon hittat något som fungerade. Hon beskriver den nya känslan:

– När tankarna tystnade insåg jag att det var de som hållit mig vaken. Tystnaden var magisk. Och det var en underbar känsla att liksom falla in i sömnriket, sakta men säkert.

Nu sover Mervi oftast hela natten och hon ser fram emot att gå och lägga sig på kvällarna.

När hon är på väg in i en potentiell sömnbristperiod tar hon två kapslar av tillskottet. Med bättre sömn kom livsglädjen tillbaka.

– Jag är mitt glada jag igen, nyfiken på livet och har kommit igång med amatörteater som jag saknat länge. Sömnen är ju en stor del av välmåendet. Utan den kan man inte tänka eller känna klart, det kan jag nu.

Av Anne Haavisto


Mervi Jansson Puukka

Ålder: 53 år.
Yrke: Medium, healer och massageterapeut.
Familj: Maken Fredrik, fyra vuxna barn och två bonusbarn samt två barnbarn.
Bor: I Sköndal.
Så mår jag bra: Av skratt och promenader.

GABA ger lugn

Natt är kapslar utformade för att lugna, underlätta insomning och ge rofylld sömn. Tillskottet innehåller bland annat GABA, en signalsubstans i hjärnan som har just de effekterna. Forskning har visat att alltför låga nivåer av GABA kan orsaka oro och störd sömn. Även L-teanin och vitamin B6 ingår i Natt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.