Annons

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

Inger Palm

24 maj, 2021
Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek
Dela inlägget

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

Den som är intresserad av hälsa har nog sett och hört Jan G Bruhn genom åren svara på frågor om läkeörter och läkemedel i TV, radio och tidningar. Han har hållit hundratals föredrag och anlitats av myndigheter för sin expertis inom området. 2007 fick han Prosana-priset för ”en enastående insats inom svensk egenvård”. Han har också skrivit flera böcker om naturmedicin.

LÄS OCKSÅ: 5 torkade örter med positiva hälsoeffekter

Lindra och bota

Jan G Bruhn

Sedan 2015 har Jan G Bruhn samlat citat och texter från världslitteraturen och nu kan du läsa om det i hans nya bok, Apoteket i biblioteket – Läkemedel och droger i dikt och tanke, tid och rum. En tjock bok på över 600 sidor där han belyser allt från magiska mediciner till djävulska droger och intelligenta tabletter.

Annons

– Det är ingen bok du sträckläser utan slår upp som ett litterärt apotek, ett uppslagsverk och referensverk. Läkemedel och droger är ju faktiskt två sidor av samma mynt. Det framgår tydligt när man läser texter från antiken och fram till idag. Ingen kultur har använt så många olika ämnen för att bli friska och”höga”, eller bara klara av att leva som vi gjort i modern tid. Vi har i alla tider och alla kulturer runt om i världen försökt lindra smärta och bota sjukdomar, eller sökt påverka medvetandet. Det är oerhört spännande, säger Jan G Bruhn.

LÄS OCKSÅ: Örter och vitaminer som motverkar förkylning

Varför behöver vi stimulantia?

Jan G Bruhn berättar att han alltid har varit fascinerad av droger i bred mening, inte snävare som missbruksproblematik, utan hur vi på olika sätt stimulerar våra sinnen. Även om han förstås tar upp morfin som ett exempel på den perfekt medicinen att dämpa smärta, men som också ganska snabbt kan leda till beroende.

Han tar ett exempel som vi kanske inte tänker på.

Annons

– När vi går genom terminalen på en flygplats så finns där massor av droger. Tax free shopen erbjuder allt från berusande parfymer till alkohol och cigaretter. Det doftar mat, kaffe och vi äter välsmakande choklad. Det finns vackra kläder och smycken som berör och stimulerar sinnet. Det är intressant att filosofera runt varför vi behöver all denna stimulans. Vad händer om vi blir utan denna berusning, säger Jan G Bruhn och tillägger att han inte vill vara utan sin morgondrog – två koppar kaffe.

LÄS OCKSÅ: Örter som alternativ behandling av depression, PMS och sömnbesvär

Örtagården – den fattiges apotek

Apoteket i biblioteket

I boken tar han upp allt från antibiotika som både läker och tar livet av bakterier, insulin som räddat livet på många och medicin som är droger i form av giftiga symtomlindrare.

– I Kina skiljer man inte på livsmedel och läkemedel. Där är maten och örterna medicin, och trädgården är ju den fattiges apotek. I västvärlden är det ju som bekant på ett helt annat sätt. Läser du bipacksedeln på ett läkemedel så finns det en sak medicinen hjälper emot, men oftast får man minst tio negativa biverkningar på köpet, säger Jan G Bruhn.

Han berättar om det omvända, om det som förr var läkemedel men som numera ses som mat. Senap är ett sådant exempel. Det användas för att lindra hosta och lungbesvär genom att man lade linneomslag bestruken med senap. Man försökte bota tuberkulos med senapsomslag.

– Läkemedel är ju både skrämmande och medkännande. Ibland riktigt bra och ibland riktigt dåliga på grund av bieffekterna och att det kan ta livet att patienterna. Jag tror inte att vi kan lagstifta bort användningen av vissa droger. I alla tider har vi haft reglering runt droger och ett ritualiserat bruk. De som mår dåligt vill må bra och de som är sjuka vill bli friska.

Av Inger Palm

Annons