Ditt verkliga behov av D-vitamin är inte alltid kopplat till hur mycket D-vitamin du har i ditt blod. Dina gener kan berätta en helt annan historia. Forskning från Finland belyser en av våra viktigaste vitaminer på ett helt nytt sätt.
Du kan lätt se när bränsletanken i bilen nästan är helt tom, men om du inte vet hur mycket bensin din bil drar per mil, kan du inte bedöma hur nära det är innan du får motorstopp. Finska forskare menar att det går att jämföra osäkerheten runt ett förestående motorstopp med nivåerna av D-vitamin i våra kroppar.
Den senaste forskningen inom området D-vitamin visar att det inte räcker med ett blodprov för att bestämma vilken D-vitaminstatus en person har eller behöver.
För att fastställa det exakta behovet av vitamin D måste man istället ta reda på hur varje individ reagerar på vitaminet. Det är här gener och evolution kommer in i bilden.
LÄS OCKSÅ: “D-vitamin tog mig ur depressionen”
Våra gener styr våra behov
Den finske forskaren Carsten Carlberg, vid Östra Finlands universitet har studerat D-vitamin och epigenetik. Hans studier visar att vi reagerar olika på D-vitamin när detta tas som tillskott. Han menar att det styrs av vår arvsmassa och våra gener, han anser också att vi ska inkludera våra geners betydelse när nya allmänna riktlinjer ska sättas upp för D-vitaminstatus och intag.
Hos de första européerna finns skillnaderna i förmågan att ta upp D-vitamin i kroppen. Carsten Carlberg och hans kollega Andrea Hanel har skrivit en artikel där de förklarar skillnaderna mellan våra förfäders upptag av D-vitamin.
De tar upp jägar- och samlarfolket i Afrika med sin mörka hud, de anatoliska (turkiska) jordbrukarna och de mer ljushyade nomaderna från Ukraina. Färgen på deras hud var nyckeln till deras behov av D-vitamin.
LÄS OCKSÅ: Visste du det här om D-vitamin?
Starkare immunförsvar gav överlevnad
Folkslag med ljusare hud kunde lättare ta upp solens UV-strålar och omvandla dessa till aktivt D-vitamin i kroppen. Det gav dem troligtvis ett starkare immunförsvar, vilket var något man behövde för att överleva under kalla vintermånaderna i norra Europa.
Carsten Carlberg har tillsammans med Afrozul Haq från forsknings- och utvecklingsavdelningen vid Gulf Diagnostic Center Hospital i Abu Dhabi, genomfört två D-vitaminstudier för att förstå helhetsbilden bättre. Studierna visar tydliga skillnader i förmågan att ta upp D-vitamin i kroppen.
Försökspersonerna i tre grupper: De med högt upptag, medelmåttigt upptag och lågt upptag. Deras nivåer av vitamin D i blodet speglade nödvändigtvis inte hur kroppen svarade på D-vitaminet. Här verkar det som om generna och din hudtyp avgör hur bra du tillgodogör dig D-vitamin.
För att få en bättre förståelse och ett helhetsperspektiv utvecklade forskarna ett speciellt verktyg som kan mäta hur väl en person reagerar på D-vitamin istället för att som nu bara titta på koncentrationen av vitamin D i blodet.
Då kunde de se att 25 procent av deltagarna i studien svarade väldigt lite på vitamin D. Dessa personer behövde större mängder D-vitamin för att få samma hälsofördelar som de som svarade bättre på näringsämnet.
LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar
Rekommendationer utmanas
Behovet av D-vitamin kan nu komma att ifrågasättas därför att rekommendationerna inte tar hänsyn till de individuella behoven.
På grund av att vissa inte har så bra upptag av D-vitamin kan de ha för låga nivåer av vitamin D. Carsten Carlberg rekommenderar därför alla finländare att ta ett högdoserat vitamin D-tillskott, eftersom finländarna inte får i sig tillräckligt med solljus under de mörka vintermånaderna.
Rekommendationen bör säkerställa att de flesta får tillräckligt med D-vitamin för att täcka sina behov. I framtiden kan det nya sättet att se på D-vitamin, via gener och individuellt upptag, påverka riktlinjerna och rekommenderat dagligt intaget av D-vitamin.
Av Inger Palm
Källa: Skin colour and vitamin D