Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

För att kunna somna på kvällen behöver man vara tillräckligt trött. Många ungdomar som sovit för lite under natten lägger sig för att sova när de kommer hem från skolan. Då stjäl man sovtid från natten eftersom sömnskulden minskat. Det är lätt att hamna i en ond cirkel med dålig nattsömn följt av en trött dag i skolan, en tupplur när eleven kommer hem, och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Få buktade sömnbristen

Utbildning i bra sovrutiner
Forskaren Serena Bauducco vid Örebro universitet kunde, via den så kallade Trestadsstudien där 2 700 elever deltog, visa att ungdomarna i Karlskoga, Köping och Örebro sov för lite. Nu har Serena Bauducco gjort en uppföljning på sin avhandling där ungdomar från två skolor i Örebro fick prova ett utbildningsprogram under fem veckor för att lära sig det bästa förutsättningarna för en bra nattsömn. Eleverna fick bland annat lära sig om vad som händer när man lider av sömnbrist kopplat till att göra praktiska övningar som att ta en lugn stund utan mobilen innan det är dags att sova.

LÄS OCKSÅ: Naturliga sätt att bli av med sömnproblemen

Ledigheterna gjorde att sömnen haltade
Det var framförallt helgerna som byggde upp en sömnskuld för ungdomarna. Forskarna bad eleverna att ett år senare fylla i ett nytt formulär om sina sömnrutiner. De fick ange när de går och lägger sig på skoldagar och helgdagar, och hur lång tid det tar för dem att somna.

 

Ungefär 286 elever deltog i sömnprogrammet, och det var både elever med och utan sömnproblem som testades. För att se hur elevernas sömn påverkades använde forskarna Trestadsstudiens ungdomar som kontrollgrupp. De elever som fått sömnprogrammet lyckades behålla goda sömnrutiner bättre än kontrollgruppen. Det fanns dock inga förändringar i hur stressade ungdomarna var, men forskarna kunde se en skillnad i att fler av de elever som har fått programmet sover åtta-tio timmarna per natt. Med andra finns det en chans att främja goda sömnrutiner hos ungdomar och förebygga sömnproblem.

LÄS OCKSÅ: Sociala medier ger sämre nattsömn

Fler skolor vill ta efter
När Serena Bauducco färdigställt sin avhandling blev hon kontaktad av Vialundskolan i Kumla. Personalen bar intresserad av att göra någonting eftersom de ser att ungdomarna är trötta i skolan.

Sömnprogrammet har testats i en klass på Vialundskolan, och nu vill skolan gå vidare och inkludera alla elever i årskurs sju. Det krävs mer forskning innan programmet kan spridas vidare och just nu pågår ett arbete med att förbättra sömnutbildningen.

Källa: Örebro universitet

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.