Annons

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

Inger Palm

15 oktober, 2020
Ny studie: Orienterare har bättre hälsa
Dela inlägget

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma.
– Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

Studien, som jämförde veteranorienterarna med friska äldre pensionärer som bor hemma, startade för åtta år sedan. Det är forskare vid Örebro universitet som undersökt hälsofördelarna med att komma it i skogen och röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med andra människor.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Aktiverar hjärnan
Deltagarna fick lämna avföringsprover och fylla i en rad frågor om deras hälsa och resultatet av studien visade att orienterare upplever lägre nivåer av stress, depression och magproblem samt att de känner mindre ångest.

– När vi blir äldre blir tarmfloran fattigare och många äldre har problem med magen, 65 procent visar studier, och därför är det en viktig nyckel. Alla vill givetvis inte orientera men det viktiga är att få med alla tre delarna: att röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med vänner, säger Ida Schoultz, forskare i medicin vid Örebro i ett pressmeddelande.

Annons

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

Fler av de goda bakterierna
När avföringsproverna analyserades visade det att orienterarna hade fler av de goda bakterierna som är bra för hälsan i sin tarmflora än pensionärerna i kontrollgruppen.

Dessutom har de lägre halter av två bakterier som är förknippade med inflammation och sämre tarmhälsa.

– Vi vet att den fysiska aktiviteten är extra viktig. Människor som motionerar mycket får lägre nivåer av stress och ångest. När det gäller orienterarna är det en hel livsstil och många har orienterat i 40 år och har levt hälsosamt, rört på sig och umgåtts. Utan att ens tänka på det har orienterare många gemensamma nämnare, som bidrar till en bättre maghälsa, säger Ida Schoultz.

Hon förklarar att tarmen och hjärnan kommunicerar med varandra – åt båda håll. Därför blir upplevelsen av den prestigelösa och icke kravfyllda vistelsen i naturen väldigt positiv.

Annons

– Veteranorientering är en sport utan krav och en möjlighet att vara i skogen. Det är ingen som står och tittar på – det gör inget om man vill sätta sig på en stubbe och andas in lite skogsluft och sen fortsätta. Orienterarna är en modell som är värd att studera vidare för att ytterligare förstå de komponenter som är viktiga för ett hälsosamt åldrande.

Av Inger Palm

Källa: Örebro universitet

Studien: Differences in Gut Microbiome Composition between Senior Orienteering Athletes and Community-Dwelling Older Adults

Annons