Andelen svenskar som anser att de har tillgång till bra sjukvård har minskat. På vissa områden har vården förbättrats trots den senaste tidens rapporter om utlokaliserade patienter och överbeläggningar på sjukhus. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.
Öppna jämförelser 2020 – Sex frågor om vården, det är en undersökning från Socialstyrelsen för att få en övergripande bild över hur den svenska hälso- och sjukvården fungerar. Det man frågat om är hälsoutfall, hållbarhet och tillgänglighet. 31 indikatorer av 51 hade bättre värden än när den föregående mätningen gjordes. Något som förbättras är de medicinska resultaten.
Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen säger:
– Allt fler överlever folksjukdomar som cancer och hjärtinfarkt, och diabetesvården visar på förbättrade resultat. Men på andra områden syns en oroväckande utveckling. Tillgängligheten till vården har försämrats på flera sätt och problemet med överbeläggningar och utlokaliserade patienter kvarstår.
LÄS OCKSÅ: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande!
Skador ökade bland utlokaliserade
Rapporten visar att svenskarna anser att tillgången till den sjukvård de behöver har minskat de senaste åren. Under 2018 tyckte drygt 81 procent att de fick den vård de behövde, men det är en minskning med 3 procent sedan 2016.
Överbeläggning och patienter som måste vistas på andra sjukhus än ”sitt eget” har ökat för varje år från 2014 och fram till 2018.
Martin Lindblom som är utredare på Socialstyrelsen menar att utlokalisering av patienter kan innebära stora risker och att när man flyttat patienter har antalet vårdskador ökat.
I Socialstyrelsen rapport kunde man också visa på att antalet patienter som fått en planerad operation inom tre månader hade minskat för sjätte året i rad. Men siffrorna varierade kraftigt mellan olika delar av Sverige. I Jämtland fick sex av tio patienterna sin planerade operation inom 90 dagar medan motsvarande siffra för Hallands län var nio av tio.
LÄS OCKSÅ: Alternativmedicin fick egen broschyr
Alla ska ha tillgång till bra vård
När det gäller tandvård och undersökning hos tandläkare så har det minskat de senaste två åren. Sex av tio fick en tandvårdsundersökning 2017-2018 och bland dessa återfanns fler kvinnor än män. Skillnaderna mellan könen ökade och det fanns och skillnader mellan människor med olika utbildningsnivå.
Inom barn och ungdomspsykiatrin minskade andelen som fått behandling och utredning inom en månad. 2018 och 2019 visade siffror på under 70 procent, men här fanns också stora skillnaderna beroende på var i landet man bor. I Jönköping fick drygt två av tio en inledande utredning och behandling inom 30 dagar, men på Gotland var motsvarande siffra nära 96 procent.
– Tanken är att det egna resultatet i förhållande till andra ska kunna vara en utgångspunkt för vidare analyser och utveckling av vården. Resultatutvecklingen är viktig att följa. Alla ska ha tillgång till hälso- och sjukvård av hög kvalitet, säger Martin Lindblom.
Av Inger Palm
Källa: Socialstyrelsen