Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Vanligt med magproblem

• 44 procent har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 53 procent av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan.
• 47 procent upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten,
• 51 procent av kvinnorna och 36 procent av männen har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 13 procent känner press för vad eller hur de ska äta i olika sammanhang.
Källa Magrapporten 2019

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Det råder skillnad mellan män och kvinnors matvanor. Det visar undersökningen Magrapporten 2019 – Sveriges största undersökning om maghälsa, som genomförts för fjärde gången av Kantar Sifo på uppdrag av det finsak mejeriföretaget Valio. Av rapporten framgår att en klar majoritet av yngre män är allätare, medan mer än varannan yngre kvinna medvetet väljer vegetariskt eller växtbaserat minst en gång i veckan.

 

Magproblem ökar hos unga män
Knappt hälften av männen uppger att de väljer växtbaserade alternativ till mjölk, till skillnad från kvinnorna där nästan tre av fyra ofta eller någon gång gör det. Rapporten visar även att magproblem ökar hos unga män. Nästan hälften av de unga männen uppger att de haft besvär med magen under det senaste året, vilket är en ökning med 22 procent sedan 2017, och det vanligaste problemet är att vara lös i magen.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen vanligt – varannan svensk har besvär

Halkar efter i den gröna omställningen
Att män inte väljer växtbaserade alternativ i lika hög utsträckning som kvinnor är inget nytt menar Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet. Det som överraskar är enligt honom är att männen inte jämn takt med kvinnorna. Livsmedelsverket har presenterat en ny måltidsmodell med mindre rött kött och mer grönt, och nya studier och klinisk erfarenhet visar att en varierad kost med mer grönt har goda effekter på hälsan och inte minst magen.

LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians IBS-mage

Låter sig inte påverkas av samhället
Varför halkar då männen efter i omställningen till sundare val? En anledning kan vara att männen verkar ha en mer avslappnad inställning till att byta matvanor. Kvinnorna är nämligen överrepresenterade bland de som känner press från samhället på vad och hur de ska äta. Nästan 1 av 3 kvinnor mellan 25–30 år upplever detta, i jämförelse med 1 av 10 män i samma ålder.

LÄS OCKSÅ: Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

Siffror från undersökningen "Unga mäns maghälsa"
• 8 av 10 män i åldern 16–24 år äter det mesta, även kött, fågel och fisk, medan 54 procent av kvinnorna i samma åldersgrupp medvetet väljer vegetariskt eller helt växtbaserat någon gång i veckan eller oftare
• Nästan hälften av männen i åldern 16–30 år uppger att de det senaste året haft magproblem, en ökning med 22 procent sedan 2017.
• En tredjedel av männen i samma åldersgrupp upplever att magen påverkar välbefinnandet i stort
• Knappt hälften väljer växtbaserade alternativ till mjölk medan majoriteten av kvinnorna gör det
• Det vanligaste magbesväret är att vara lös i magen 56 procent av männen hade problem med det, medan det är vanligare hos unga kvinnor med magont som 63 procent av kvinnorna uppgav.
• Endast 1 av 10 av de unga männen känner press från samhället på vad och hur de ska äta, medan 28 procent av kvinnorna mellan 25–30 år upplever samma press.

 

Topp 5 – situationerna som upplevs mest begränsande
1.
På resor eller vid byte av miljö – 63 procent
2. Skola och jobb – 39 procent
3. Fester och middagar – 31 procent
4. Restaurangbesök – 28 procent
5. Möten – 18 procent

Årlig undersökning
Siffrorna kommer från landets största undersökning om maghälsa. Magrapporten 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd under perioden 13–19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i åldrarna 16–79 år. Av dem var 896 personer mellan 16–34 år, 750 personer mellan 35–55 år och 355 personer mellan 56–79 år.

Av redaktionen


Vanligt med magproblem

• 44 procent har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 53 procent av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan.
• 47 procent upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten,
• 51 procent av kvinnorna och 36 procent av männen har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 13 procent känner press för vad eller hur de ska äta i olika sammanhang.
Källa Magrapporten 2019

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

 

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.

kvinna i bil

Äntligen slipper Hanna migrän!

Naturlig hälsa

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Eko/miljö

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!