Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Vanligt med magproblem

• 44 procent har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 53 procent av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan.
• 47 procent upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten,
• 51 procent av kvinnorna och 36 procent av männen har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 13 procent känner press för vad eller hur de ska äta i olika sammanhang.
Källa Magrapporten 2019

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Det råder skillnad mellan män och kvinnors matvanor. Det visar undersökningen Magrapporten 2019 – Sveriges största undersökning om maghälsa, som genomförts för fjärde gången av Kantar Sifo på uppdrag av det finsak mejeriföretaget Valio. Av rapporten framgår att en klar majoritet av yngre män är allätare, medan mer än varannan yngre kvinna medvetet väljer vegetariskt eller växtbaserat minst en gång i veckan.

 

Magproblem ökar hos unga män
Knappt hälften av männen uppger att de väljer växtbaserade alternativ till mjölk, till skillnad från kvinnorna där nästan tre av fyra ofta eller någon gång gör det. Rapporten visar även att magproblem ökar hos unga män. Nästan hälften av de unga männen uppger att de haft besvär med magen under det senaste året, vilket är en ökning med 22 procent sedan 2017, och det vanligaste problemet är att vara lös i magen.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen vanligt – varannan svensk har besvär

Halkar efter i den gröna omställningen
Att män inte väljer växtbaserade alternativ i lika hög utsträckning som kvinnor är inget nytt menar Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet. Det som överraskar är enligt honom är att männen inte jämn takt med kvinnorna. Livsmedelsverket har presenterat en ny måltidsmodell med mindre rött kött och mer grönt, och nya studier och klinisk erfarenhet visar att en varierad kost med mer grönt har goda effekter på hälsan och inte minst magen.

LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians IBS-mage

Låter sig inte påverkas av samhället
Varför halkar då männen efter i omställningen till sundare val? En anledning kan vara att männen verkar ha en mer avslappnad inställning till att byta matvanor. Kvinnorna är nämligen överrepresenterade bland de som känner press från samhället på vad och hur de ska äta. Nästan 1 av 3 kvinnor mellan 25–30 år upplever detta, i jämförelse med 1 av 10 män i samma ålder.

LÄS OCKSÅ: Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

Siffror från undersökningen "Unga mäns maghälsa"
• 8 av 10 män i åldern 16–24 år äter det mesta, även kött, fågel och fisk, medan 54 procent av kvinnorna i samma åldersgrupp medvetet väljer vegetariskt eller helt växtbaserat någon gång i veckan eller oftare
• Nästan hälften av männen i åldern 16–30 år uppger att de det senaste året haft magproblem, en ökning med 22 procent sedan 2017.
• En tredjedel av männen i samma åldersgrupp upplever att magen påverkar välbefinnandet i stort
• Knappt hälften väljer växtbaserade alternativ till mjölk medan majoriteten av kvinnorna gör det
• Det vanligaste magbesväret är att vara lös i magen 56 procent av männen hade problem med det, medan det är vanligare hos unga kvinnor med magont som 63 procent av kvinnorna uppgav.
• Endast 1 av 10 av de unga männen känner press från samhället på vad och hur de ska äta, medan 28 procent av kvinnorna mellan 25–30 år upplever samma press.

 

Topp 5 – situationerna som upplevs mest begränsande
1.
På resor eller vid byte av miljö – 63 procent
2. Skola och jobb – 39 procent
3. Fester och middagar – 31 procent
4. Restaurangbesök – 28 procent
5. Möten – 18 procent

Årlig undersökning
Siffrorna kommer från landets största undersökning om maghälsa. Magrapporten 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd under perioden 13–19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i åldrarna 16–79 år. Av dem var 896 personer mellan 16–34 år, 750 personer mellan 35–55 år och 355 personer mellan 56–79 år.

Av redaktionen


Vanligt med magproblem

• 44 procent har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 53 procent av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan.
• 47 procent upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten,
• 51 procent av kvinnorna och 36 procent av männen har haft problem med magen någon gång under det senaste året.
• 13 procent känner press för vad eller hur de ska äta i olika sammanhang.
Källa Magrapporten 2019

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.