Annons
Annons

Nytt ljus över sambandet mellan sömnbrist och fetma

Störd nattsömn ökar risken för övervikt och typ 2-diabetes, det gör att skiftarbete och kronisk sömnbrist till riskfaktorer. Nu har forskare vid Uppsala universitet visat att sömnbrist påverkar ämnesomsättningen i vävnader och regleringen av genuttrycket hos en person.

Redaktionen

11 september, 2018
Nytt ljus över sambandet mellan sömnbrist och fetma
Dela inlägget

Störd nattsömn ökar risken för övervikt och typ 2-diabetes, det gör skiftarbete och kronisk sömnbrist till riskfaktorer. Nu har forskare vid Uppsala universitet visat att sömnbrist påverkar ämnesomsättningen och regleringen av genuttrycket – och det räcker med en natt.

Risken för övervikt och typ-2 diabetes ökar hos den som har dåliga sömnvanor eller utför skiftarbete visar nya studier från Uppsala universitet. Andra studier har också visat en koppling mellan störd sömn och viktuppgång, där fettinlagring sker samtidigt som muskelmassan minskar, en kombination kopplad till flera hälsorisker. Tidigare har man även kunnat konstatera att den ämnesomsättning som bland annat regleras av skelettmuskulaturen påverkas negativt av störd sömn och rubbad dygnsrytm.

Studerade friska deltagare
I den nya studien studerades 15 friska deltagare som deltog i två sessioner med standardiserade aktivitets- och måltidsscheman i ett sömnlaboratorium. Deltagarna fick i slumpmässig ordning sova som vanligt det vill säga över åtta timmar ena gången, för att den andra gången hållas vakna hela natten.

LÄS OCKSÅ: Studie visar – du kan sova dig fri från sockersuget

Prover togs i fett och ben
Mornarna efter togs vävnadsprover från deltagarnas underhudsfett och skelettmuskulatur, två vävnader som ofta uppvisar störd ämnesomsättning vid tillstånd som diabetes och fetma. Samtidigt togs även blodprover för att mäta hur en rad faktorer inblandade i bland annat ämnesomsättningen påverkades.

Vävnadsproverna visade att vakenheten resulterade i en förändring av regleringen av gener – så kallad DNA-metylering. DNA-metylering utgör en epigenetisk mekanism som reglerar i vilken mån gener i kroppens olika celler ska vara påslagna eller avstängda, och styrs både av arv och miljöfaktorer.

LÄS OCKSÅ: God sömn hjälper oss att handskas med stress

En natts störd sömn gav förändringar
Forskargruppen kunde tidigt visa att sömnbrist – i form av en natts vakenhet – ger epigenetiska förändringar i de klockgener som styr vävnaders dygnsrytmer. De nya resultaten tyder på att sömnbrist tycks förändra DNA-metyleringen i många delar av arvsmassan. Analysen av muskel- och fettvävnad visar vidare att förändringarna inte regleras på samma sätt efter sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes som lett och huvudsakligen utfört studien, med stöd från bland andra forskaren Christian Benedict och forskningscentret SciLifeLab i en artikel från Uppsala universitet.

LÄS OCKSÅ: Nu sover Sofia som på moln

Pusselbit för fortsatt kartläggning
Forskarna anser att förändringarna i fettvävnadens DNA-metylering är särskilt intressant då förändringar i samma gener är inblandade vid fetma och typ-2 diabetes. Epigenetiska förändringar tros kunna utgöra ett sorts minne för hur ämnesomsättningen ska fungera över längre tidsperioder. Forskarna tror därför att förändringarna som de observerat i studien kan utgöra en pusselbit i den fortsatta kartläggningen av hur kroniskt störd sömn och dygnsrytm kan påverka risken för att utveckla fetma.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons