Ett saltintag motsvarande två och en halv tesked per dag ökar inte riskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, enligt en omfattande internationell studie publicerad i The Lancet.
Generellt behöver vi inte vara jättebekymrade över just saltet, menar Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, medförfattare och ansvarig för den svenska delen av studien.
Stor internationell studie
Bakom studien står forskare från ett tjugotal länder och deras slutsats är att de flesta inte ökar sina hälsorisker så länge de håller sig under en saltkonsumtion om 12,5 gram, eller två och en halv tesked motsvarande fem gram natrium om dagen, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.
Uppvägs av hälsosam kost
Även för dem som får i sig mer salt visade det sig att hälsoriskerna inte nödvändigtvis måste vara förhöjda. Risken med högt natriumintag kan uppvägas av en förbättrad diet med mer frukt, grönsaker, mejeriprodukter, potatis och andra kaliumrika livsmedel enligt forskarna.
LÄS OCKSÅ: Forskare: “Ät mest av det som är nyttigt”
Kina stack ut
I studien ingick 94 000 personer, 35-70 år gamla, från 18 regioner runt om i världen. De följdes under i genomsnitt åtta år. Det enda land i studien där en stor majoritet, 80 procent, fick i sig mer än fem gram natrium per dag var Kina, med förhöjd frekvens av hjärtinfarkt och stroke som följd.
I övriga länder låg konsumtionen hos de flesta på tre till fem gram natrium per dag. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar max två gram natrium, American Heart Association ligger ännu lägre, på 1,5 gram per dag.
LÄS OCKSÅ: Anslag till forskning om rödbetans gynnsamma hälsoeffekter
Satsa på förbättrad kostkvalitet
Sammantaget menar forskarna att det inte finns några övertygande bevis för att personer med måttligt natrium- eller saltintag behöver sänka sin konsumtion för att förebygga hjärtsjukdomar och stroke. Det är överlag viktigare att förbättra den totala kostkvaliteten, menar de.
Koppling till högt blodtryck
Den som uppnått medelåldern, inte äter allt för mycket salt och har normalt blodtryck kan ta det lugnt och behöver inte koncentrera sig på saltet utan bör istället se till att äta en nyttig kost med mycket grönsaker, enligt Annika Rosengren.
Som samtidigt påpekar att det är viktigt att inte glömma bort att det finns en helt klar koppling mellan salt och högt blodtryck. Ungefär tre fjärdedelar av det salt vi äter kommer dessutom från färdiglagad mat, ost, bröd och smör som vi inte har någon kontroll över och det kan exempelvis leda till att barn och ungdomar utvecklar högt blodtryck när de blir vuxna. ”Livsmedelsindustrin måste sluta hälla salt i maten i onödan”, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Stor studie: Stroke kan förhindras – med relativt enkelt knep
Stämmer väl med tidigare forskning
Resultaten kring saltkonsumtion och hälsovinsterna med förbättrad kost rimmar väl med tidigare rapporter. Det är dock första gången underlaget är så omfattande, med representation från i stort sett hela världen samlat i en och samma databas.
Sverige är det enda västeuropeiska landet med forskare i studien, som letts från Kanada. Övriga länder har varit Argentina, Bangladesh, Brasilien, Chile, Colombia, Filippinerna, Förenade Arabemiraten, Indien, Iran, Kina, Malaysia, Pakistan, Polen, Saudiarabien, Sydafrika, Tanzania, Turkiet, Zimbabwe samt ockuperat palestinskt territorium.
Av redaktionen
Källa: Sahlgrenska akademin
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!