Är du orolig för innehållet i barntandkrämen? Du är inte ensam. Förr fanns de fluorfria och naturliga tandkrämerna i stort sett bara i hälskostaffärerna, nu dyker de upp även hos de större butikskedjorna.
Frågan om innehållet i barntandkräm har diskuterats flitigt de senaste åren. Så sent som i våras kom ett larm om att kemikalier i tandkräm kan påverka fortplantningsförmågan. Andra rapporter varnar för fluoret, som inte bara är bra på att motverka hål i tänderna, utan också kan ha skadliga effekter på den som får i sig för mycket, skriver Testfakta.
► Läs också: Forskare varnar för fluor
Allt fler ifrågasätter
Fluorens nackdelar har länge varit kända men hittills har de fluorfria alternativen har varit svåra att hitta utanför hälsokostaffärerna. Nu har trenden vänt. Allt fler konsumenter ifrågasätter tandkrämen – och det märks även i butikerna.
Bland annat Coop har på grund av ökad efterfrågan börjat sälja fluorfri tandkräm med ”enbart naturliga ingredienser” som ett alternativ till de vanliga märkena.
– Den ska finnas i alla butiker. Vi tror att efterfrågan kommer öka, säger Kristofer Myrevik, kommunikationschef på Coop, till Testfakta.
Skydd mot karies
Göran Dahllöf, professor och övertandläkare vid avdelningen för barntandvård vid Karolinska Institutet, är dock kritisk mot tandkräm utan fluor, eller fluorid, som är korrekt benämning för den form som fluoret oftast förekommer i.
– Fluor i tandkrämen är nödvändigt för att skydda mot karies och det är inte rättvist mot barnen att välja bort det, säger han till Testfakta.
Samtidigt understryker han att det är viktigt att använda tandkräm med lägre fluorhalt till barn, och att inte överdosera.
► Läs också: Nu utreds fluor: Misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer
”Alltid fluorfritt till små barn”
Många föräldrar väljer att inte använda flour alls till de minsta barnen.
– Jag har en 17 månader gammal son som hittills aldrig har fått fluortandkräm eftersom han inte spottar så bra utan sväljer det mesta. Jag har fått rekommenderat att alltid ha fluorfritt till små barn, och absolut fluorfritt under två års ålder, säger Maria Larsson från Nacka till Kurera.
Hon fortsätter:
– Men jag kommer att fortsätta att använda fluorfritt även när han blir äldre och göra med honom som med mig själv för att undvika karies: skölja med fluor en, två gånger i veckan istället. Fluor är ett nervgift och jag tycker inte om känslan att ge det till någon i särskilt för stora mängder.
Kan påverka hjärnans utveckling
Amerikanska forskningsstudier har de senaste åren också pekat på att ett för högt fluorintag hos barn kan påverka hjärnans utveckling. Enligt Läkemedelsverket behövs mer forskning för att man ska kunna dra några tillförlitliga slutsatser. Men det går heller inte att helt ignorera rönen, menar Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.
– Det är osannolikt att fluorid från tandkrämen vi använder i Sverige skulle kunna medföra sådana risker. Men vi misstänker att intaget ökat totalt sett, med tuggummin, munskölj och tabletter. Det i kombination med de här rönen gör att Läkemedelsverket nu ser över om det finns anledning att justera de regler och rekommendationer som finns, säger han till Testfakta.
► Ny studie: Fluor misstänks kunna ge sköldkörtelsjukdom
Vad är ditt råd till oroliga föräldrar? Är det inte bättre att välja naturligt och fluorfritt, så undviker man alla eventuella risker?
– I det senaste tandkrämslarmet om försämrad fortplantningsförmåga hade de tyska och danska forskarna tittat på ämnet triklosan, som inte förekommer i barntandkräm i Sverige, säger Tomas Byström.
– När det gäller fluor ger det det överlägset bästa skyddet mot karies, och följer man doseringsrekommendationen för barntandkrämen och undviker andra fluoridkällor, om inte tandläkaren ordinerat det, behöver man inte oroa sig. Vet man att dricksvattnet innehåller förhöjda fluoridhalter ska man vara extra försiktig, säger Tomas Byström.
Exempel på fluorfria tandkrämer med naturliga ingredienser
(- utan färgämnen, aromämnen, sötningsmedel och konserveringsämnen)
- Dr Hauschka (har flera fluorfria alternativ för barn och vuxna)
- Weleda (Alla tandkrämer är fluorfria. Finns för både vuxna och barn)
- Thursday Plantation och deras Tea tree toothpaste
- Kingfisher (finns i flera olika smaker och både med och utan fluor)
- Urtekram Aloe Vera toothpaste
- A.Vogel Dentaforce (från Svenska Bioforce)
Läs mer om fluor
Forskare varnar för fluor och Fakta om fluor
Av Isabelle Hedander
Fakta
Om du använder barntandkräm med flour – så här doserar du
Från första tand – sex år: Tandkräm med högst 1000 ppm fluorhalt (0,1 procent). Använd en mängd som motsvarar en ärtas storlek.
Sju till tolv år: Fasa in vuxentandkräm med högst 1500 ppm fluorhalt när barnet lärt sig spotta ut tandkrämen ordentligt. Använd cirka en centimeter.
Från tolv år och uppåt: Vuxentandkräm med cirka 1500 ppm fluorhalt.
Fakta om fluor, Fluorid
Fluor (F) är ett naturligt grundämne som finns i berggrunden. Det förekommer aldrig fritt, utan är i naturen alltid bundet till en viss mineral, och då oftast som fluorid.
Barn under sex år beräknas svälja cirka 0,15 milligram fluor vid varje tandborstning med 0,5 gram tandkräm med 0,1 procents fluorhalt.
Källa: Göran Dahllöf, professor och övertandläkare vid avdelningen för pedonti, Karolinska institutet.