Annons

Olga Rönnbergs zucchinibiffar

Det här receptet kommer från Olga Rönnbergs bok ”Olgas mat” utgiven av Fitnessförlaget. Boken går ut på att erbjuda recept på rätter som både smakar gott och ger energi för att man ska klara av träning och vardagsliv. Alla rätterna är näringsberäknade och därför är det en bok som passar den som behöver mer kontroll över intaget och inte vill krångla till det alltför mycket. Kureras reporter Emma V Larsson testar biffarna och ger sitt omdöme.

Redaktionen

7 juni, 2017
Olga Rönnbergs zucchinibiffar
Dela inlägget

Boken ”Olgas mat” går ut på att erbjuda recept på rätter som både smakar gott och ger energi för att man ska klara av träning och vardagsliv.
Alla rätterna är näringsberäknade och därför är det en bok som passar den som behöver mer kontroll över intaget och inte vill krångla till det alltför mycket.
Kureras reporter Emma V Larsson testar biffarna och ger sitt omdöme.

Omslag olgas mat
Foto: Kristian Pohl

Det här receptet kommer från Olga Rönnbergs bok ”Olgas mat” utgiven av Fitnessförlaget.

Läs också: Olga Rönnberg: ”Man måste hitta balansen mellan träning, mat och resten av livet”

Portioner: 4

Ingredienser

4 zucchini (cirka 300 g)
400 g kycklingfärs
4 ägg
1 ¼ dl riven ost, 10 procent
4 msk olivolja
500 g körsbärstomater
4 msk smulad fetaost
salt efter smak

Läs också: Här är 10 skal du bör äta

Gör så här

Riv zucchinin grovt och krama ur vätskan. Blanda med färsen, ägget och osten. Forma små biffar och stek i oljan, cirka 2 minuter per sida. Servera med halverade tomater och smulad feta.

Protein: 35 g, Kolhydrater: 10 g, Fett: 27 g, Kcal: 470

Annons

Läs också: Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Emma v larsson med tallrik hemlagad biffEmmas omdöme

 

Hälsofaktor
Hälsofaktorn är hög eftersom rätterna som presenteras är näringsberäknade. Olga går också igenom cravings och sötsug, varför du inte ska banta och hur du planerar din kost efter din träning. Hon skriver även om matstrategier när frestelser lockar.
Betyg: 5 av 5

Bildlig lockelse
Mycket grönt och fräscht med betoning på enkelt upplägg utan krusiduller – vilket också syns i bilderna. Jag saknar bilder på varje rätt.
Betyg: 3 av 5

Tydlighet/krånglighet
Recepten är enkla att följa och det finns avsnitt för frukost, mellanmål, lunch och middag. Ingredienserna är inte så många.
Betyg: 4 av 5

Annons

Förfarande och smak
Zucchinibiffarna var enkla att göra och ser mycket aptitliga ut. Jag kände att receptet blev lite väl enkelt i fråga om såväl kryddning som tillbehör. Det löste jag med chili, vitlök, en stor sallad vid sidan om och fetaoströra. Då blev biffarna mycket goda. Lite slätstrukna annars i min mening.
Betyg: 3 av 5

Slutsats: ”Användbar, men jag är nog inte målgruppen”
Den här boken fungerar bra som inspiration till min egen matlagning. Jag saknar nämligen en del tillbehör till måltiderna som känns lite knapphändiga emellanåt. Men att använda ett recept som grund och sedan utveckla det med egna idéer är en rolig utmaning. Däremot tror jag att det kan vara en bok som passar perfekt för den som vill ha stenkoll på sitt matintag – samt att lära sig laga mer hälsosamt. Jag är nog egentligen inte målgruppen, eftersom kaloriberäkningen tar bort lite av min matlagnings-lust. Jag gillar emellertid Olgas grundbudskap: att vi ska äta vanlig, bra mat i lagom mängd. Det handlar inte om dieter, utan om att ha en kropp som orkar och klarar av vardagen. Det känns som en bok som kan användas mycket av många, snarare än att bara vara snygg på hyllan – för SÅ snygg och glassig är den inte. Vilket nog inte är meningen heller. Zucchinibiffarna kommer jag dock rekommendera vänner att göra och jag ser fram emot att testa frukostrecepten.

Fler recept på goda biffar?
Varsågod!
Butternutpumpa- & halloumibiffar
Rödbetsbiffar med fetaostcreme och valnötter
Morotsbiffar med ingefära
Zucchinifritters med salsa
Våriga zucchiniplättar till helglunchen

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons