Ömma bröst, svullen kropp och kraftiga humörsvängningar. PMS kan kännas som ett stormigt hav av känslor. Men det finns mycket du kan göra själv för att dämpa jobbiga symtom. Kurera pratade med näringsterapeuten Gabriella Samuels som ser goda resultat hos klienter med PMS när de använder jättenattljusolja.
Hormonerna i kroppen styr över allt från lust och humör till aptit och fysiskt välmående. Vårt hormonsystem är lika skört som det är komplext och det är vanligt bland kvinnor att hormonerna hamnar i obalans.
En hormonrubbning kan ha flera förklaringar. En avgörande faktor är den stress som många lever under, i kombination med felaktig kost – men också användandet av hormonella preventivmedel.
Stress, och framför allt långvarig stress, leder till för höga nivåer av kortisol som kan göra oss blodsockerkänsliga och lättretliga. När det inträffar minskar till exempel må-bra hormonet och signalsubstansen serotonin i hjärnan, vilket gör dig nedstämd.
Idag pratas det mycket om klimakteriet och hormonförändringar som kan medföra både ett psykiskt och ett fysiskt sämre mående, men vi pratar inte lika mycket om PMS.
LÄS OCKSÅ: Bli lugn och fokuserad – av grönt te
Känsligare för förändringar
Gabriella Samuels är näringsterapeut i Saltsjöbaden och hon menar att PMS framför allt är en hormonell obalans som i de allra flesta fall går att få ordning på genom att förändra kost och livsstil.
– En balanserad hormonnivå är en nyckeln till vårt välmående – på flera sätt. Dels för att förebygga sjukdomar som benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar och dels för att kunna motverka PMS-besvär, säger Gabriella Samuels.
När kvinnor börjar närma sig 35-årsåldern förändras hormonerna. Det gör kvinan känsligare för sämre kost, men också för stress. Hormonerna, som bland annat produceras i sköldkörtel och äggstockar, och vårt nervsystem fungerar som budbärare i kroppen. Dessa har blodomloppet som sin väg genom kroppen. Hypofysen är chef över hormonapparaten och ser till att rätt mängd hormon produceras under dygnet.
Om hormonerna börjar fungera sämre så förändras humöret och ofta även sömnen. Mensen rubbas – blödningarna kan bli både rikligare och mindre och komma vid färre tillfällen. Lägre östrogenhalt kan kopplas till minskad sexlust och låga nivåer av progesteron till sämre sömn. Men har du för höga nivåer av östrogen kan du lätt bli grinig.
LÄS OCKSÅ: Bli vän med din PMS
Viktigt med bra fettsyror
Det är hormonet progesteron som först avtar med ökad ålder. Och har du för lite progesteron i relation till östrogen kan du få besvärligare PMS. Så för en del kan PMS betyda ett stormigt hav av känslor, och kan stöka till livet rejält.
När en klient, som söker sig till Gabriella Samuels för PMS-besvär, är basen alltid en förändring av kosten.
– Bra fettsyror är jätteviktiga och avgörande för att må bra. Jag hjälper mina klienter att plocka bort de dåliga fettsyrorna och ser till att de börjar äta bra fettsyror och rekommenderar tillskott med en variation av olika fettsyror, säger Gabriella Samuels.
Omega-3 och omega-6 är de viktigaste fettsyrorna. En annan viktig fettsyra som hjälper vid PMS-besvär är jättenattljusolja, som är rik på GLA-fettsyran. Förutom detta innehåller den även antioxidanta tokoferoler och fytosteroler.
LÄS OCKSÅ: Kureras expert Monika Björn visar yogaövningar vid PMS
Inflammationshämmande
– Den som lider av kraftig PMS bör veta att det tar tid att dämpa symtomen med jättenattljusoljan. Men den är väldigt ef-fektivt över tid vid hormonella besvär, bland annat på grund av på GLA-fettsyran som är en form av prostaglandin, vilken bland annat kan sänka inflammationer i kroppen.Jag brukar säga att det tar minst en månad innan en förbättring känns av, och först efter två, kanske tre månader kommer skillnaden att bli tydlig, speciellt om du har kraftig PMS, säger Gabriella Samuels.
Jättenattljusoljans fina effekt förklaras av dess inflammationshämmande egenskaper. Vid PMS ökar inflammationen i kroppen.
– Många kvinnor behöver också hjälp att hantera stress som en del i en livsstilsförändring.
LÄS OCKSÅ: Balans på hormonerna
Tidig studie på bröstsmärtor
Det finns forskning gjord på effekten av nattljusoljan på sköldkörtelproblem och PMS som visat på goda resultat. I folkmedicinen användes den även vid insulinkänslighet.
En äldre studie gjord på jättenattsljusoljan där 291 kvinnor med svåra och ihållande smärtor i bröstet blev behandlade med oljan, visade att 45 procent upplevde en förbättring av besvären. Studien publicerades i den ansedda tidskriften The Lancet.
– Kombinera gärna bra kost och nattljusoljan med D-vitamin, multivitamin, näringstäta greens, det vill säga gröna alger och bladgrönsaker, olika vetegräs och chlorella i pulverform. Det gröna innehåller bland annat renande klorofyll, säger Gabriella Samuels.
Hon rekommenderar också att efter ägglossning massera in några droppar jättenattljusolja över äggstockarna med mjuka rörelser, och låta oljan arbeta sig in i huden. Det kan minska spänningar och värk.
När hormonerna är i balans kan kropp och sinne lättare följa med de naturliga cyklerna och förändringarna.
Av Inger Palm
Jättenattljus
… är en gul örtväxt som har en lätt blommig doft. Den är kanske mest känd som en ingrediens inom hudvård men också som hormonterapi för kvinnor. Jättenattljusoljan pressas ut från växtens frön. Oljan innehåller främst den essentiella fettsyran omega-6, även i den ovanliga formen gamma-linolensyra (GLA). Förutom viktiga fettsyror innehåller oljan antioxidanta tokoferoler och fytosteroler. Oljan känns torr på huden, inte kladdig. Därför kan du använda den i ansiktet och på nagelbanden. Ett tecken på brist på GLA är skorv eller mjäll i hårbotten.