Annons

Forskningen om magnetterapi – och dess påstådda effekt mot smärta

Magneter började användas redan på 1970-talet och är idag är en populär metod inom alternativ medicin för en rad saker, bland annat att minska värk, förbättra sömn och öka blodcirkulation. Men hur fungerar magneter – och gör de ens det över huvud taget? Här får du veta mer om vad vetenskapen säger om saken.

Redaktionen

2 januari, 2017
Forskningen om magnetterapi – och dess påstådda effekt mot smärta
Dela inlägget

Magneter började användas redan på 1970-talet och är idag är en populär metod inom alternativ medicin för en rad saker, bland annat att minska värk, förbättra sömn och öka blodcirkulation.
Men hur fungerar magneter – och gör de ens det över huvud taget?

Här får du veta mer om vad vetenskapen säger om saken.

Många har svårt att ta till sig information om att man med hjälp av magneter skulle kunna åstadkomma något positivt för hälsan. Området anses inte vetenskapligt efterforskat nog. Men faktum är att precis så verkar det vara. Bland annat verkar de kunna öka blodflödet i kroppen.

Läs också: ”Det är ett mirakel att lilla Nova äntligen kan sova”

Nobelpris för upptäckten av magnetisk egenskap hos hemoglobin
Magneter påverkar våra kroppar på flera områden och anses ha hälsobringande effekter. Idag finns det vetenskapliga belägg som pekar mot en viss smärtlindrande effekt av magnetbehandlingar. Underlagen är fortfarande begränsade och inte helt entydiga eller klinisk säkerställda.
Man vet inte exakt vad det är som gör att magneterna fungerar på smärta, men 1954 upptäckte amerikanen Linus Pauling den magnetiska egenskapen hos hemoglobinet och tilldelades Nobelpriset i kemi för detta arbete.

Teorin: Minskar känsligheten i nervbanor
Det Linus Pauling såg var att varje röd blodcell har en laddad järnatom. Det betyder att det järn som finns i blodet är magnetiskt och när järnet utsätts för magnetfält som byter riktning börjar det röra sig snabbare.
Resultatet av detta blir en ökad syre- och näringstillförsel samtidigt som slaggämnen transporteras bort bättre. Järnet i blodet påverkas alltså av magnetfälten som ligger i cirklar inuti madrassen. När blodet passerar magnetfälten ökar rörelsen vilket gynnar transporten av syre och näring.
En annan teori bakom magnetterapins effekt är att magnetfälten påverkar laddningarna i cellmembranen och därigenom minskar känsligheten i nervbanor.

Annons

Läs också: Naturliga sätt att lindra smärta

Läkaren: ”Studier som tyder på att magnetbehandlingar kan ge minskad smärta”
Den danske läkaren Carsten Hansen som studerat effekten av magnetterapi under många år berättar.
– Människor är elektriskt laddade. Vi är hela tiden under påverkan av elektriska fält. Allt levande är beroende av svaga inre magnetfält som kontrollerar hjärtrytmen, hjärnvågorna, nervimpulserna och mycket annat. Våra celler kommunicerar elektromagnetiskt och påverkas av magnetfälten. Magnetterapi har en lång historia. I Kina har magneter använts på kroppen i tusentals år. Genom modern vetenskap kan vi ana att de gamla kulturerna var något på spåren. I dag finns det studier som tyder på att magnetbehandlingar kan ge minskad smärta.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Studier har visat att magnetterapi ger:
viss smärtlindrande
ökad blodcirkulation
ökat endorfinutsläpp
ökad utsöndring av slaggprodukter
effekt redan efter två-tre nätter

Studier gjorda på magneter och magnetterapi

Japansk studie
Det har genomförts ett 20-tal studier på magneter och magnetterapi. En av de viktigaste studierna är utförd på ett sjukhus i Japan. Där deltog 375 patienter under tolv månader.
Åtta av tio upplevde 
en positiv
effekt varav de flesta inom fem
 dagar. En del får effekt redan efter en eller några nätter. Andra efter en månad och vissa får ingen effekt alls.

Studier på långvarig smärta
Svenska statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) visade i en rapport från 2006 avseende behandling av långvarig smärta att det finns ett antal studier som visar att magnetbehandlingar ger effekt. Man vet dock inte vad mekanismerna bakom smärtlindringen är.
SBU rapport (2006:425-427): Metoder för behandling av långvarig smärta.

Metaanalys på smärtlindring
En artikel från 2005 granskar 21 studier som undersökt magneters påverkan på smärtlindring. Den visade att 13 (73,3 %) studier hade effekt på ett brett spann av smärtor.
Nyjon K. Eccles, Ph.D. (2005:495-509): A Critical Review of Randomized Controlled Trials of Static Magnets for Pain Relief; the Journal of Alternative and Complementary Medicine, 3.

Studie på mjukdelssmärta
2004 gjordes en studie på 30 personer med smärtor i kroppens mjukdelar. 14 av dem behandlades med velloflexmagneter, resterande 16 med placebo. De som behandlades med magneter fick en smärtlindring på upp till 55 procent. Placebo fick ingen signifikant smärtlindring.
Static Magnets Reduce Myofascial Trigger Point Pain; Bioelectromagnetics Society, juni 2004.

Studie, magneter mot bäckensmärta
År 2002 behandlades 40 kvinnor med bäckensmärta med velloflexmagneter under fyra veckor. Kvinnorna fick en signifikant förbättring jämfört med kontrollgruppen.
Effects of Static Magnets on Chronic Knee Pain and Physical Function: A Double-Blind Study; Altern Ther Health Med, juli-augusti 2002.

Annons