Annons
Annons

Örterna som får dig att sova bättre

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana, humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Inger Palm

18 maj, 2022
Örterna som får dig att sova bättre
Dela inlägget

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana, humle hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Orsakerna till varför man har svårt att somna in kan vara många. Sena kvällar, hektiska scheman, stress och en orolig livssituation är några exempel.

Att sova mellan sju och åtta timmar per natt räknas som normalt och är vad kroppen behöver för återhämtning och reparation. Under sömnen bearbetas dagliga intryck och när hjärnan vilar lagras till exempel nyvunnen kunskap. När vi sover aktiveras kroppens immunsystem samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.

Många orsaker till sömnbesvär

Yttre faktorer som också påverkar insomnandet är till exempel om du jobbar, tränar eller äter sent på kvällen. Kroppen behöver tid att gå ner i varv och det kan ta tid innan man kommer till ro. Att det är varmt och ljust i sovrummet kan stressa kroppen precis som bullriga grannar eller andra ljud. Många som jobbar skift upplever ofta svårigheter med sömnen på grund av den skiftande dygnsrytmen. Inre oro är en lika stor anledning till att ha svårt att somna. Det kan vara en stressande situation på jobbet, problem med ekonomin eller ett trassligt privatliv som gör att man mår psykiskt dåligt och då har man ofta svårt att sova. Oavsett anledning finns det naturliga hjälpmedel som kan få bukt på problemet.

LÄS OCKSÅ: 9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Annons
Annons

Har du sömnproblem?

Ligger du vaken mer än en halvtimma när du gått till sängs tyder det på insomningsbesvär. Sover du mindre än sex timmar, vaknar flera gånger per natt eller vaknar tidigt på morgonen under en längre tid har du kronisk sömnbrist. Att ha sömnsvårigheter är vanligt och kan ställa till problem om det håller i sig en längre tid. Har man fått sömnen rubbad är det viktigt att så snart som möjligt försöka rätta till problemet så att man får den sömn man behöver.

LÄS OCKSÅ: Sömnen påverkar vårt immunförsvar

Skonsam sömnhjälp gjord på örter

Läkeörterna valeriana och humle hjälper vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär. Valeriana har använts i hundratals år vid insomningsbesvär och humle bidrar med en avslappnade och rogivande effekt. Fördelarna med att ta rogivande örter är att de ger dig möjligheten att somna snabbare och på så sätt kan du tillgodogöra dig nattens viktiga sömntimmar, du slipper en känsla av baksmälla dagen efter vilket traditionella sömntabletter kan ge och du behöver inte oro dig för att bli beroende då örterna inte är vanebildande.

LÄS OCKSÅ: Stressad och trött? Så här ändrar du på det

Vakna utvilad med effektivare sömn

Örterna stör inte den så kallade REM-sömnen, en sömnfas som är viktig eftersom man under den perioden bygger upp energinivåerna för nästa dag. Läkemedel för sömnen tar ofta bort REM-sömnen, vilket gör att man inte känner sig utvilad när man vaknar trots att man sovit många timmar.

Annons
Annons

– En studie som gjordes på humle och valeriana visade att sömnen blev effektivare om man tar valeriana och humle. Man blev också utvilad på kortare tid, vilket tyder på att kvaliteten på sömnen blev bättre, säger Ulf Dahlman, sakkunnig i växtmedicin.

– Ett bra tips om man inte kan somna på kvällen är att samtidigt som man tar valeriana och humle så ska man lägga till magnesium. Magnesium är muskelavslappnande och kan därför ge en förstärkt effekt, säger han.

Magnesium hjälper musklerna att slappna av

Om du känner dig stressad och inte mår bra så förbrukar kroppar mer magnesium. Ensidig kost och alltför hård träning skapar också magnesiumbrist. Det yttrar sig som värk, trötthet, oro, ångest och en känsla av rastlöshet i kroppen som i sin tur ger sömnproblem. Magnesium hjälper musklerna att slappna och om du kombinerar Dormeasan och magnesium får du en bättre effekt.

LÄS OCKSÅ: ”Magnesium räddar liv”

En sista utväg

Att ta sömntabletter är det allra sista alternativet. Det är ingenting läkare rekommenderar förrän situationen är allvarlig. Det beror på att sömnmedicin inte ger lika bra kvalitet på sömnen, vilket gör att man inte känner sig lika utvilad som efter en naturlig sömn.

Av Inger Palm

Annons