Annons

Ny undersökning: Allt fler sjukskrivs på grund av jobbpress

Många upplever att arbetstiden inte räcker till, visar en ny undersökning. Resultatet blir kvällsjobb, stress och sömnproblem - och i förlängningen sjukskrivningar. "Arbetet ska bygga upp och utveckla, inte bryta ner", säger Cecilia Fahlberg, förbundsordförande på Unionen, vilka står bakom undersökningen.

Redaktionen

13 oktober, 2015
Ny undersökning: Allt fler sjukskrivs på grund av jobbpress
Dela inlägget

Många upplever att arbetstiden inte räcker till, visar en ny undersökning.
Resultatet blir kvällsjobb, stress och sömnproblem – och i förlängningen sjukskrivningar.
– Arbetet ska bygga upp och utveckla, inte bryta ner, säger Cecilia Fahlberg, förbundsordförande på Unionen, vilka står bakom undersökningen.

Ett pressat arbetsliv ligger bakom det ökat antal sjukskrivningar.
En av tre tjänstemän i det privata näringslivet upplever att arbetstiden inte räcker till för att utföra alla arbetsuppgifter, visar den nya undersökningen. Bland dessa personer har en tredjedel sömnproblem. Och fler än hälften har en kollega som varit sjukskriven på grund av stress de senaste två åren.

Läs också: 7 frågar och svar om stress

”Sjukskrivningstalen ökar”
Närmare hälften av tjänstemännen i det privata näringslivet arbetar övertid minst en gång i veckan. En av fyra arbetar mer än tre timmar övertid i veckan.
– Sjukskrivningstalen ökar och riskerar att skena uppåt. En bra arbetsmiljö är nyckeln till att människor ska må bra på och av jobbet, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Läs också: 5 saker alla borde veta om utmattning

Annons

Kvällsjobb och påverkad sömnkvalitet
Många behöver arbeta under helger och annan ledighet för att hinna med sina arbetsuppgifter. 32 procent uppger detta. Bland personer i chefsposition är siffran 45 procent.
Var femte tjänsteman upplever att tankar på arbetet påverkar deras sömnkvalitet negativt. Undersökningen visar att de som arbetar mer övertid oftare har sömnproblem på grund av arbetet.

Läs också: Långvarig stress ökar risken för binjureutmattning

”Mer än var femte privatanställd i riskzonen”
Bland dem som jobbar övertid mer än tre timmar per vecka uppger 28 procent att det påverkar sömnen.
– Påverkan på sömnen är en av de största indikationerna på stress som leder till ohälsa. Mer än var femte privatanställd tjänsteman ligger alltså i riskzonen. Det är inte okej. Arbetet ska bygga upp och utveckla människor. Inte bryta ner och göra oss sjuka, säger Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Läs också: 7 tecken på att du har för mycket kortisol

Drygt hälften har spänningar i nacke, axlar eller rygg
Stress på grund av jobbet påverkar inte bara psykiskt utan även fysiskt. Fler än 50 procent av de privata tjänstemännen har den senaste månaden haft ont i nacke, axlar och/eller rygg. Bland kvinnor uppger något fler, hela 60 procent, detta.
– Låt nu nya föreskriften från Arbetsmiljöverket verkligen bli en vändpunkt för bättre arbetsmiljö. Unionen ska göra allt vi kan för att få den att fungera.

Annons

Läs också: Utmattad? Här är näringen du behöver

Arbetsgivarna har ett ansvar
Unionen har redan påbörjat informationsinsatser till sina 7 500 arbetsmiljöombud på arbetsplatser över hela landet. Unionen kommer på att ta beslut om en ny arbetsmiljöpolitisk plattform på sin kongress som hålls den 11-15 oktober. Där skärps krav på rätten till balans, arbetsglädje och utveckling.
– Vi uppmuntrar och förutsätter att arbetsgivarna tar sitt ansvar, säger Cecilia Fahlberg.

Läs också – Ny rapport: Ditt jobb kan öka din risk för hjärtkärlsjukdom

Undersökningen
Intervjuerna har genomförts med ett slumpmässigt riksrepresentativt urval ur Novus Sverigepanel bland privata tjänstemän, på uppdrag av fackförbundet Unionen.

Läs också: Så skyddar du dig mot effekterna av långvarig stress!

Av Redaktionen

Annons
Fakta

Fakta

Arbetsmiljöverket har tagit fram nya föreskrifter. Har du läst dem ännu? De berör dig!
Du hittar dem här.

Annons