Annons

Preventivmedlen som är bäst och sämst för klimatet

Kopparspiral, sterilisering eller p-appar. Det är de bästa preventivmedlen ur ett klimatperspektiv. Det visar Ottars genomgång av olika preventivmedel.

Redaktionen

8 februari, 2020
Preventivmedlen som är bäst och sämst för klimatet
Dela inlägget

Kopparspiral, sterilisering eller p-appar.
Det är de bästa preventivmedlen ur ett klimatperspektiv.
Det visar Ottars genomgång av olika preventivmedel.

Många preventivmedel är en belastning för miljön. Exempelvis kommer ämnen från p-pilleranvändning ut i vattendrag, något som påverkar bland annat fiskar. Och uppemot 90 procent av hormonerna i p-plåster och p-ringar finns kvar efter användning. Därför är det mycket viktigt att överblivna hormonpreparat inte slängs i avloppet eller kastas i hushållssoporna, utan lämnas in till apotek så att de inte förorenar naturen.

Preventivmedel bör såklart göra sitt jobb, och inte få dig att må dåligt – men vill du även väga in miljöpåverkan så har tidningen Ottar gjort ett försök att ta reda på det, genom ett klimattest.

Kopparspiral
En kopparspiral är gjord av både plast och koppar, men den är bara några centimeter stor och eftersom den beräknas hålla i fem år så blir påverkan på miljön i form av produktion och avfall mycket liten. Den innehåller inte heller några miljöfarliga hormoner. Kopparspiralen är dessutom en av de säkraste preventivmetoderna.
Betyg: Bäst – minimal klimatpåverkan

Preventivappar
Genom att regelbundet mäta kroppstemperaturen kartlägger du din menscykel och därmed din fertilitet, med hjälp av en app. Det är onekligen en klimatsmart preventivmetod, men inte lika säker som kopparspiral eller hormonella preventivmedel. Appar rår heller inte på sexuellt överförda sjukdomar.
Betyg: Bäst – minimal klimatpåverkan

Annons

LÄS OCKSÅ: Har du kopparspiral? Kom ihåg att äta extra zink!

Sterilisering
För den som har snopp är det ett enkelt ingrepp, att ”stänga av” sädesledarna. Även för den som har livmoder är det ett relativt enkelt ingrepp, att blockera äggledarna, men i det fallet krävs det narkos. Klimatpåverkan får sägas vara minimal. Här handlar det om eventuella mediciner, narkos och utrustning vid själva ingreppet. Och det är utan tvekan en av de allra säkraste preventivmetoderna. Nackdelen är att det kan vara dyrt, det kan kosta mellan dryga tusenlappen och cirka 10 000 kronor – beroende på region.
Betyg: Bäst -minimal klimatpåverkan

Kondomer
De flesta kondomer är gjorda av gummi och förpackade i plast. Med tanke på att det är en engångsprodukt så leder all världens skyddade ligg tveklöst till en klimatpåverkan. Kondomtillverkaren RFSUAB uppger att kondomer är nedbrytbara, men de vet inte hur lång tid det tar att upplösa dem i en kompost. Det finns också rättvisemärkta varianter, som Fair Squared och French Letter, vilket innebär att viss hänsyn tas till klimat och miljö vid produktionen. Om kondomen används rätt är det ett relativt säkert preventivmedel – och det enda p-medlet som skyddar mot sexuellt överförda sjukdomar!
Betyg: Ok- viss klimatpåverkan

LÄS OCKSÅ: Natural Cycles grundare: “Många tror inte att unga kvinnor klarar av ansvaret”

Pessar
Pessar är sannolikt ett klimatsmartare val än kondom. Inte för att materialet, medicinskt silikon, är bättre, men för att det går att återanvända. Ett pessar beräknas hålla ungefär ett år, beroende på användningsfrekvens. Samtidigt kräver pessaret hjälp av ett preventivgel. Ändå är det inte riktigt lika säkert som kondom, och mindre säkert än spiral och hormoner.
Betyg: Ok -viss klimatpåverkan

Annons

P-piller, p-plåster, p-ring
När vi kissar ut det syntetiska östrogen som (tillsammans med progesteron) finns i dessa preventivmedel hamnar det så småningom i vattendrag där fiskar och andra organismer tar skada. Forskning på östrogen visar att fiskar får försämrad förmåga till reproduktion och ett mer ”ängsligt” beteende. Det är förändringar som innebär en risk för utsatta arters överlevnad och därmed kan påverka hela ekosystem.
Det konstgjorda östrogenet betraktas som ett väldigt potent ämne och tas upp av fiskar redan vid en väldigt liten mängd. Det har också visat sig att vissa tillverkare släpper ut mängder med östrogen vid produktionen vilket innebär fara för människor, djur och natur i närmiljön. För att minska risken att hormonerna hamnar hos fiskarna ska de inte spolas ned i toaletten.
Betyg: Sämst – mer klimatpåverkan

LÄS OCKSÅ: Svenskt arbete med att ta fram nytt p-medel

Minipiller, mellanpiller, p-stav
De här preventivmedlen innehåller bara den syntetiska varianten av progesteron, men även den har visat sig vara hormonstörande för fiskar. Liksom östrogenet tar det lång tid innan progesteronet bryts ner i naturen. Minipiller innehåller dock en avsevärt lägre hormondos än andra hormonella preventivmedel (förutom hormonspiralen!). När staten, genom myndigheten TLV (Tandvårdsoch läkemedelsförmånsverket), beslutar vilka läkemedel apoteken ska erbjuda som förstahandsval tas inte någon miljöhänsyn. Även det här är säkra preventivmedel, särskilt p-staven.
Betyg: Sämst – mer klimatpåverkan

Hormonspiral
Liksom kopparspiral ska den bytas vart femte år, men den innehåller alltså hormoner och ja, ni vet nu var de hamnar. Forskning visar att det verksamma ämnet Levonorgestrel stör äggens utveckling hos honfiskar. Samtidigt är hormonhalten lägre än i andra hormonella preventivmedel. Levonorgestrel finns även i en del p-piller. Precis som med kopparspiralen är hormonvarianten en mycket säker metod.
Betyg: Sämst – mer klimatpåverkan

Av redaktionen

Annons