Rabarber innehåller en ingrediens som dödar cancerceller med rekordfart, visar ny forskning och nyheten har toppat engelska tidningar. Nu planerar forskarna för att det potenta ämnet i rabarber ska användas för att skapa alternativa behandlingsformer vid cancer.
Rabarber kan halvera antalet cancerceller på bara 48 timmar. I alla fall när det gäller leukemi och och tester i labb. Forskare planerar nu att använda den potenta substansen i rabarber för att tillverka ny cancermedicin, vilka tros vara färdigutvecklade inom bara några år. Förhoppningen är att grönsaken, som växer likt ogräs i mångas trädgårdar, kan komma att bli en avgörande ”game changer” i kampen mot olika former av cancer.
Attackerar cancercellerna nästan omedelbart
I tester där forskarna injicerade rabarberns orangea pigment direkt in i en odlad cancermiljö började rabarberpigmentet att nästan omedelbart förstöra tumörer. På två dagar hade det dödat hälften av alla de odlade leukemicellerna i labbet, rapporterar de brittiska tidningarna Daily Mail och Express.
LÄS OCKSÅ: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer
Hämmar cancerpådrivande enzym
Forskare upptäckte kraften i rabarber när de letade efter sätt att stoppa ett enzym vid namn 6PGD, som driver på cancer. Dess aktivitet har visat sig öka i flera olika typer av tumörer. Forskarna på Winship Cancer Institute vid Emory University i amerikanska delstaten Georgia testade 2 000 olika ämnen men fann att rabarberns ämne parietin – eller physcion som det också kallas – var mest effektivt för att hämma enzymet.
LÄS OCKSÅ: – Forskning: D-vitamin ökar canceröverlevnaden
Dödar cancerceller men lämnar friska blodkroppar oskadda
Avgörande bakom forskarnas stora entusiasm var att den injicerade föreningen förstörde cancern men lämnade friska blodkroppar oskadda.
– Möjlighet att basera ett läkemedel på detta pigment finns. Det är ett spännande forskningsområde, säger studiens ledare professor Jing Chen i ett uttalande.
Effektivt även vid andra typer av tumörer
Ett ännu mer potent derivat av rabarberpigmentet, som kallas S3, dämpade tillväxten av lungcancer med en faktor på tre på endast elva dagar, visade tester på möss. Samma effekt sågs på celler från huvud- och halstumörer.
LÄS OCKSÅ: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer
Ett kompleterande alternativ till cancerbehandling
Forskargruppen hoppas att deras resultat, som publicerats i tidskriften Nature Cell Biology, kommer att leda till att nya cancerdödande läkemedel baserade på rabarber kommer att utvecklas inom bara några år för att komplettera redan existerande behandlingsformer som cellgiftsbehandling.
LÄS OCKSÅ: Cancerceller livnär sig på socker!
Ett genomslag för cancerforskningen
Parietin har tidigare bara fått fungera som ett anti-mögelmedel men har ännu inte testats i ett läkemedel för människor.
Professor Chen berättar att cancer kräver en viss nivå av 6PGD-aktivitet för att kunna växa och när nivån av det enzymet sjunker minskar också tillväxten av cancerceller.
– Att kunna rikta in sig på att just 6PGD skulle alltså vara en effektiv behandling, säger professor Chen.
LÄS OCKSÅ: – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Svårt äta till sig samma effekt
Doktor Hayley Frend vid Cancer Research UK manar dock till försiktighet.
– Cancerläkemedel har kommit från överraskande naturliga källor förut, men dessa är mycket tidiga studier, säger hon och tillägger:
– Även om det är bevisat att parietin kan behandla cancer hos människor, är det osannolikt att någon skulle kunna äta tillräckligt med rabarber för att få nytta av fördelarna. Man måste koncentrera parietinet.
Av Isabelle G Hedander