Annons

Rädda semesterrelationen! 12 tips

Höga förväntningar, för lite tid på tu man hand eller kanske till och med för mycket tid. Mycket kan utmana förhållandet under semestern. Det blir inte alltid som man tänkt sig och de där veckorna kan bli allt annat än perfekta. Vad gör man när ledigheten frestar på förhållandet och när kärleken utmanas? Här tipsar Eva Rusz hur du undviker semesterfällorna.

Redaktionen

29 juni, 2015
Rädda semesterrelationen! 12 tips
Dela inlägget

Höga förväntningar, för lite tid på tu man hand eller kanske till och med för mycket tid. Mycket kan utmana förhållandet under semestern. Det blir inte alltid som man tänkt sig och de där veckorna kan bli allt annat än perfekta.
Vad gör man när ledigheten frestar på förhållandet och när kärleken utmanas?
Här tipsar Eva Rusz hur du undviker semesterfällorna.

Plötsligt är de här. De där veckorna då vi ska hinna umgås med varandra och dela lediga, sköna semesterdagar. Men det blir inte alltid som man hoppas. Faktum är att skilsmässor skjuter i höjden efter sommarens semesterdagar.

Läs också: Fler råd för en kärleksfull semester

”Vi förväntar oss att semestern ska vara perfekt”
Eva Rusz är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon menar att semestern ställer våra relationer på särskilda prov, som vi bör vara medvetna om både inför och under ledigheten.
– Vi förväntar oss gärna att semestern ska vara perfekt. Dessa förväntningar kan leda till stora problem. I många moderna parrelationer har vi ganska få gemensamma beröringspunkter med varandra. Man ser till sig själv, är uppslukad av jobb och karriär och relaterar inte till varandra. Detta blir såklart ovant på semestern, när vi plötsligt ska umgås och dessutom har förväntningen att det ska bli perfekt, säger hon.

Flexibilitet behövs
Hon är övertygad om att många av problemen som kan uppstå har att göra med en oförmåga att vara flexibel.
– När något inte känns hundra procent rätt drabbas vi av panik. Då kan man hamna i ett feltänk under hela semestern. Man känner pressen på att bara känna lyckokänslor, det blir en massa måsten och borden. Man blir extra sårbar, brister i tålamod och flexibilitet.

Annons

Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

Anpassning och lugn
Eva tycker att det är en viktig färdighet att kunna anpassa sig gentemot varandra. Hon tror att man skulle vinna på att långsamt trappa ned inför semestern och ta några dagar för sig själv.
– Då hinner vi komma ned i varv. Man lämnar sin vardag och arbetsplatsen mentalt. Man kan göra avslappningsövningar för att bli lugn. Då höjer man blicken och blir mindre stressad. Det leder i sin tur till att man blir mer flexibel och avspänd. Om du är lugn när du går in i semestern så tar du konflikter bättre.

Läs också: 3 avslappningsövningar för hälsan

”Olika intressen är inte ett hot”
Man måste inte nödvändigtvis göra allting tillsammans bara för att man har gemensam semester. Det är ännu en förväntning som kan skapa press och stress. Om en vill slappa i hängmattan och den andra vill svettas i spåret – så är det helt okej.
– Om man lever ihop måste man vara generösa och ge varandra frihet. Olika intressen ska inte ses som ett hot. Det är bra att din partner får egentid, det handlar inte om att du blir övergiven. Under semestern kan det vara utmärkt att vara ifrån varandra för att bitvis förenas i en mysig aktivitet, en långsittande grillmiddag till exempel, föreslår hon.

Läs också: De 5 vanligaste sakerna folk ångrar när de dör

Annons

Slå hål på myterna
Eva anser att det finns alldeles för många myter om att man måste vara tillsammans varje minut.
– Jag tror snarare att man kan bli mer förälskad om man får betrakta sin partner när hen gör något som hen mår bra av. Det skapar en attraktion att se sin partner trivas och må bra, det smittar på ett positivt sätt. Om min partner fylls med harmoni, även om det inte handlar om mig, så kommer det att gynna oss båda.

Eva Rusz. Foto: Anna-Lena Ahlström
Eva Rusz. Foto: Anna-Lena Ahlström

Skapar för lätt problem som inte finns
Semestern har också många positiva fördelar som är värda att ta vara på. Framförallt ger en semester oss tid för varandra, vilket är en bristvara idag.
– Vi har valt att leva i par eftersom vi blir starkare i en bra relation, det gynnar oss på både kort och lång sikt. Vi måste bara gå in medvetet i semestern och vara klara på våra förväntningar.
Ofta skapar vi problem som egentligen inte finns.
– Om man till exempel har med sig barnen på semestern och får svårt till egentid så behöver inte det vara ett problem. Varje relation har olika faser, så är det bara. Det kan få vara en utmaning, men inte mer. Se till att hitta tid när barnen lagt sig. Lek, prata och kela. Vi skapar alldeles för lätt problem där de inte finns, menar Eva.

Läs också: 7 sätt att bli mer lycklig – enligt vetenskapen

Ta på varandra!
I såväl vardag som på semester är närhet och beröring viktigt. Beröring kan öka kroppens nivå av hormonet oxytocin och man vet att ämnet ökar i kroppen även vid förälskelse.
– Det där pirret, den där första känslan, kan man fortfarande framkalla långt efter det att förälskelsen har lagt sig, berättar Eva Rusz.

Läs också: Ny forskning: Så är den perfekta beröringen

Hitta tillbaka till förälskelsen
Eva menar att det går att hitta tillbaka till det där uppåttjacket man går på i början av en förälskelse. Oxytocinets egenskaper kan du uppleva genom att känna närhet till din partner – ta på varandra, ligga sked, kramas.
– Den viktiga fysiska kontakten har minskat i vardagen. I dag kommunicerar vi ofta digitalt, arbetar långa dagar och karriären går ibland först. Det blir ju inget oxytocin om vi bara sitter och mailar med varandra!” avslutar Eva.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Evas Rusz kärlekstips!

  1. Le mot varandra.
  2. Visa att ni vill vara lyhörda för varandra.
    Blunda då ni samtalar och öva dig att ta in vad din partner säger till dig.
    Visa att ni verkligen vill lyssna på
    varandra.
  3. Öva flexibilitet och kompromissvilja.
  4. Ge varandra uppmärksamhet och tid.
  5. Öva er i att bli lyhörda för varandras känslor och önskemål.
  6. Undvik att tänka i för krångliga och
    djupsinniga banor.
  7. Sluta att jämföra er med andra.
  8. Öva er på att förlåta.
  9. Ta hand om din kropp genom fysisk
    och psykisk träning, utan att bli för
    självcentrerad.
  10. Öva dig på att vara medvetet närvarande i nuet.
  11. Lek och ha skoj tillsammans.
  12. Dagdröm er tillbaka till den första tiden
    ni hade tillsammans.

Källa: Eva Rusz senaste bok ”Bullshit!: De tio dummaste myterna om varför en relation inte kan hålla”.

Annons