Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Roten till den goda vilan

Studier på KSM66 

Under de senaste sju åren har effekten hos KSM66, ett ekologiskt odlat fullspektrumextrakt av ashwagandha, dokumenterats i 22 dubbelblinda, randomiserande och placebokontrollerade studier, vilket gör KSM66 till den mest väldokumenterade ashwagandhan. 

Resultaten är samstämmiga; KSM66 har god effekt vid oro, ångest, sömn, brist på sexuell lust, klimakteriebesvär och obalans i sköldkörteln – allt indikationer som beror på eller förvärras av stress.

KSM66 ökar kroppens motståndskraft mot stress, vilket gör att binjurarna får vila, mängden stresshormon normaliseras och kroppen kan börja återhämta sig. Den positiva spiralen påverkar vår cellenergi, ämnesomsättning och hormonproduktion. Men framförallt hjälper ashwagandha oss att känna ett större inre lugn.

Det spelar ingen roll vad som orsakar stressen – sjukdom, smärta, sömnlöshet, arbete, eller ett dåligt äktenskap. Kroppens reaktion på stress är alltid densamma: Hypotalamus signalerar till hypofysen att skicka signalsubstanser till binjurarna, som aktiverar dem att producera stresshormon. Stressen i sig är inte farlig – men bristen på återhämtning är det. Får vi inte möjlighet att återhämta oss så kommer vi lätt ur balans.

I lagom mängd är kortisol viktigt för vårt försvar och för vår energiomsättning, men när kortisolhalten stiger blir effekten den motsatta. Kaloriförbrukningen sjunker, blodsockret och insulinnivån ökar och risken för många av våra vanliga livsstilssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- kärlsjukdomar ökar. Även produktionen av energigivande hormon som testosteron, östrogen och sköldkörtelhormon påverkas liksom tillgängligheten av dopamin, serotonin och GABA – våra glädjeskapande signalsubstanser. 

Det är därför som stress kan påverka oss på så många olika sätt – humöret, orken och sexlusten är ofta det första som tar stryk. Resultatet är ofta viktuppgång, magont, sömnlöshet och trötthet. 

 

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom ayurvedisk medicin, med en dokumenterad användning under mer än 4 000 år. De vanligaste användningsområdena är just trötthet, oro, sömnlöshet, obalans i sköldkörteln och klimakteriebesvär. Problem som beror på – eller förvärras av – stress.

LÄS OCKSÅ: Ashwaganda – mot trötthet, stress och brist på lu

Återskapar inre lugn
Ashwagandha är så effektivt eftersom örten hjälper till med grundproblemet – kroppens egen stressrespons – inte bara symtomen. Adaptogenen har förmågan att hjälpa kroppen att stå emot stress och därigenom återskapa inre lugn och balans. 

När kroppen utsätts för hög belastning, hjälper ashwagandha till med att reglera den så kallade HPA-axeln, kroppens stressystem. Det är det system som styr kommunikationen mellan hypotalamus, hypofysen och binjurarna och därmed styr mängden stresshormon. Resultatet blir att kroppens motståndskraft mot stress ökar och vi får möjlighet att vila och återhämta oss och komma tillbaka i balans.

Inom ayurveda kallas ashwagandha ofta för den intelligenta örten eftersom den alltid strävar efter att hjälpa kroppen att återfå sin balans. Det handlar alltså inte om att ashwagandha sänker kortisolvärdet utan istället om en normalisering till följd av att binjurarna får hjälp att vila. Därför får de som har låga kortisolvärden på grund av uttröttade binjurar lika stor glädje av ashwagandha som de som har överaktiva binjurar.

LÄS OCKSÅ: Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Intelligent ört
Parallellt med att stresståligheten ökar och kortisolhalten normaliseras sker också en mild balansering av sköldkörtelhormonen, TSH, T4 och T3. Ashwagandha är därför ett viktigt kosttillskott vid exempelvis subklinisk hypotyreos, underproduktion i sköldkörteln. Den jämnare nivån av stresshormon och därmed också av T4 och T3 är en förklaring till varför många som äter den vanligaste medicinen för hypotyreos, Levaxin, upplever ett högre välbefinnande när de kombinerar medicinen med ashwagandha. 

Ett tydligt exempel på detta är effekten på hormonbalansen. Studierna visar att ashwagandha sänker kroppens stresshormon kortisol med mellan 20–30 procent, medan nivåer av könshormon, som LH, östrogen och testosteron ökar. Hormonerna är lika viktiga för män som för kvinnor eftersom de är centrala för reparation och förnyelse av våra celler – för att hålla kroppen, lederna, benstommen och cellerna friska – oavsett ålder och kön. När hormonbalansen normaliseras ökar välbefinnandet och orken samtidigt som klimakterieproblem och PMS lindras. Många upplever också att den sexuella lusten och funktionen ökar. 

 

LÄS OCKSÅ: Det här är skillnaden mellan adaptogener och antioxidanter

Bättre sömn
När stressen sjunker och kroppen börjar känn sig lugnare så ökar nivåerna av GABA, en viktig neurotransmittor som hjälper nerverna att slappna av – vilket gör det lättare att sova. Även djupsömnen förbättras vilket ofta märks genom att man drömmer mer. Ashwagandha gör oss alltså inte sömniga utan hjälper oss slappna av när vi lägger huvudet på kudden. Sömn är faktiskt ett av de äldsta användningsområdena för ashwagandha.  Detta insåg redan Carl von Linné, som först beskrev växten. Ashwagandha fick sitt latinska namn withania somnifera, "örten som ger sömn" av den franske botanikern Dunal. 

Stress ökar också risken för att drabbas av nedstämdhet och ångest. Vi blir trötta samtidigt som stressen gör att tillgången på våra viktiga signalsubstanser, serotonin och dopamin minskar. Ämnena är avgörande för att det positiva feedback-systemet i hjärnan skall fungera – alltså det belöningssystem som gör att vi känner oss glada. Det är detta som ”lyckopillren” hjälper till med – att öka tillgången på signalsubstanser så att belöningssystemet kan börja fungera igen. 

Det ashwagandha gör i det här sammanhanget är att hjälpa kroppen att vila och återhämta sig, vilket i sin tur leder till en naturligt ökad mängd signalsubstanser – utan att vare sig tillföra eller stimulera bildandet av signalsubstanser. Den rena roten varken stimulerar eller aktiverar specifika organ eller funktioner. Förenklat kan man jämföra effekten av ashwagandha med att sova en timme extra varje dag. Vila återskapar nämligen jämnvikt och därmed balans.

Av Maria Torshall

 


Studier på KSM66 

Under de senaste sju åren har effekten hos KSM66, ett ekologiskt odlat fullspektrumextrakt av ashwagandha, dokumenterats i 22 dubbelblinda, randomiserande och placebokontrollerade studier, vilket gör KSM66 till den mest väldokumenterade ashwagandhan. 

Resultaten är samstämmiga; KSM66 har god effekt vid oro, ångest, sömn, brist på sexuell lust, klimakteriebesvär och obalans i sköldkörteln – allt indikationer som beror på eller förvärras av stress.

KSM66 ökar kroppens motståndskraft mot stress, vilket gör att binjurarna får vila, mängden stresshormon normaliseras och kroppen kan börja återhämta sig. Den positiva spiralen påverkar vår cellenergi, ämnesomsättning och hormonproduktion. Men framförallt hjälper ashwagandha oss att känna ett större inre lugn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.