Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Fotograf Charlotte

Så återfann Leena lugnet

Kortisol och sömn

Kortisol är ett aktivitetshöjande hormon och i lagom dos både viktigt och nödvändigt. När vi är stressade frisätts en ökad mängd kortisol i blodet som gör att vi känner oss mer energifyllda. Kortisol produceras i binjurarna och frigör aminosyror från musklerna, blodsocker från levern och fettsyror från fettvävnad. Dessa resurser behöver kroppen för att vara i en aktiv och positiv fas.  

När livet fungerar som det ska är kortisolhalten nästan obefintlig vid sänggående, för att kroppen ska kunna varva ner och underlätta insomnandet.På morgonen stiger kortisolhalten kraftigt. Detta ingår i kroppens naturliga system. Otillräcklig återhämtning, och för lite sömn leder till att kortisolet inte hinner gå ner tillräckligt under natten. Kroppen och nervsystem får då inte nog med tid för att reparera och bygga upp sig igen – ungefär som ett batteri som inte laddas tillräckligt.

När Leena skilde sig förra sommaren och flyttade från huset på landet till en lägenhet i centrala Gislaved blev förändringen stor. Den inre stressen orsakade sömnproblem och tankarna malde och ville aldrig sluta snurra. Ett tillskott med ashwaganda, kamomill och adaptogener gav henne lugnet tillbaka och nu både sover hon bättre och slipper oron.

För 20 år sedan blev Leena Palonkangas Falemar änka. Hennes man var byggare och hade jobbat med asbest när man fortfarande inte visste att materialet var farligt. Han överlevde inte lungcancern.

Leena levde ensam i många år, men när längtan efter en partner blev stor, gjorde hon som många andra – hon loggade in på en dejtingsajt och blev handlöst förälskad.

– Han var allt jag drömt om och passade mig perfekt. Jag flyttade till hans hus på landet i Halland. Men efter en tid började jag känna mig instängd. 

 

– Det var åtta kilometer till närmaste affär och på vintern var det öde och hemskt ensligt. Busshållplatsen låg långt bort och det var få turer på vardagarna och ingen under helgerna, så jag hade svårt att ta mig någonstans. 

– Eftersom jag är en social människa som gillar att träffa folk började jag må dåligt när jag inte på egen hand kunde åka till stan eller hälsa på en väninna, säger Leena.

LÄS OCKSÅ: ”Adaptogener gav mig energin och livsglädjen tillbaka”

Kunde inte bo kvar
Trots den starka förälskelsen kände Leena att det inte gick att bo kvar, och Leenas man, han ville inte flytta till stan. Så hon beslutade sig för att skaffa egen lägenhet och bo mer centralt.

– När min första man och jag kom till Sverige flyttade vi till Smålandsstenar. Jag känner mig hemma i det området och till slut fann jag en lägenhet i Gislaved som passade mig, och hit flyttade jag hösten 2019.

Skilsmässan, uppbrottet och flytten skapade en inre oro och stress. Hon hade svårt att slappna av och gå ner i varv. På natten vaknade hon och kände sig rastlös. Då gick hon upp och tittade på TV eller läste tidningen för att få tiden att gå. Det tog oftast två-tre timmar innan hon kunde somna om igen. 

– Jag är inte så mycket för läkemedel så några sömntabletter ville jag inte ha. Men strax innan jul läste jag om en kvinna som tog ett kosttillskott, Adapt Anti-stress. Det gjorde att hon kunde varva ner och även sova bättre, och det tyckte jag lät bra, så jag bestämde mig för att prova, berättar Leena.

LÄS OCKSÅ: Det här är skillnaden mellan adaptogener och antioxidanter

Orostankarna är borta
Effekten kom fort. Redan efter några dagar kände Leena att oron och alla jobbiga tankar var som bortblåsta. Efter en tid kände hon igen sig själv, och äntligen kunde hon somna utan problem. Rastlösheten på natten fanns inte heller kvar. Visst vaknar hon ibland, men somnar om igen som om ingenting hade hänt.

 

– Skillnaden var stor och på flera sätt. Jag tyckte att det var konstigt att det gick så snabbt, men det är jag väldigt tacksam över. När jag precis hade flyttat hit till Gislaved, kom tankarna och grubblerierna i samband med sänggående. Jag kunde tänka på allt från flyttkartonger och möbler till att det var tråkigt med skilsmässan som ju hade sin orsak i att jag inte klarade av tystnaden och bristen på socialt liv, säger Leena.

Idag är stress och dålig sömn ett vanligt problem. Stress höjer nivåerna av kortisol i kroppen. Tillfälligt höga kortisolnivåer är naturligt eftersom det förbereder oss för flykt eller anfall – avgörande för vår överlevnad under evolutionens gång. Men långvarigt förhöjt kortisol är skadligt och kan leda till oro, grubblerier, svårigheter att sova och i sämsta fall utbrändhet. 

Tillskottet som Leena tar bygger på  adaptogenen ashwaganda och ett speciellt kamomillextrakt. Dessutom är den förstärkt med ett speciellt adaptogenkomplex som består av rysk rot, rosenrot och schisandra. Adaptogener kan anpassa kroppen till ansträngning och stress. I tillskottet har man även tillsatt magnesium och pantotensyra. De samverkar för att ge ett lugn, både kroppsligt som mentalt. 

Den som befinner sig i en situation som är så pass stressande att den orsakar hjärtklappning och svettningar under dagen, märker en tydlig förändring till det bättre. 

LÄS OCKSÅ: Hur fungerar de stressdämpande adaptogenerna?

Återhämtande effekter
Flera farmakologiska och kliniska studier har visat att adaptogenernas återhämtande och normaliserande effekter kan kopplas till att de stimulerar den kroppsegna produktionen och frisättningen av två speciella ämnen. 

Det ena är ett antistressämne – neuropeptid Y – som är inblandat i flera fysiologiska processer i hjärnan och nervcellerna. Det är nödvändigt för bland annat minne och inlärning. Det andra är ett protein – HSP72 – som skyddar viktiga ämnen när dessa transporteras runt i våra vävnadsceller. 

Produktionen av proteinet ökar när kroppen utsätts för daglig stress men också av andra typer av stress – till exempel inflammation, kraftig kyla, värme, buller och miljöföroreningar. Dessa proteiner kallas för ”stressproteiner”, eftersom de är en del av kroppens försvar vid stress. 

 

– När kapslarna tog slut en helg så märkte jag genast skillnad. Då kom mina orostankar tillbaka. Men nu känner jag mig lugnare och mer avslappnad och har lättare att varva ner på kvällen. Sömnen är mycket bättre utan att jag blivit slö eller ofokuserad, vilket en del sömnmedicin ger som biverkningar, säger Leena som oavsett om hon sover dåligt eller inte alltid går upp vid sex på morgon.

Efter att ha pustat ut efter flytten och känt att oron lagt sig så träffar Leena sin exmake igen. De är goda vänner, men nu får han besöka henne i Gislaved. Och Leena hoppas förstås att coronaviruset snart ska tappa sitt grepp över samhället så att hon kan träffa familj och vänner.

– Min syster och svägerska bor i Finland och jag åker normalt dit två gånger per år. Jag längtar verkligen efter dem. Jag går ut varje dag bara för att jag tycker att det är skönt att inte känna sig ensam. Att bo centralt passar mig bäst.

Av Inger Palm

Några studier: Double-blind, Placebo-Controlled, Randomised Study of Single Dose Effects of ADAPT-232 on Cognitive Functions  och Impact of Chisan (ADAPT-232) on the Quality-Of-Life and Its Efficacy as an Adjuvant in the Treatment of Acute Non-Specific Pneumonia och Adaptogens in Mental and Behavioral Disorders


Kortisol och sömn

Kortisol är ett aktivitetshöjande hormon och i lagom dos både viktigt och nödvändigt. När vi är stressade frisätts en ökad mängd kortisol i blodet som gör att vi känner oss mer energifyllda. Kortisol produceras i binjurarna och frigör aminosyror från musklerna, blodsocker från levern och fettsyror från fettvävnad. Dessa resurser behöver kroppen för att vara i en aktiv och positiv fas.  

När livet fungerar som det ska är kortisolhalten nästan obefintlig vid sänggående, för att kroppen ska kunna varva ner och underlätta insomnandet.På morgonen stiger kortisolhalten kraftigt. Detta ingår i kroppens naturliga system. Otillräcklig återhämtning, och för lite sömn leder till att kortisolet inte hinner gå ner tillräckligt under natten. Kroppen och nervsystem får då inte nog med tid för att reparera och bygga upp sig igen – ungefär som ett batteri som inte laddas tillräckligt.

Så fungerar Adapt Anti-stress

Adapt Anti-stress bygger på ashwaganda och ett speciellt kamomillextrakt samt pantotensyra, rysk rot, rosenrot och schisandra. Tillskottet motverkar stress under dagen och bidrar till att hålla kortisolnivån normal. Eftersom dessa adaptogener sänker de höga nivåerna av kortisol förbättrar det också nattsömnen, och du vaknar med känslan av att vara utvilad.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.