Foto: Fotograf Charlotte

Så återfann Leena lugnet

Kortisol och sömn

Kortisol är ett aktivitetshöjande hormon och i lagom dos både viktigt och nödvändigt. När vi är stressade frisätts en ökad mängd kortisol i blodet som gör att vi känner oss mer energifyllda. Kortisol produceras i binjurarna och frigör aminosyror från musklerna, blodsocker från levern och fettsyror från fettvävnad. Dessa resurser behöver kroppen för att vara i en aktiv och positiv fas.  

När livet fungerar som det ska är kortisolhalten nästan obefintlig vid sänggående, för att kroppen ska kunna varva ner och underlätta insomnandet.På morgonen stiger kortisolhalten kraftigt. Detta ingår i kroppens naturliga system. Otillräcklig återhämtning, och för lite sömn leder till att kortisolet inte hinner gå ner tillräckligt under natten. Kroppen och nervsystem får då inte nog med tid för att reparera och bygga upp sig igen – ungefär som ett batteri som inte laddas tillräckligt.

När Leena skilde sig förra sommaren och flyttade från huset på landet till en lägenhet i centrala Gislaved blev förändringen stor. Den inre stressen orsakade sömnproblem och tankarna malde och ville aldrig sluta snurra. Ett tillskott med ashwaganda, kamomill och adaptogener gav henne lugnet tillbaka och nu både sover hon bättre och slipper oron.

För 20 år sedan blev Leena Palonkangas Falemar änka. Hennes man var byggare och hade jobbat med asbest när man fortfarande inte visste att materialet var farligt. Han överlevde inte lungcancern.

Leena levde ensam i många år, men när längtan efter en partner blev stor, gjorde hon som många andra – hon loggade in på en dejtingsajt och blev handlöst förälskad.

– Han var allt jag drömt om och passade mig perfekt. Jag flyttade till hans hus på landet i Halland. Men efter en tid började jag känna mig instängd. 

 

– Det var åtta kilometer till närmaste affär och på vintern var det öde och hemskt ensligt. Busshållplatsen låg långt bort och det var få turer på vardagarna och ingen under helgerna, så jag hade svårt att ta mig någonstans. 

– Eftersom jag är en social människa som gillar att träffa folk började jag må dåligt när jag inte på egen hand kunde åka till stan eller hälsa på en väninna, säger Leena.

LÄS OCKSÅ: ”Adaptogener gav mig energin och livsglädjen tillbaka”

Kunde inte bo kvar
Trots den starka förälskelsen kände Leena att det inte gick att bo kvar, och Leenas man, han ville inte flytta till stan. Så hon beslutade sig för att skaffa egen lägenhet och bo mer centralt.

– När min första man och jag kom till Sverige flyttade vi till Smålandsstenar. Jag känner mig hemma i det området och till slut fann jag en lägenhet i Gislaved som passade mig, och hit flyttade jag hösten 2019.

Skilsmässan, uppbrottet och flytten skapade en inre oro och stress. Hon hade svårt att slappna av och gå ner i varv. På natten vaknade hon och kände sig rastlös. Då gick hon upp och tittade på TV eller läste tidningen för att få tiden att gå. Det tog oftast två-tre timmar innan hon kunde somna om igen. 

– Jag är inte så mycket för läkemedel så några sömntabletter ville jag inte ha. Men strax innan jul läste jag om en kvinna som tog ett kosttillskott, Adapt Anti-stress. Det gjorde att hon kunde varva ner och även sova bättre, och det tyckte jag lät bra, så jag bestämde mig för att prova, berättar Leena.

LÄS OCKSÅ: Det här är skillnaden mellan adaptogener och antioxidanter

Orostankarna är borta
Effekten kom fort. Redan efter några dagar kände Leena att oron och alla jobbiga tankar var som bortblåsta. Efter en tid kände hon igen sig själv, och äntligen kunde hon somna utan problem. Rastlösheten på natten fanns inte heller kvar. Visst vaknar hon ibland, men somnar om igen som om ingenting hade hänt.

 

– Skillnaden var stor och på flera sätt. Jag tyckte att det var konstigt att det gick så snabbt, men det är jag väldigt tacksam över. När jag precis hade flyttat hit till Gislaved, kom tankarna och grubblerierna i samband med sänggående. Jag kunde tänka på allt från flyttkartonger och möbler till att det var tråkigt med skilsmässan som ju hade sin orsak i att jag inte klarade av tystnaden och bristen på socialt liv, säger Leena.

Idag är stress och dålig sömn ett vanligt problem. Stress höjer nivåerna av kortisol i kroppen. Tillfälligt höga kortisolnivåer är naturligt eftersom det förbereder oss för flykt eller anfall – avgörande för vår överlevnad under evolutionens gång. Men långvarigt förhöjt kortisol är skadligt och kan leda till oro, grubblerier, svårigheter att sova och i sämsta fall utbrändhet. 

Tillskottet som Leena tar bygger på  adaptogenen ashwaganda och ett speciellt kamomillextrakt. Dessutom är den förstärkt med ett speciellt adaptogenkomplex som består av rysk rot, rosenrot och schisandra. Adaptogener kan anpassa kroppen till ansträngning och stress. I tillskottet har man även tillsatt magnesium och pantotensyra. De samverkar för att ge ett lugn, både kroppsligt som mentalt. 

Den som befinner sig i en situation som är så pass stressande att den orsakar hjärtklappning och svettningar under dagen, märker en tydlig förändring till det bättre. 

LÄS OCKSÅ: Hur fungerar de stressdämpande adaptogenerna?

Återhämtande effekter
Flera farmakologiska och kliniska studier har visat att adaptogenernas återhämtande och normaliserande effekter kan kopplas till att de stimulerar den kroppsegna produktionen och frisättningen av två speciella ämnen. 

Det ena är ett antistressämne – neuropeptid Y – som är inblandat i flera fysiologiska processer i hjärnan och nervcellerna. Det är nödvändigt för bland annat minne och inlärning. Det andra är ett protein – HSP72 – som skyddar viktiga ämnen när dessa transporteras runt i våra vävnadsceller. 

Produktionen av proteinet ökar när kroppen utsätts för daglig stress men också av andra typer av stress – till exempel inflammation, kraftig kyla, värme, buller och miljöföroreningar. Dessa proteiner kallas för ”stressproteiner”, eftersom de är en del av kroppens försvar vid stress. 

 

– När kapslarna tog slut en helg så märkte jag genast skillnad. Då kom mina orostankar tillbaka. Men nu känner jag mig lugnare och mer avslappnad och har lättare att varva ner på kvällen. Sömnen är mycket bättre utan att jag blivit slö eller ofokuserad, vilket en del sömnmedicin ger som biverkningar, säger Leena som oavsett om hon sover dåligt eller inte alltid går upp vid sex på morgon.

Efter att ha pustat ut efter flytten och känt att oron lagt sig så träffar Leena sin exmake igen. De är goda vänner, men nu får han besöka henne i Gislaved. Och Leena hoppas förstås att coronaviruset snart ska tappa sitt grepp över samhället så att hon kan träffa familj och vänner.

– Min syster och svägerska bor i Finland och jag åker normalt dit två gånger per år. Jag längtar verkligen efter dem. Jag går ut varje dag bara för att jag tycker att det är skönt att inte känna sig ensam. Att bo centralt passar mig bäst.

Av Inger Palm

Några studier: Double-blind, Placebo-Controlled, Randomised Study of Single Dose Effects of ADAPT-232 on Cognitive Functions  och Impact of Chisan (ADAPT-232) on the Quality-Of-Life and Its Efficacy as an Adjuvant in the Treatment of Acute Non-Specific Pneumonia och Adaptogens in Mental and Behavioral Disorders


Kortisol och sömn

Kortisol är ett aktivitetshöjande hormon och i lagom dos både viktigt och nödvändigt. När vi är stressade frisätts en ökad mängd kortisol i blodet som gör att vi känner oss mer energifyllda. Kortisol produceras i binjurarna och frigör aminosyror från musklerna, blodsocker från levern och fettsyror från fettvävnad. Dessa resurser behöver kroppen för att vara i en aktiv och positiv fas.  

När livet fungerar som det ska är kortisolhalten nästan obefintlig vid sänggående, för att kroppen ska kunna varva ner och underlätta insomnandet.På morgonen stiger kortisolhalten kraftigt. Detta ingår i kroppens naturliga system. Otillräcklig återhämtning, och för lite sömn leder till att kortisolet inte hinner gå ner tillräckligt under natten. Kroppen och nervsystem får då inte nog med tid för att reparera och bygga upp sig igen – ungefär som ett batteri som inte laddas tillräckligt.

Så fungerar Adapt Anti-stress

Adapt Anti-stress bygger på ashwaganda och ett speciellt kamomillextrakt samt pantotensyra, rysk rot, rosenrot och schisandra. Tillskottet motverkar stress under dagen och bidrar till att hålla kortisolnivån normal. Eftersom dessa adaptogener sänker de höga nivåerna av kortisol förbättrar det också nattsömnen, och du vaknar med känslan av att vara utvilad.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren  Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

 

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.