Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Elaine Jenderklint

Foto: Pia Nordlander

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Vid en mammografiundersökning för elva år sedan upptäckes en liten i knöl i Elaine Jenderklints ena bröst. Det visade sig vara en tumör som var så pass liten att den kunde avlägsnas utan att det syntes på bröstet. Men för två år sedan hade cancern kommit tillbaka och läkarna var tvungna att operera bort hela bröstet.
– Operationen gick bra, men jag fick en infektion i såret och mådde rätt dåligt av två starka, på varandra följande penicillinkurer. Dessutom var jag tvungen att äta hormontabletter för att hålla tillbaka mitt östrogen, eftersom de kvinnliga könshormonerna kan stimulera tumörbildning. Tabletterna gjorde mig dålig. Biverkningar var kraftiga. Jag blev trött, fick ont i benen och började tappa hår, berättar Elaine som annars alltid haft bra hårkvalitet.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lugnare mage och bättre hårkvalitet

Bor ute på landet
Elaine och maken har varit gifta i 53 år. De träffades när de bara var 14 år gamla och den dagen de blev ett par ville de ha en stor familj. När första barnet föddes i början av 1970-talet så bestämde de sig för att flytta från Stockholm till lilla Hagfors i Värmland. De hamnade sedan i Sala för att slutligen landa i Skerike utanför Västerås där de trivs bra och tänker bo kvar.
– När barnen blev större jobbade jag som städerska, men slet ut mina handleder vilket medförde att jag sjukpensionerades för 20 år sedan. Vi bor ute på landet och jag njuter av att få odla och plantera i vår trädgård, säger Elaine som i år fyllt 73 år.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt hårborste till ditt hår

Kändes torrt och livlöst
Elaine har ett stort hälsointresse och tycker att det är viktigt att laga sund och nyttig mat. Hon är väl insatt i hur vitaminer och mineraler påverkar kroppen. När håret blev tunnare, kändes torrt och livlöst bestämde hon sig för att ta reda på om det fanns något tillskott som kunde påverka hårkvaliteten.
– Jag hittade en hårprodukt som heter Hair Optimizer och det tog en månad innan jag märkte skillnad, men då tyckte jag att håret blev tjockare och efter ytterligare någon vecka så kändes håret som förr. Det blev liv i det igen och framförallt märktes skillnaden när jag fönade och formade håret. Innan jag började med tabletterna fick jag ingen styrsel och vad jag än gjorde så kändes det ”dött”, berättar hon.

 

Tillskottet som Elaine tar innehåller hirsextrakt, vetegroddsolja, selen, zink och koppar, vitamin B5 och B7 samt aminosyran L-cystein, som är en viktig del i proteinet keratin, det protein som håret primärt är uppbyggt av.

LÄS OCKSÅ: Stressen gjorde att håret ramlade av

Viktigt med en bra hårkvalitet
Dessa näringsämnen stimulerar hårväxten och främjar en frisk hårbotten. Resultat blir ett starkare, glansigare och fylligare hår, vilket medför att man upplever att man får tillbaka den hårkvaliteten man hade innan.
– I alla år har folk kommenterat mitt hår och tyckt att det är fint. Mitt fina hår har alltid känts som en del av mig och min personlighet. Att ha en bra hårkvalitet har varit viktigt. I många år har jag valt ekologiska hårprodukter och jag har varit mån om att ta hand om håret. Jag är jätteglad över att håret är fylligt och glansigt igen, och det får jag tacka dessa tabletter för.

Nu hoppas Elaine att styrkan i benen ska återvända och att hon kan ta sina långa promenader med hunden igen.
– Operationen, komplikationerna efteråt och hormontabletterna tog hårt på min fysik, men jag äter inte längre medicinen och därför ska nog krafterna återvända snart, säger hon.

Av Inger PalmElaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


Hårfakta

• Visste du att det är samma hud i hårbotten som i ansiktet?

• 25 procent av Nordens befolkning lider av torr hårbotten.
Lösningen är lika enkel som genialisk; massera in balsam och inpackningar hela vägen ner i hårbotten.

• Ibland kan uttorkning av hårbotten leda till ökad talgproduktion för att hårbotten överkompenserar helt enkelt. Viktigt att ändå återfukta vid varje schamponering, så kommer talgproduktionen att minska över tid. Under tiden kan man använda torrschampo för att hålla nere på antal schamponeringar.

• Grått hår är egentligen en kombination av hårstrån som tappat sitt pigment på grund av ålder och blivit helt vita, och hårstrån som behåller sitt ursprungliga pigment. Ju fler vita hårstrån, desto mer grå blir färgen. Det är därför olika personers grå färg upplevs olika – vissa mer silvergrå, andra gråblonda eller grå-röda. Allt beroende på vilken hårfärg man haft från början.

• Generellt är det viktigt att återfukta och bygga upp ett hår utan pigment.

Källa: Björn Axén

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lemonadglas på rad

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Drycker och smoothies

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab" där hon hjälper cancerdrabbade tillbaka till livet, med hjälp av god och hälsosam mat. Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker, fulla av näringsämnen, vitaminer och skyddande ämnen för ditt immunförsvar.

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

 

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

 

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

 

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

 

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

 

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet.