Elaine Jenderklint

Foto: Pia Nordlander

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Vid en mammografiundersökning för elva år sedan upptäckes en liten i knöl i Elaine Jenderklints ena bröst. Det visade sig vara en tumör som var så pass liten att den kunde avlägsnas utan att det syntes på bröstet. Men för två år sedan hade cancern kommit tillbaka och läkarna var tvungna att operera bort hela bröstet.
– Operationen gick bra, men jag fick en infektion i såret och mådde rätt dåligt av två starka, på varandra följande penicillinkurer. Dessutom var jag tvungen att äta hormontabletter för att hålla tillbaka mitt östrogen, eftersom de kvinnliga könshormonerna kan stimulera tumörbildning. Tabletterna gjorde mig dålig. Biverkningar var kraftiga. Jag blev trött, fick ont i benen och började tappa hår, berättar Elaine som annars alltid haft bra hårkvalitet.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lugnare mage och bättre hårkvalitet

Bor ute på landet
Elaine och maken har varit gifta i 53 år. De träffades när de bara var 14 år gamla och den dagen de blev ett par ville de ha en stor familj. När första barnet föddes i början av 1970-talet så bestämde de sig för att flytta från Stockholm till lilla Hagfors i Värmland. De hamnade sedan i Sala för att slutligen landa i Skerike utanför Västerås där de trivs bra och tänker bo kvar.
– När barnen blev större jobbade jag som städerska, men slet ut mina handleder vilket medförde att jag sjukpensionerades för 20 år sedan. Vi bor ute på landet och jag njuter av att få odla och plantera i vår trädgård, säger Elaine som i år fyllt 73 år.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt hårborste till ditt hår

Kändes torrt och livlöst
Elaine har ett stort hälsointresse och tycker att det är viktigt att laga sund och nyttig mat. Hon är väl insatt i hur vitaminer och mineraler påverkar kroppen. När håret blev tunnare, kändes torrt och livlöst bestämde hon sig för att ta reda på om det fanns något tillskott som kunde påverka hårkvaliteten.
– Jag hittade en hårprodukt som heter Hair Optimizer och det tog en månad innan jag märkte skillnad, men då tyckte jag att håret blev tjockare och efter ytterligare någon vecka så kändes håret som förr. Det blev liv i det igen och framförallt märktes skillnaden när jag fönade och formade håret. Innan jag började med tabletterna fick jag ingen styrsel och vad jag än gjorde så kändes det ”dött”, berättar hon.

 

Tillskottet som Elaine tar innehåller hirsextrakt, vetegroddsolja, selen, zink och koppar, vitamin B5 och B7 samt aminosyran L-cystein, som är en viktig del i proteinet keratin, det protein som håret primärt är uppbyggt av.

LÄS OCKSÅ: Stressen gjorde att håret ramlade av

Viktigt med en bra hårkvalitet
Dessa näringsämnen stimulerar hårväxten och främjar en frisk hårbotten. Resultat blir ett starkare, glansigare och fylligare hår, vilket medför att man upplever att man får tillbaka den hårkvaliteten man hade innan.
– I alla år har folk kommenterat mitt hår och tyckt att det är fint. Mitt fina hår har alltid känts som en del av mig och min personlighet. Att ha en bra hårkvalitet har varit viktigt. I många år har jag valt ekologiska hårprodukter och jag har varit mån om att ta hand om håret. Jag är jätteglad över att håret är fylligt och glansigt igen, och det får jag tacka dessa tabletter för.

Nu hoppas Elaine att styrkan i benen ska återvända och att hon kan ta sina långa promenader med hunden igen.
– Operationen, komplikationerna efteråt och hormontabletterna tog hårt på min fysik, men jag äter inte längre medicinen och därför ska nog krafterna återvända snart, säger hon.

Av Inger Palm


Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


Hårfakta

• Visste du att det är samma hud i hårbotten som i ansiktet?

• 25 procent av Nordens befolkning lider av torr hårbotten.
Lösningen är lika enkel som genialisk; massera in balsam och inpackningar hela vägen ner i hårbotten.

• Ibland kan uttorkning av hårbotten leda till ökad talgproduktion för att hårbotten överkompenserar helt enkelt. Viktigt att ändå återfukta vid varje schamponering, så kommer talgproduktionen att minska över tid. Under tiden kan man använda torrschampo för att hålla nere på antal schamponeringar.

• Grått hår är egentligen en kombination av hårstrån som tappat sitt pigment på grund av ålder och blivit helt vita, och hårstrån som behåller sitt ursprungliga pigment. Ju fler vita hårstrån, desto mer grå blir färgen. Det är därför olika personers grå färg upplevs olika – vissa mer silvergrå, andra gråblonda eller grå-röda. Allt beroende på vilken hårfärg man haft från början.

• Generellt är det viktigt att återfukta och bygga upp ett hår utan pigment.

Källa: Björn Axén

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.