Elaine Jenderklint

Foto: Pia Nordlander

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Vid en mammografiundersökning för elva år sedan upptäckes en liten i knöl i Elaine Jenderklints ena bröst. Det visade sig vara en tumör som var så pass liten att den kunde avlägsnas utan att det syntes på bröstet. Men för två år sedan hade cancern kommit tillbaka och läkarna var tvungna att operera bort hela bröstet.
– Operationen gick bra, men jag fick en infektion i såret och mådde rätt dåligt av två starka, på varandra följande penicillinkurer. Dessutom var jag tvungen att äta hormontabletter för att hålla tillbaka mitt östrogen, eftersom de kvinnliga könshormonerna kan stimulera tumörbildning. Tabletterna gjorde mig dålig. Biverkningar var kraftiga. Jag blev trött, fick ont i benen och började tappa hår, berättar Elaine som annars alltid haft bra hårkvalitet.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lugnare mage och bättre hårkvalitet

Bor ute på landet
Elaine och maken har varit gifta i 53 år. De träffades när de bara var 14 år gamla och den dagen de blev ett par ville de ha en stor familj. När första barnet föddes i början av 1970-talet så bestämde de sig för att flytta från Stockholm till lilla Hagfors i Värmland. De hamnade sedan i Sala för att slutligen landa i Skerike utanför Västerås där de trivs bra och tänker bo kvar.
– När barnen blev större jobbade jag som städerska, men slet ut mina handleder vilket medförde att jag sjukpensionerades för 20 år sedan. Vi bor ute på landet och jag njuter av att få odla och plantera i vår trädgård, säger Elaine som i år fyllt 73 år.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt hårborste till ditt hår

Kändes torrt och livlöst
Elaine har ett stort hälsointresse och tycker att det är viktigt att laga sund och nyttig mat. Hon är väl insatt i hur vitaminer och mineraler påverkar kroppen. När håret blev tunnare, kändes torrt och livlöst bestämde hon sig för att ta reda på om det fanns något tillskott som kunde påverka hårkvaliteten.
– Jag hittade en hårprodukt som heter Hair Optimizer och det tog en månad innan jag märkte skillnad, men då tyckte jag att håret blev tjockare och efter ytterligare någon vecka så kändes håret som förr. Det blev liv i det igen och framförallt märktes skillnaden när jag fönade och formade håret. Innan jag började med tabletterna fick jag ingen styrsel och vad jag än gjorde så kändes det ”dött”, berättar hon.

 

Tillskottet som Elaine tar innehåller hirsextrakt, vetegroddsolja, selen, zink och koppar, vitamin B5 och B7 samt aminosyran L-cystein, som är en viktig del i proteinet keratin, det protein som håret primärt är uppbyggt av.

LÄS OCKSÅ: Stressen gjorde att håret ramlade av

Viktigt med en bra hårkvalitet
Dessa näringsämnen stimulerar hårväxten och främjar en frisk hårbotten. Resultat blir ett starkare, glansigare och fylligare hår, vilket medför att man upplever att man får tillbaka den hårkvaliteten man hade innan.
– I alla år har folk kommenterat mitt hår och tyckt att det är fint. Mitt fina hår har alltid känts som en del av mig och min personlighet. Att ha en bra hårkvalitet har varit viktigt. I många år har jag valt ekologiska hårprodukter och jag har varit mån om att ta hand om håret. Jag är jätteglad över att håret är fylligt och glansigt igen, och det får jag tacka dessa tabletter för.

Nu hoppas Elaine att styrkan i benen ska återvända och att hon kan ta sina långa promenader med hunden igen.
– Operationen, komplikationerna efteråt och hormontabletterna tog hårt på min fysik, men jag äter inte längre medicinen och därför ska nog krafterna återvända snart, säger hon.

Av Inger Palm


Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


Hårfakta

• Visste du att det är samma hud i hårbotten som i ansiktet?

• 25 procent av Nordens befolkning lider av torr hårbotten.
Lösningen är lika enkel som genialisk; massera in balsam och inpackningar hela vägen ner i hårbotten.

• Ibland kan uttorkning av hårbotten leda till ökad talgproduktion för att hårbotten överkompenserar helt enkelt. Viktigt att ändå återfukta vid varje schamponering, så kommer talgproduktionen att minska över tid. Under tiden kan man använda torrschampo för att hålla nere på antal schamponeringar.

• Grått hår är egentligen en kombination av hårstrån som tappat sitt pigment på grund av ålder och blivit helt vita, och hårstrån som behåller sitt ursprungliga pigment. Ju fler vita hårstrån, desto mer grå blir färgen. Det är därför olika personers grå färg upplevs olika – vissa mer silvergrå, andra gråblonda eller grå-röda. Allt beroende på vilken hårfärg man haft från början.

• Generellt är det viktigt att återfukta och bygga upp ett hår utan pigment.

Källa: Björn Axén

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.