Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Elaine Jenderklint

Foto: Pia Nordlander

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Vid en mammografiundersökning för elva år sedan upptäckes en liten i knöl i Elaine Jenderklints ena bröst. Det visade sig vara en tumör som var så pass liten att den kunde avlägsnas utan att det syntes på bröstet. Men för två år sedan hade cancern kommit tillbaka och läkarna var tvungna att operera bort hela bröstet.
– Operationen gick bra, men jag fick en infektion i såret och mådde rätt dåligt av två starka, på varandra följande penicillinkurer. Dessutom var jag tvungen att äta hormontabletter för att hålla tillbaka mitt östrogen, eftersom de kvinnliga könshormonerna kan stimulera tumörbildning. Tabletterna gjorde mig dålig. Biverkningar var kraftiga. Jag blev trött, fick ont i benen och började tappa hår, berättar Elaine som annars alltid haft bra hårkvalitet.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lugnare mage och bättre hårkvalitet

Bor ute på landet
Elaine och maken har varit gifta i 53 år. De träffades när de bara var 14 år gamla och den dagen de blev ett par ville de ha en stor familj. När första barnet föddes i början av 1970-talet så bestämde de sig för att flytta från Stockholm till lilla Hagfors i Värmland. De hamnade sedan i Sala för att slutligen landa i Skerike utanför Västerås där de trivs bra och tänker bo kvar.
– När barnen blev större jobbade jag som städerska, men slet ut mina handleder vilket medförde att jag sjukpensionerades för 20 år sedan. Vi bor ute på landet och jag njuter av att få odla och plantera i vår trädgård, säger Elaine som i år fyllt 73 år.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt hårborste till ditt hår

Kändes torrt och livlöst
Elaine har ett stort hälsointresse och tycker att det är viktigt att laga sund och nyttig mat. Hon är väl insatt i hur vitaminer och mineraler påverkar kroppen. När håret blev tunnare, kändes torrt och livlöst bestämde hon sig för att ta reda på om det fanns något tillskott som kunde påverka hårkvaliteten.
– Jag hittade en hårprodukt som heter Hair Optimizer och det tog en månad innan jag märkte skillnad, men då tyckte jag att håret blev tjockare och efter ytterligare någon vecka så kändes håret som förr. Det blev liv i det igen och framförallt märktes skillnaden när jag fönade och formade håret. Innan jag började med tabletterna fick jag ingen styrsel och vad jag än gjorde så kändes det ”dött”, berättar hon.

 

Tillskottet som Elaine tar innehåller hirsextrakt, vetegroddsolja, selen, zink och koppar, vitamin B5 och B7 samt aminosyran L-cystein, som är en viktig del i proteinet keratin, det protein som håret primärt är uppbyggt av.

LÄS OCKSÅ: Stressen gjorde att håret ramlade av

Viktigt med en bra hårkvalitet
Dessa näringsämnen stimulerar hårväxten och främjar en frisk hårbotten. Resultat blir ett starkare, glansigare och fylligare hår, vilket medför att man upplever att man får tillbaka den hårkvaliteten man hade innan.
– I alla år har folk kommenterat mitt hår och tyckt att det är fint. Mitt fina hår har alltid känts som en del av mig och min personlighet. Att ha en bra hårkvalitet har varit viktigt. I många år har jag valt ekologiska hårprodukter och jag har varit mån om att ta hand om håret. Jag är jätteglad över att håret är fylligt och glansigt igen, och det får jag tacka dessa tabletter för.

Nu hoppas Elaine att styrkan i benen ska återvända och att hon kan ta sina långa promenader med hunden igen.
– Operationen, komplikationerna efteråt och hormontabletterna tog hårt på min fysik, men jag äter inte längre medicinen och därför ska nog krafterna återvända snart, säger hon.

Av Inger Palm


Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


Hårfakta

• Visste du att det är samma hud i hårbotten som i ansiktet?

• 25 procent av Nordens befolkning lider av torr hårbotten.
Lösningen är lika enkel som genialisk; massera in balsam och inpackningar hela vägen ner i hårbotten.

• Ibland kan uttorkning av hårbotten leda till ökad talgproduktion för att hårbotten överkompenserar helt enkelt. Viktigt att ändå återfukta vid varje schamponering, så kommer talgproduktionen att minska över tid. Under tiden kan man använda torrschampo för att hålla nere på antal schamponeringar.

• Grått hår är egentligen en kombination av hårstrån som tappat sitt pigment på grund av ålder och blivit helt vita, och hårstrån som behåller sitt ursprungliga pigment. Ju fler vita hårstrån, desto mer grå blir färgen. Det är därför olika personers grå färg upplevs olika – vissa mer silvergrå, andra gråblonda eller grå-röda. Allt beroende på vilken hårfärg man haft från början.

• Generellt är det viktigt att återfukta och bygga upp ett hår utan pigment.

Källa: Björn Axén

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.