Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Elaine Jenderklint

Foto: Pia Nordlander

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Vid en mammografiundersökning för elva år sedan upptäckes en liten i knöl i Elaine Jenderklints ena bröst. Det visade sig vara en tumör som var så pass liten att den kunde avlägsnas utan att det syntes på bröstet. Men för två år sedan hade cancern kommit tillbaka och läkarna var tvungna att operera bort hela bröstet.
– Operationen gick bra, men jag fick en infektion i såret och mådde rätt dåligt av två starka, på varandra följande penicillinkurer. Dessutom var jag tvungen att äta hormontabletter för att hålla tillbaka mitt östrogen, eftersom de kvinnliga könshormonerna kan stimulera tumörbildning. Tabletterna gjorde mig dålig. Biverkningar var kraftiga. Jag blev trött, fick ont i benen och började tappa hår, berättar Elaine som annars alltid haft bra hårkvalitet.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lugnare mage och bättre hårkvalitet

Bor ute på landet
Elaine och maken har varit gifta i 53 år. De träffades när de bara var 14 år gamla och den dagen de blev ett par ville de ha en stor familj. När första barnet föddes i början av 1970-talet så bestämde de sig för att flytta från Stockholm till lilla Hagfors i Värmland. De hamnade sedan i Sala för att slutligen landa i Skerike utanför Västerås där de trivs bra och tänker bo kvar.
– När barnen blev större jobbade jag som städerska, men slet ut mina handleder vilket medförde att jag sjukpensionerades för 20 år sedan. Vi bor ute på landet och jag njuter av att få odla och plantera i vår trädgård, säger Elaine som i år fyllt 73 år.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt hårborste till ditt hår

Kändes torrt och livlöst
Elaine har ett stort hälsointresse och tycker att det är viktigt att laga sund och nyttig mat. Hon är väl insatt i hur vitaminer och mineraler påverkar kroppen. När håret blev tunnare, kändes torrt och livlöst bestämde hon sig för att ta reda på om det fanns något tillskott som kunde påverka hårkvaliteten.
– Jag hittade en hårprodukt som heter Hair Optimizer och det tog en månad innan jag märkte skillnad, men då tyckte jag att håret blev tjockare och efter ytterligare någon vecka så kändes håret som förr. Det blev liv i det igen och framförallt märktes skillnaden när jag fönade och formade håret. Innan jag började med tabletterna fick jag ingen styrsel och vad jag än gjorde så kändes det ”dött”, berättar hon.

 

Tillskottet som Elaine tar innehåller hirsextrakt, vetegroddsolja, selen, zink och koppar, vitamin B5 och B7 samt aminosyran L-cystein, som är en viktig del i proteinet keratin, det protein som håret primärt är uppbyggt av.

LÄS OCKSÅ: Stressen gjorde att håret ramlade av

Viktigt med en bra hårkvalitet
Dessa näringsämnen stimulerar hårväxten och främjar en frisk hårbotten. Resultat blir ett starkare, glansigare och fylligare hår, vilket medför att man upplever att man får tillbaka den hårkvaliteten man hade innan.
– I alla år har folk kommenterat mitt hår och tyckt att det är fint. Mitt fina hår har alltid känts som en del av mig och min personlighet. Att ha en bra hårkvalitet har varit viktigt. I många år har jag valt ekologiska hårprodukter och jag har varit mån om att ta hand om håret. Jag är jätteglad över att håret är fylligt och glansigt igen, och det får jag tacka dessa tabletter för.

Nu hoppas Elaine att styrkan i benen ska återvända och att hon kan ta sina långa promenader med hunden igen.
– Operationen, komplikationerna efteråt och hormontabletterna tog hårt på min fysik, men jag äter inte längre medicinen och därför ska nog krafterna återvända snart, säger hon.

Av Inger Palm


Elaine Jenderklint

Ålder: 73 år
Bor: Skevik utanför Västerås
Gör: Pensionär. Har jobbat som kontorist och städerska och var hemmafru under småbarnsåren
Familj: Maken Christer, tre barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn samt tre huskatter och en schäfer.
Så mår jag bra: Älskar att odla och sköta om trädgården. Har ett stort intresse för matlagning och lagar ofta gröna rätter även om vi äter både fisk och kött.


Hårfakta

• Visste du att det är samma hud i hårbotten som i ansiktet?

• 25 procent av Nordens befolkning lider av torr hårbotten.
Lösningen är lika enkel som genialisk; massera in balsam och inpackningar hela vägen ner i hårbotten.

• Ibland kan uttorkning av hårbotten leda till ökad talgproduktion för att hårbotten överkompenserar helt enkelt. Viktigt att ändå återfukta vid varje schamponering, så kommer talgproduktionen att minska över tid. Under tiden kan man använda torrschampo för att hålla nere på antal schamponeringar.

• Grått hår är egentligen en kombination av hårstrån som tappat sitt pigment på grund av ålder och blivit helt vita, och hårstrån som behåller sitt ursprungliga pigment. Ju fler vita hårstrån, desto mer grå blir färgen. Det är därför olika personers grå färg upplevs olika – vissa mer silvergrå, andra gråblonda eller grå-röda. Allt beroende på vilken hårfärg man haft från början.

• Generellt är det viktigt att återfukta och bygga upp ett hår utan pigment.

Källa: Björn Axén

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.