Annons

Så koppar du dig själv – för bättre blodcirkulation och lymfflöde

Idag kan du koppa dig själv hemma – och det är bra för hälsan på flera sätt. Koppning är en uråldrig behandlingsmetod som ger dig återhämtning, minskar muskelspänningar och stimulerar blodcirkulationen och lymfsystemet. Så här går det till!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
8 oktober, 2021
Så koppar du dig själv – för bättre blodcirkulation och lymfflöde

Idag kan du koppa dig själv hemma – och det är bra för hälsan på flera sätt. Koppning är en uråldrig behandlingsmetod som ger dig återhämtning, minskar muskelspänningar och stimulerar blodcirkulationen och lymfsystemet. Så här går det till!

Metoden har sitt ursprung i den traditionella kinesiska läkekonsten, men har även använts i de egyptiska och indiska kulturerna. Det är en djupgående behandlingsform som kan liknas vid en kraftfull massage. Koppning utförs ofta av akupunktörer och massageterapeuter som ett sätt att främja hälsa och läkning. Tio minuters koppning kan enligt Axelsons, som utbildar massageterapeuter i koppning, jämföras med trettio minuters klassisk massage.

Sugkoppar skapar vakuum

Metoden går ut på att man med hjälp av sugkoppar i glas, silikon eller gummi på huden skapar ett vakuum. Kopparna lyfter upp huden och bindväven med hjälp av vakuumet, vilket ökar blodcirkulationen, stimulerar lymfsystemet och ger kroppen en djup bindvävsmassage som transporterar bort slaggprodukter i bindväven. Den som koppas kan förnimma olika sensationer och upplevelser, som pirr och värme i huden, en känsla av vibration i kroppen eller trötthet. Kopparna påverkar inte bara området där de sitter – exempelvis kan en kopp påverka bäckenet om den sitter på magen och ovanför brösten.

LÄS OCKSÅ: Kurera testar gongbad – en läkande djupavslappning

Flexiblare bindväv och fastare hud

Numera finns även koppor för hemmabruk. Både för statiskt bruk, som man placerar på en triggerpunkt i taget, samt dynamiska koppor som man drar med över större hudområden. Ett exempel på miljövänliga koppor för hemmabruk är svenska märket Curam, som även erbjuder klasser online och på olika träningsstudios. I dessa kombineras avslappning och rörlighetsövningar med statisk koppning och är ett helt nytt koncept.

Annons

Koppning hjälper dig att:

  • Minska muskelspänningar
  • Aktivera blodcirkulationen
  • Stimulera lymfsystemet och rensa ut slaggprodukter
  • Påskynda kroppens återhämtningsförmåga efter träning
  • Få slätare och mjukare hud samt jämna ut celluliter, hudbristningar och ärrbildning
  • Massera bindväven, öka flexibilitet och rörlighet
  • Öka kollagenproduktionen i överhuden
  • Mildra kraftig mensvärk

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Kurera testar koppning i hemmet

Kurera har testat en återhämtningsklass online, Curam Recovery, som ska få deltagarna att landa och komma kontakt med sin kropp i stillhet. Vi ska använda statiska massagekoppar i olika positioner för att släppa på spänningar och minska på stagnation, mjuka upp bindväven, öka rörlighet och flexibilitet, samt stärka kroppens förmåga till återhämtning och balans.

På skärmen syns ledaren Isabella som bredvid sig på yogamattan har två statiska, turkosa koppor. Vi tjugotalet deltagare som kopplat upp oss får börja med att placera kopporna i ländryggen, på varsin sida om ryggraden. Sedan fäller vi framåt i barnets position, sittande på knä och med pannan mot golvet medan kopporna ”jobbar”. Ett bolster eller en kudde kan placeras mellan knäna för att kunna slappna av helt i position, tipsar Isabella.

Kvinna med färgglada koppor på ryggen
Koppor kan placeras på olika triggerpunkter på kroppen, som en del av ett återhämtningspass.

Det tar några försök med kopporna för att de ska fästa på huden för den ovana, men efter lite tryck och klämmande så stannar de kvar. En varm känsla börjar sprida sig i huden där de sitter. En lite yr känsla infinner sig till en början av cirkulationen som tilltar, men det är övergående och skvallrar om på tok för stela kontorsmuskler som väcks till liv.

Annons

LÄS OCKSÅ: 5 yogaövningar för lugn och balans

Låt kroppen guida dig

Efter ett par minuter byter vi position och tar bort kopporna. Nästa ställning är en sittande fjärilspose med benen fällda ut åt sidan och fotsulorna ihop. Denna gång sätter vi kopporna lite högre upp på ryggen, i bröstryggen.

Isabella uppmuntrar oss att andas lugnt ner i magen och Isabella pratar genomgående och lugnt om att låta det som känns i kroppen vara vägledande. Att bara acceptera de sensationer som dyker upp– så länge det inte orsakar smärta och obehag. Och strunta i dina förväntningar på hur det borde kännas eller se ut.

Svagt ringmärke av kopporna

Därpå placerar vi kopporna på kroppens framsida, precis under nyckelbenen och lägger oss på rygg, med ett lätt stöd i form av ett bolster eller en smal kudde under ryggslutet. Bröstet blir varmt, det riktigt känns hur blodflödet strömmar till. Förnimmelserna i kroppen under passet påminner om det man kan få under en kraftfull massage för den som har mycket spänningar i kroppen: känslan av att bli lite medtagen, ja nästan gråtmild. Och trött. Men framförallt blir man muntorr och törstig efteråt. Det är lätt att förstå rekommendationen om att dricka mycket vatten efter passet. Ett svagt ringmärke syns där kopporna har suttit, men dagen efter är de borta igen.

Koppningsmärken är inte farligt men inte heller något att sträva efter. Enligt den traditionell kinesiska medicinens synsätt är de mer en konsekvens av att slaggprodukter och gammalt blod i bindväven kommer upp till ytan. Och de märken man får av koppor i silikon ger inte lika tydliga eller mörka märken som glaskoppor under en professionell behandling. Dessa ger nämligen ett mycket mer kraftfullt vakuumsug.

LÄS OCKSÅ: Lär dig egenvårdsmassage för lymfsystemet

Källa: Axelsons, Curam

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Koppa dig själv, så gör du!

Placera koppen mot huden och tryck lätt med handen så att hela koppens botten har kontakt med huden. Pressa ihop koppen från båda sidor eller komprimera uppifrån. Släpp sedan varsamt för att skapa vakuum. Tack vare det vakuum som skapas av koppen sugs en del av huden in i den, och detta för blod till det koppade området. Det främjar blodcirkulationen, aktiverar lymfsystemet och minskar stagnation. För att förhindra koppningsmärken, låt inte koppen sitta kvar för länge. 3-5 minuter per område räcker, 2-3 gånger i veckan.

Skillnad mellan statisk och dynamisk koppning

I statisk koppning låter du koppen vara kvar på ett och samma ställe och låter den göra jobbet åt dig. För större kroppsområden använd en dynamisk kopp, eller ihop med en statisk. För mindre kroppsområden, som på en specifik triggerpunkt, använd en statisk kopp. Det negativa trycket tvingar syrerikt blod att strömma in i området och hjälper till att frigöra spänningar. Statisk koppning kan därför vara en effektiv metod för behandling av Trigger points och för att lösa upp blockeringar i kroppen.

I dynamisk koppning låter du koppen glida över huden i mjukt svepande massagerörelse över insmord hud. Upp och ner, i cirklar eller i sicksack, över exempelvis armar, ben och rygg. När du har fler än en triggerpoint i ett område, kan dynamisk koppning vara ett bra val. Det släpper på stelhet, förbättrar rörlighet och flexibilitet och behandlar ömma muskler. Känn efter var koppen saktar ner eller fastnar – det är ofta ett tecken på täthet, stress och stagnation i kroppen.

Då ska du undvika koppning
Eftersom koppning har effekten av en djup bindvävsmassage som ökar blodcirkulationen bör du undvika koppning om du har sjukdomar eller hälsotillstånd som hjärtproblem, högt blodtryck, diabetes, cancer som du är under behandling för, eller reumatism. Du ska inte koppa om du är gravid, äter strokemedicin eller blodförtunnande. Inte heller om du har en akut infektion eller inflammation. Huden som koppas får inte heller vara skadad, sårig, ha färska ärr, brännskador eller åderbråck. Koppa inte över födelsemärken som är upphöjda, i ansiktet (om du inte använder särskilda koppor för ansiktet) eller över halspulsådern.

Annons