Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Foto: Peter Erlandsson

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Sonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

Sonny Johnsson vet fortfarande inte varför han från en dag till en annan plötsligt fick ont i huvudet. Han vaknade med huvudvärk som inte ville släppa.

– Jag tog vanliga värktabletter, men det hjälpte inte. Huvudvärken var inte så hemsk att jag inte kunde jobba, men jag blev väldigt trött av den. Jag blev både ljus- och ljudkänslig. När jag kom hem efter jobbet ville jag att det skulle vara tyst och jag försökte ha så lite belysning som möjligt, för det var mindre jobbigt då, säger Sonny Johnsson.

 

Han behövde inte sjukskriva sig, utan jobbade på som vanligt, men orkade inte så mycket mer eftersom värken tog på krafterna. 

– Att spela lite fotboll var det enda jag egentligen orkade med. Värken försvann inte, men då glömde jag i alla fall bort den en stund, säger Sonny.

LÄS OCKSÅ: Växande intresse för att sluta röka med hjälp av akupunktur

Gick med huvudvärk ett år

Det skulle ta ett år innan Sonny Johnsson sökte hjälp, och då hos en akupunktör.

– Det var ingenting jag kom på själv, det var via en bekant till min pappas sambo som jag till slut hamnade hos en akupunktör. De första gångerna jag blev behandlad, så blev huvudvärken faktiskt värre. Den första tiden gick jag två–tre gånger i veckan men sedan, när värken släppte, då räckte det med två gånger i månaden, säger Sonny Johnsson.

Akupunktur är en behandlingsform som är en stor del av den kinesiska traditionella medicinen. Med nålar kan man behandla en mängd olika problem. Det är en metod som kan skapa balans i kroppen och därmed lindra symtom och ibland kan man bli fri från en sjukdom.

Världshälsoorganisationen (WHO) listar cirka 100 olika hälsoområden som akupunktur kan behandla, och det finns vetenskapligt stöd för akupunktur i studier.

– Jag tror att det tog fyra-fem veckor innan värken var helt borta. Efter det har jag gått en gång i månaden och det har gjort att jag numera är helt smärtfri. Men skulle jag vänta längre än fyra veckor mellan behandlingarna då känner jag att huvudvärken kommer tillbaka, säger Sonny Johnsson.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med din huvudvärk

Värken helt borta

Det finns fler olika behandlingar att få om du går till en akupunktör. Det vanligaste är att akupunktören behandlar med nålar, men du kan också få värmebehandling, koppning och bli rekommenderad örter och qigong-rörelser som komplement. Att förändra kostvanor och börja motionera är också en del av råden en akupunktör ger, och varje person behandlas individuellt.

Livsförhållanden och ålder spelar in i akupunktörens val av behandling. Huvudvärk kan behandlas på flera olika sätt beroende på var smärtan sitter, men detta tillstånd kan också vara ett symtom på något annat.

– Jag vet faktiskt inte varför jag fick huvudvärk, och har inte heller fått någon diagnos. Men det viktigaste för mig är att den försvunnit, jag är mycket piggare nu, säger Sonny Johnsson och skrattar.

 

Frisätter endorfiner

Något akupunkturen också kan ge är ett tydligt lugn efter en behandling. Nålarna kan frisätta smärtlindrande endorfiner som i sin tur kan skapa ett allmänt välbefinnande. Även de inre organen, blod- och lymfflödet samt immunförsvaret påverkas av nålarna.

Att gå på akupunktur kan bli kostsamt om det krävs regelbundna behandlingar. Sonny Johnsson, som är elektriker och anställd, fick ekonomisk hjälp av sin arbetsgivare.

 

– Jag har ju gått på behandling i två och ett halvt år och det skulle ju ha kunnat bli dyrt, men jag betalar bara 100 kronor per gång, och företaget där jag är anställd betalar resten – och 100 kronor är väldigt lite för att slippa ha ont i huvudet.

När värken försvann och Sonnys krafter kom tillbaka, så köpte han ett hus, ett renoveringsobjekt som han gillar att fixa med. Strax därefter träffade han sin nuvarande sambo och i höst ska paret bli föräldrar.

– Det gick verkligen snabbt med huset och att bli sambo. Jag är ingen stillasittande person. Jag föredrar att vara fysiskt aktiv och att jobba med huset när jag är hemma, och hade jag fortfarande haft huvudvärk så hade nog ingenting av detta hänt.

Av Inger Palm


Sonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

Akupunktur

… är en del av den traditionella kinesiska medicinen, men exakt var behandlingsformen har sitt ursprung, det vet man inte helt säkert. I Egypten har man hittat lämningar och beskrivningar av nål- och värmebehandling. 

Den akupunktur som finns i Europa kommer från Kina och introducerades här av jesuitmunkar under 1600-talet. 

Carl von Linné beskrev hur värmebehandling användes i Småland under 1700-talet.

På 1980-talet kom akupunktur in som sensorisk stimulering inom den svenska sjukvården. Den behandlingen är dock inte samma sak som kinesisk akupunktur (TKM).

Om du tänker boka tid hos en akupunktör ska du fråga om akupunktören har en ansvarsförsäkring, något de får via Svenska Akupunkturförbundet. På förbundets hemsida kan du också hitta din närmaste akupunktör. Förbundet värnar om den traditionella kinesiska utbildningen, som är flerårig med praktik. Fråga därför också om behandlarens medicinska utbildning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.