Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på ben med silikonkoppor på huden

Så koppar du dig själv – för bättre blodcirkulation och lymfflöde

Koppa dig själv, så gör du!

Placera koppen mot huden och tryck lätt med handen så att hela koppens botten har kontakt med huden. Pressa ihop koppen från båda sidor eller komprimera uppifrån. Släpp sedan varsamt för att skapa vakuum. Tack vare det vakuum som skapas av koppen sugs en del av huden in i den, och detta för blod till det koppade området. Det främjar blodcirkulationen, aktiverar lymfsystemet och minskar stagnation. För att förhindra koppningsmärken, låt inte koppen sitta kvar för länge. 3-5 minuter per område räcker, 2-3 gånger i veckan.

Idag kan du koppa dig själv hemma – och det är bra för hälsan på flera sätt. Koppning är en uråldrig behandlingsmetod som ger dig återhämtning, minskar muskelspänningar och stimulerar blodcirkulationen och lymfsystemet. Så här går det till!

Metoden har sitt ursprung i den traditionella kinesiska läkekonsten, men har även använts i de egyptiska och indiska kulturerna. Det är en djupgående behandlingsform som kan liknas vid en kraftfull massage. Koppning utförs ofta av akupunktörer och massageterapeuter som ett sätt att främja hälsa och läkning. Tio minuters koppning kan enligt Axelsons, som utbildar massageterapeuter i koppning, jämföras med trettio minuters klassisk massage.

Sugkoppar skapar vakuum

Metoden går ut på att man med hjälp av sugkoppar i glas, silikon eller gummi på huden skapar ett vakuum. Kopparna lyfter upp huden och bindväven med hjälp av vakuumet, vilket ökar blodcirkulationen, stimulerar lymfsystemet och ger kroppen en djup bindvävsmassage som transporterar bort slaggprodukter i bindväven. Den som koppas kan förnimma olika sensationer och upplevelser, som pirr och värme i huden, en känsla av vibration i kroppen eller trötthet. Kopparna påverkar inte bara området där de sitter –  exempelvis kan en kopp påverka bäckenet om den sitter på magen och ovanför brösten.

 

LÄS OCKSÅ: Kurera testar gongbad – en läkande djupavslappning

Flexiblare bindväv och fastare hud

Numera finns även koppor för hemmabruk. Både för statiskt bruk, som man placerar på en triggerpunkt i taget, samt dynamiska koppor som man drar med över större hudområden. Ett exempel på miljövänliga koppor för hemmabruk är svenska märket Curam, som även erbjuder klasser online och på olika träningsstudios. I dessa kombineras avslappning och rörlighetsövningar med statisk koppning och är ett helt nytt koncept.

Koppning hjälper dig att:

  • Minska muskelspänningar
  • Aktivera blodcirkulationen
  • Stimulera lymfsystemet och rensa ut slaggprodukter
  • Påskynda kroppens återhämtningsförmåga efter träning
  • Få slätare och mjukare hud samt jämna ut celluliter, hudbristningar och ärrbildning
  • Massera bindväven, öka flexibilitet och rörlighet
  • Öka kollagenproduktionen i överhuden
  • Mildra kraftig mensvärk

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Kurera testar koppning i hemmet

Kurera har testat en återhämtningsklass online, Curam Recovery, som ska få deltagarna att landa och komma kontakt med sin kropp i stillhet. Vi ska använda statiska massagekoppar i olika positioner för att släppa på spänningar och minska på stagnation, mjuka upp bindväven, öka rörlighet och flexibilitet, samt stärka kroppens förmåga till återhämtning och balans.

På skärmen syns ledaren Isabella som bredvid sig på yogamattan har två statiska, turkosa koppor. Vi tjugotalet deltagare som kopplat upp oss får börja med att placera kopporna i ländryggen, på varsin sida om ryggraden. Sedan fäller vi framåt i barnets position, sittande på knä och med pannan mot golvet medan kopporna "jobbar". Ett bolster eller en kudde kan placeras mellan knäna för att kunna slappna av helt i position, tipsar Isabella.

Kvinna med färgglada koppor på ryggen

Koppor kan placeras på olika triggerpunkter på kroppen, som en del av ett återhämtningspass.

Det tar några försök med kopporna för att de ska fästa på huden för den ovana, men efter lite tryck och klämmande så stannar de kvar. En varm känsla börjar sprida sig i huden där de sitter. En lite yr känsla infinner sig till en början av cirkulationen som tilltar, men det är övergående och skvallrar om på tok för stela kontorsmuskler som väcks till liv.

LÄS OCKSÅ: 5 yogaövningar för lugn och balans

Låt kroppen guida dig

Efter ett par minuter byter vi position och tar bort kopporna. Nästa ställning är en sittande fjärilspose med benen fällda ut åt sidan och fotsulorna ihop. Denna gång sätter vi kopporna lite högre upp på ryggen, i bröstryggen.

 

Isabella uppmuntrar oss att andas lugnt ner i magen och Isabella pratar genomgående och lugnt om att låta det som känns i kroppen vara vägledande. Att bara acceptera de sensationer som dyker upp– så länge det inte orsakar smärta och obehag. Och strunta i dina förväntningar på hur det borde kännas eller se ut.

Svagt ringmärke av kopporna

Därpå placerar vi kopporna på kroppens framsida, precis under nyckelbenen och lägger oss på rygg, med ett lätt stöd i form av ett bolster eller en smal kudde under ryggslutet. Bröstet blir varmt, det riktigt känns hur blodflödet strömmar till.  Förnimmelserna i kroppen under passet påminner om det man kan få under en kraftfull massage för den som har mycket spänningar i kroppen: känslan av att bli lite medtagen, ja nästan gråtmild. Och trött. Men framförallt blir man muntorr och törstig efteråt. Det är lätt att förstå rekommendationen om att dricka mycket vatten efter passet. Ett svagt ringmärke syns där kopporna har suttit, men dagen efter är de borta igen.

Koppningsmärken är inte farligt men inte heller något att sträva efter. Enligt den traditionell kinesiska medicinens synsätt är de mer en konsekvens av att slaggprodukter och gammalt blod i bindväven kommer upp till ytan. Och de märken man får av koppor i silikon ger inte lika tydliga eller mörka märken som glaskoppor under en professionell behandling. Dessa ger nämligen ett mycket mer kraftfullt vakuumsug.

LÄS OCKSÅ: Lär dig egenvårdsmassage för lymfsystemet

KällaAxelsons, Curam

Av Carolina Eriksson


Koppa dig själv, så gör du!

Placera koppen mot huden och tryck lätt med handen så att hela koppens botten har kontakt med huden. Pressa ihop koppen från båda sidor eller komprimera uppifrån. Släpp sedan varsamt för att skapa vakuum. Tack vare det vakuum som skapas av koppen sugs en del av huden in i den, och detta för blod till det koppade området. Det främjar blodcirkulationen, aktiverar lymfsystemet och minskar stagnation. För att förhindra koppningsmärken, låt inte koppen sitta kvar för länge. 3-5 minuter per område räcker, 2-3 gånger i veckan.

Skillnad mellan statisk och dynamisk koppning

I statisk koppning låter du koppen vara kvar på ett och samma ställe och låter den göra jobbet åt dig. För större kroppsområden använd en dynamisk kopp, eller ihop med en statisk. För mindre kroppsområden, som på en specifik triggerpunkt, använd en statisk kopp. Det negativa trycket tvingar syrerikt blod att strömma in i området och hjälper till att frigöra spänningar. Statisk koppning kan därför vara en effektiv metod för behandling av Trigger points och för att lösa upp blockeringar i kroppen.
I dynamisk koppning låter du koppen glida över huden i mjukt svepande massagerörelse över insmord hud. Upp och ner, i cirklar eller i sicksack, över exempelvis armar, ben och rygg. När du har fler än en triggerpoint i ett område, kan dynamisk koppning vara ett bra val. Det släpper på stelhet, förbättrar rörlighet och flexibilitet och behandlar ömma muskler. Känn efter var koppen saktar ner eller fastnar – det är ofta  ett tecken på täthet, stress och stagnation i kroppen.

Då ska du undvika koppning
Eftersom koppning har effekten av en djup bindvävsmassage som ökar blodcirkulationen bör du undvika koppning om du har sjukdomar eller hälsotillstånd som hjärtproblem, högt blodtryck, diabetes, cancer som du är under behandling för, eller reumatism. Du ska inte koppa om du är gravid, äter strokemedicin eller blodförtunnande. Inte heller om du har en akut infektion eller inflammation. Huden som koppas får inte heller vara skadad, sårig, ha färska ärr, brännskador eller åderbråck. Koppa inte över födelsemärken som är upphöjda, i ansiktet (om du inte använder särskilda koppor för ansiktet) eller över halspulsådern.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.