Annons

Så stärker havre ditt immunförsvar

Det finns många hälsofördelar med att äta havre, mer än att det är gott, mättande och klimatsmart. Ett av dem är att havre bidrar till ett starkare immunförsvar. Här förklarar vi hur!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 februari, 2023
Så stärker havre ditt immunförsvar

Det finns många hälsofördelar med att äta havre, mer än att det är gott, mättande och klimatsmart. Ett av dem är att havre bidrar till ett starkare immunförsvar. Här förklarar vi hur!

I nya boken ”Haja havre” (Polaris fakta) går författaren Emma Lindblom igenom de många fördelar som havre har för hälsan. Både för såväl blodsocker, hjärthälsa, vikten, träningsresultat, klimatet – och inte minst för immunförsvaret. Emma jobbar som legitimerad dietist och idrottsnutritionist och jobbar bland annat med Sveriges landslagsidrottare.

LÄS OCKSÅ: Goda gröna smoothies för bättre immunförsvar och ork

Kroppens olika immunförsvar

Kroppens första ”försvarslinje” mot smitta och infektioner kallas ”det ospecifika immunförsvaret”, vilket är som en barriär för att hindra främmande ämnen från att komma in i kroppen. Barriärer, som saliv och magsaft, bildas av ett slemämne som heter mucin och det skyddar luftvägar, tarmar och magsäck. Det ospecifika immunförsvaret fungerar också om barriären inte räcker till och inkräktare, som bakterier och virus, ändå tar sig in i kroppen.

Vi har också ett ”specifikt immunförsvar” som fungerar lite mer avancerat mot specifika smittämnen eller problem i kroppen. Det här immunsystemet är anpassningsbart och kan agera snabbare om du har råkat ut för liknande smitta tidigare.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

3 anledningar till att havre stärker ditt immunförsvar

Havre kan ge både det ospecifika och det specifika immunförsvaret en skjuts och göra det mer effektivt.

1. Betaglukan rustar försvaret

Den vattenlösliga fibern betaglukan som finns i havre verkar vara den fibersort som boostar immunsystemet. Forskarna har ännu inte full koll på exakt hur fibern arbetar. Men i en översiktsstudie på möss från 2021, framkom det att mössen tycktes få en ökad motståndskraft mot bakteriella infektioner när de ätit betaglukan från havre.

De hade en snabbare och effektivare respons på smitta jämfört med de möss som inte fick betaglukan. Vi människor är ju förstås inte möss men det skadar inte att lägga till exempelvis havregrynsgröt till frukost och därmed troligen förbättra immunförsvaret på kuppen, skriver Emma Lindblom i boken.

Annons

I en annan översiktsstudie från 2021, tittade författarna på varför havren har så positiva effekter på immunförsvaret. Det framkom att fibrer tycks ha en positiv inverkan inte bara på immunförsvaret utan även på mucin. Alltså det slemämne som är en del av det ospecifika immunförsvaret.

2. Stärker tarmfloran

Immunförsvaret är beroende av en frisk tarm med en rik och varierad bakterieflora. Stora delar av kroppens immunförsvar finns nämligen i tarmen. Och flera olika livsstilsrelaterade sjukdomar är kopplade till förändringar i tarmfloran. Ett sätt att få din tarmflora att blomstra är att äta mer havre.

I en systematisk översikt som gjordes 2019 användes 8 studier på människor, 19 djurstudier och 5 in vitro-studier (som görs utanför en levande organism, i provrör). Forskarna kom fram till att havre har en positiv effekt på mag- och tarmhälsan. Det var däremot svårt att fastställa exakt hur mycket som behövdes för att få effekt, eftersom deltagarna i de olika studierna åt olika mängder och produkter av havre eller betaglukan,

En annan systemastisk översikt 2021 såg författarna att havre påverkar tarmfloran positivt och att det verkar som att artrikedomen ökar. Man tror att det har att göra med såväl de fibrer som med de fytokemikalier som finns i havre. Man behöver dock göra fler studier, understryker forskarna.

LÄS OCKSÅ: Probiotika bra för både tarm och hjärna

3. Antiinflammatorisk effekt

I havre finns en rad olika fytokemikaler, till exempel avenantramider. Fytokemikalier fungerar som växternas eget immunförsvar och när vi får i oss dem via växter som havre, hjälper de även vårt eget immunförsvar. Fytokemikalier fungerar som antioxidanter och har även en antiinflammatorisk effekt. De kan förbättra immunförsvaret och bidra till att minska den kroniska inflammation som uppstår vid livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och övervikt.

Kronisk inflammation skiljer sig från akut inflammation, som uppstår om du till exempel skär dig. Vid en låggradig kronisk inflammation pågår en konstant tillströmning av ämnen som underhåller inflammatoriska processer. Avenantramiderna som finns i havre kan hjälpa till att hämma den tillströmningen, och på sikt minskar det den kronisk inflammationen.

Av Carolina Eriksson

Annons