Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Kritiken över hur Sverige handskats med att försöka förhindra smittspridningen av coronviruset bland äldre vid särskilda boende, växer. I en debattartikel i Läkartidningen skriver läkarna, Anna Hammarström, Mirka Kwiatkowska,Eskil Hammarström och sjukhuschefen Lennart Nyman, att de inte förvånade över att coronaviruset spridits så snabbt på äldreboenden, då de känner till fall där kommunen motsatt sig läkares initiativ att testa symtomfri personal. Detta med motiveringen att det skulle bli svårt att bemanna om många testas positivt.

LÄS OCKSÅ: Sven Erik Nordin: Varför får vi inte hålla oss friska eller bota sjukdom?

Breddad kartläggning
Oslo drabbades hårt av coronaviruset, och när detta hände började Trondheim att förbereda sig. Trots att man på ett äldreboende snabbt var igång att försöka minimera smittan visade det sig att anställda som inte hade haft någon direktkontakt med sjuka, själva symtom på covid-19. När en andra smittvåg kom var man tvungen att tänka om.

 

När en vikarie vid ett äldreboende var smittad sattes alla patienter som denne haft kontakt med i karantän samt alla medarbetare. Men smittspårningen utvidgas. En vecka senare upptäckte man att andra anställda visade symtom. Då breddas kartläggningen och man tittade på andra saker än personkontakter, som utrustning och gemensamma omklädningsrum.

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Egen läkarkår
Då bestämdes det att personalen inte fick byta avdelning, man förde loggbok över vilka patienter som besöktes och de lades mycket kraft på att informera om hur skyddsutrustningen skulle användas. Personalen på de 25 äldreboendena i Trondheim var väl förberedda när viruset kom.

I Trondheim gjordes även en ambulans om till en corona-testbil, där särskild personalen snabbt kunde rycka ut för att testa. I Norge har även äldreomsorgen sin egen läkarkår, vilket gör att man snabbt kan ta till sig myndigheternas riktlinjer.

LÄS OCKSÅ: Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Havererad äldrevård
Ungefär en av tio svenskar på särskilda boenden har fått sjukhusvård, och av dessa har sju av tio blivit friska. De som blivit kvar på äldreboenden har ofta avlidit. Dystra siffror visar att Sverige ligger högst i statistiken av dödstal per invånare och majoriteten av äldre över 80 år.

De fyra läkarna menar att haveriet inom äldrevården har med brist på medicinsk kompetens att göra – allt från att läkarna saknar erfarenhet av äldre sjuka och att det råder en brist på sjuksköterskor med kunskap om äldres vård. Det saknas geriatriska team och en kontinuitet i vården av de äldre.

 

I debattinlägget skriver de: ”Vi hör talas om läkare som ordinerat palliativa behandling i samråd med personal på boenden utan att inhämta patientens samtycke [pers medd; 2020]. Höga doser morfin hos en sängliggande patient med pågående infektion slår ut andningen och tar bort chanserna att överleva. Det är tveksamt om detta, ens med uttryckligt samtycke, är förenligt med svensk lag.”

Av Inger Palm

Källor: SVT och Läkartidningen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.