Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Kritiken över hur Sverige handskats med att försöka förhindra smittspridningen av coronviruset bland äldre vid särskilda boende, växer. I en debattartikel i Läkartidningen skriver läkarna, Anna Hammarström, Mirka Kwiatkowska,Eskil Hammarström och sjukhuschefen Lennart Nyman, att de inte förvånade över att coronaviruset spridits så snabbt på äldreboenden, då de känner till fall där kommunen motsatt sig läkares initiativ att testa symtomfri personal. Detta med motiveringen att det skulle bli svårt att bemanna om många testas positivt.

LÄS OCKSÅ: Sven Erik Nordin: Varför får vi inte hålla oss friska eller bota sjukdom?

Breddad kartläggning
Oslo drabbades hårt av coronaviruset, och när detta hände började Trondheim att förbereda sig. Trots att man på ett äldreboende snabbt var igång att försöka minimera smittan visade det sig att anställda som inte hade haft någon direktkontakt med sjuka, själva symtom på covid-19. När en andra smittvåg kom var man tvungen att tänka om.

 

När en vikarie vid ett äldreboende var smittad sattes alla patienter som denne haft kontakt med i karantän samt alla medarbetare. Men smittspårningen utvidgas. En vecka senare upptäckte man att andra anställda visade symtom. Då breddas kartläggningen och man tittade på andra saker än personkontakter, som utrustning och gemensamma omklädningsrum.

LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19

Egen läkarkår
Då bestämdes det att personalen inte fick byta avdelning, man förde loggbok över vilka patienter som besöktes och de lades mycket kraft på att informera om hur skyddsutrustningen skulle användas. Personalen på de 25 äldreboendena i Trondheim var väl förberedda när viruset kom.

I Trondheim gjordes även en ambulans om till en corona-testbil, där särskild personalen snabbt kunde rycka ut för att testa. I Norge har även äldreomsorgen sin egen läkarkår, vilket gör att man snabbt kan ta till sig myndigheternas riktlinjer.

LÄS OCKSÅ: Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Havererad äldrevård
Ungefär en av tio svenskar på särskilda boenden har fått sjukhusvård, och av dessa har sju av tio blivit friska. De som blivit kvar på äldreboenden har ofta avlidit. Dystra siffror visar att Sverige ligger högst i statistiken av dödstal per invånare och majoriteten av äldre över 80 år.

De fyra läkarna menar att haveriet inom äldrevården har med brist på medicinsk kompetens att göra – allt från att läkarna saknar erfarenhet av äldre sjuka och att det råder en brist på sjuksköterskor med kunskap om äldres vård. Det saknas geriatriska team och en kontinuitet i vården av de äldre.

 

I debattinlägget skriver de: ”Vi hör talas om läkare som ordinerat palliativa behandling i samråd med personal på boenden utan att inhämta patientens samtycke [pers medd; 2020]. Höga doser morfin hos en sängliggande patient med pågående infektion slår ut andningen och tar bort chanserna att överleva. Det är tveksamt om detta, ens med uttryckligt samtycke, är förenligt med svensk lag.”

Av Inger Palm

Källor: SVT och Läkartidningen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.