Annons

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

Inger Palm

15 november, 2022
Så styr tarmfloran ditt immunförsvar
Dela inlägget

Närmare 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

Bakteriefloran ser olika ut hos olika människor. Forskningen har ännu inte lycktas ge en tydlig bild över hur den optimala tarmfloran ska se ut som ska hålla oss friska. Däremot pekar mycket på att en mångfald av bakterier ger bättre immunförsvar, starkare motståndskraft mot sjukdomar och bättre hälsa.

I den känsliga tarmkanalen bor de flesta av dina immunceller. Där bor också en mängd signalsubstanser, som neuropeptider. Dessa kan liknas vid en liten hjärna som delvis är självständig, men som också kommunicerar med din ”vanliga” hjärna och berättar vad som händer, framförallt när något är fel. Finns det för mycket stress, oro och patogena bakterier i din tarmkanal, då sänds signaler till hjärnan att tarmen inte mår bra, vilket gör att du själv inte mår bra.

LÄS OCKSÅ: Fakta och forskning om goda bakterier

Immunförsvaret du kan stärka

Det är därför viktigt att äta en kost som främjar de hälsosamma tarmbakterierna, stärker immunförsvaret och producerar nyttiga vitaminer och fettsyror. Den kost du äter är näring för alla invånare i kroppen – allt från dina celler och de goda bakterierna till de elaka sjukdomsframkallande bakterierna .

Annons

Grunden till immunförsvaret läggs redan vid födseln när barnet ärver en del av mammans bakterier, men tarmfloran utvecklas fram tills barnet blivit fyra år. Bakterierna får du i dig genom maten och via omgivningen. Tarmfloran påverkar det icke medfödda immunförsvaret, det som kallas det adaptiva immunförsvaret och är den del av immunsystemet som vi kan påverka själva.

Det adaptiva immunförsvaret kan du bygga upp genom att anpassa kroppen till ett liv där den utsätts för bakterier och virus. Det är nämligen ingen lösning att helt försöka undvika virus och bakterier. Då ger du inte kroppen rätt förutsättningar att stärka immunsystemet. Däremot bör du se till att du tar hand om immunförsvaret på rätt sätt så att det håller sig starkt och kan försvara din kropp mot angrepp.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning vid depression

Stress försämrar immunförsvaret

Det går ganska fort att förändra tarmfloran – både till det sämre och till det bättre. Det betyder att mycket skräpmat, socker och fett snabbt kan ge utrymme för otrevliga sjukdomsframkallande bakterier, medan en stor tallrik grönsaker göder de goda bakterierna.

Stress frisätter en rad olika neuropeptider, hormoner och andra så kallade neurokemiska ämnen som på sikt kan påverka immunsystemets viktiga funktioner. Stress kan vara det svåraste att bekämpa, och stressen påverkar matsmältningen, vilket kan bidra till tarmproblem.

Annons

Studier på astronauter som anses leva under konstant stress visade en allvarlig försämring av mångfalden i tarmfloran. Till exempel upptäcktes en minskning av de probiotiska lactobacillerna samtidigt som de elakartade bakterierna ökade kraftigt. Även idrottsmän och studenter under press och stress tappar stora delar av bakteriefloran och får ett försvagat immunsystem som kan göra dem sjuka.

LÄS OCKSÅ: Barn som får probiotika blir inte lika ofta sjuka

Snabbare frisk

Bättre kost och mindre stress är grunden för ett bra immunförsvar, men för att vara på den säkra sidan kan du lägga till ytterligare en sak – probitoika, och lactobacillus är en välsituerad stam

Kliniska studier har visat att lactobacillus minskar risken att drabbas av förkylning med närmare 30 procent och att symtomen också minskade med 30 procent. Även flertalet av de försökspersoner som deltog i studierna tillfrisknade snabbare än de som fick placebo. Analyser visar att det är kombinationen av dessa två bakteriestammar som stärker kroppens motståndskraft mot infektioner samtidigt som forskarna kunde identifiera en tydlig inflammationshämmande effekt.

LÄS OCKSÅ: Probiotika bra för både tarm och hjärna

Immunförsvaret påverkas

Andra studier har slagit fast att det så kallade NK-cellerna ökar vid ett intag av probiotika. NK-celler är kroppens första försvar mot bakterier och virus. Forskarna såg även att minnescellerna fick en viss ökad aktivitet, vilket tyder på att kroppen ökar sin beredskap att försvara sig mot infektioner.

När du utsätts för virus svarar kroppen med att du får huvudvärk, snuva eller halsont. I samband med det ökar T-hjälparcellerna och B-lymfocyterna. Analyser av hur goda bakterier verkar i kroppen visade en sänkning av B-lymfocyter som också kunde kopplas till en minskning av T-hjälparceller, vilket visar att denna probiotika har en inflammationshämmande effekt och är förklaringen till varför förkylningen lindras och att du snabbare blir frisk om du redan är förkyld.

Av Inger Palm

Länkar till studier:Berggren 2011 och Busch 2013

Annons
Fakta

Så funkar goda bakterier

1) Bidrar till mångfald i tarmen.
2) Motar bort de onda bakterierna.
3) Är gynnsam för tarmslemhinnan.
4) Är inflammationshämmande.
5) Motverkar förkylningar och infektioner.
6) Gör magen lugnare.
7) Förebygger diarré och förstoppning.

Annons