På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den (med till exempel läkemedel). Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra.
Andra personen ut: Näringsterapeuten, kinesiologen och akupunktören Sabine Rosén.
Sabine Rosén driver skola och har bland annat en uppskattad yrkesutbildning där man kan läsa till kinesiolog. Hon driver också friskvårdscentret HälsoPorten i Stockholm. Sabine har utvecklat sambandsstrategin ”Spine-and Bodyflow Kinesiology”, där hon kombinerar förhållningssätt och strategier från 25 års klinisk erfarenhet med kunskaper från flera friskvårdande yrkestitlar: kinesiolog, massageterapeut, ört- och näringsterapeut samt akupunktör.
► Läs också: Örter och deras användningsområden
Kombinerar näringstillskott med behandling som förbättrar upptag av näring
Sabine arbetar sedan 25 år tillbaka med människor som vill förbättra sin hälsa. För henne är näring ett väldigt viktigt inslag och något hon fokuserar mycket på, både i sitt yrke och privat.
– I mitt arbete kombinerar jag behandlingsstrategier som förbättrar upptag av näring i samband med att välja ut någon näring som optimerar den funktion vi fokuserar på.
Doseringen viktig för rätt effekt
Så här resonerar hon kring örter:
– Värt att känna till är att när man använder örter och örtextrakt är doseringen viktig för att man ska få rätt effekt. Det finurliga är att naturen paketerat de flesta aktiva substanser på så sätt att vi väljer att dosera bra, för att just den doseringen smakar bra. Örter i torkad form brukar generellt ha önskad effekt om man använder dryga två gram per dos av en kvalitetssäkrad ört, vilket motsvarar mängden vi gör för en kopp te av vald ört, till exempel en tepåse. Sedan dricker man sitt te två, tre gånger per dag.
– På kliniken skiftar jag te mot droppar av örtextrakt för enkelhetens skull.
Kan du ge exempel på örter eller näring som alltid finns i ditt egna ”husapotek”?
– Ja, här är fem exempel på näring jag dels äter själv och dels ofta använder mig av med mina patienter.
1. Blåbär
– Blåa bär är min favorit när det gäller kosttillskott. Överhuvudtaget gillar jag bär och grönsaker med färg. Blått i naturen – som hav och himmel – ger stressreduktion för själen. Blått och mörklila i bär och grönsaker befriar kroppen från stress, genom att de innehåller aktiva ämnen som verkar mot de fria radikalernas oxidativa stress.
– Blåbär sätter jag in när jag jobbar med till exempel pollenallergi eller trötthet. Blåbär sänker histamin – som är involverat i många allergireaktioner när ögonen är röda och näsan rinner – och ökar fas 2 aktivitet, det vill säga leveravgiftningen.
► Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär
2. Zink
– Zink är bra för att förebygga virusinfektioner, gärna i kombination med C-vitamin. Nedsatt smaksinne och vita prickar på naglarna kan vara tecken på relativ zinkbrist, det vill säga att man har för mycket koppar i förhållande till zink.
► Läs också: Har du kopparspiral? Kom ihåg att äta extra zink!
3. Andrographis
– Detta en absolut favorit både för mig och för mina klienter. Andrographis är en indisk ört som är riktigt bra när man får symtom som halsont. Den brukar fungera väldigt snabbt, men även om symtomen försvinner på någon dag eller två ska man fortsätta att ta örten i cirka tre dagar till.
4. Magnesium
– Och speciellt bundet i formen magnesiumglycinat. Jag använder den för den som vill ha avslappning både mentalt och fysiskt. Magnesium är effektivt vid muskelkramper och bra när en person varit i för hög mental stress en längre tid. Symptom kan då vara typ-2-sömnlöshet, vilket betyder att man somnar okej men sedan vaknar upp under natten.
► Läs också: Så uppstår stress – och så kan du sänka den
5. EPA- och DHA-fettsyror
– Att ha rätt nivå mellan omega-3 och omega-6-fettsyror är väldigt viktigt och jag tar själv kvalitativa tillskott med EPA och DHA varje dag. På kliniken sätter jag in en bra fettsyreprodukt framför allt när jag arbetar med kvinnor som vill bli gravida, när människor har hög smärta med inflammation och när någon behöver stärka sitt immunförsvar. Om en person har tydliga knottror på baksidan av överarmarna kan det vara ett tecken på för låg halt av de här omega-3-fettsyrorna.
► Läs också: Omega-3 – All info du behöver om omega-3 fettsyror
Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!