Annons

Smörsyra kan spela roll för tarmhälsa och IBS

På senare tid har smörsyra uppmärksammats för sin potential att förbättra tarmhälsan. Den omtalade fettsyran kan vara en bra behandlingsmetod för personer med IBS.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 maj, 2021
Smörsyra kan spela roll för tarmhälsa och IBS

På senare tid har smörsyra uppmärksammats för sin potential att förbättra tarmhälsan. Den omtalade fettsyran kan vara en bra behandlingsmetod för personer med IBS.

Smörsyra är en fettsyra som produceras ev en mindre mängd bakteriearter i tjocktarmen, när dessa kommer i kontakt med och bryter ner olika sorters kostfibrer. Dessa bakterier har dock en tendens att vara bland de första att försvinna vid en försämrad sammansättning av tarmfloran. Men när man undersökt personer som lider av IBS (irritabel tarm/orolig mage) och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) har man hittat en koppling till låga halter av smörsyra i tjocktarmen.

LÄS OCKSÅ: IBS? Så här bör du äta

Smörsyra undersöks i forskningsprojekt

Detta har lett till en hypotes om att smörsyra har en skyddande effekt i tarmen och just nu pågår ett forskningsprojekt vid Örebro universitet där man utvärderar smörsyrans roll för tarmhälsan.

Forskarna använder sig av både koloskopi på de undersökta personerna för att kunna studera små vävnadsbitar (biopsier) från tarmen, och blodprover både innan och efter det att en del av tjocktarmen exponerats för smörsyra. Man studerar bland annat hur smörsyra reglerar frisättningen av tarmens hormoner, till exempel ”må-bra-hormonet” serotonin.

Annons

Även smörsyras effekt på tarmslemhinnans genomsläpplighet undersöks, liksom hur smörsyra transporteras över tarmepitelet, alltså cellvävnaden. Det senare är väldigt betydelsefullt eftersom smörsyra måste transporteras in i våra celler för att kunna verka.

LÄS OCKSÅ: Sofias gröna recept ger en lugn mage

Donerad tarmflora gav mer smörsyra

I nuläget vet man inte om personer med IBS har ett minskat upptag av smörsyra jämfört med friska individer, varav detta är viktigt att fastställa. Men forskare har tidigare tittat på nivåerna av smörsyra hos patienter med IBS, som blivit donerad frisk tarmflora och såg att IBS-patienterna innan donationen hade lägre nivåer av smörsyra än normalbefolkningen. Men att nivåerna av smörsyra i avföringen efter donationen stämde överens med de symtom patienterna hade: högre nivåer av smörsyra innebar mindre symtom.

LÄS OCKSÅ: Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Färre symtom med tillskott

Även tillskott med smörsyra kan ge färre symtom vid IBS, det visar en studie där man undersökte ett extra intag smörsyra under 12 veckor. Redan efter fyra veckor hade symtomen minskat. Smörsyran i sig är antiinflammatorisk, vilket kan vara en bidragande faktor, men den kan också förändra tarmfloran, så att fler smörsyreproducerande bakterier trivs i tarmen.

Annons

Patienterna som deltog i en placebokontrollerad studie hade efter två månader med extra smörsyra fått en förbättrad tarmflora, de bakterier som tillverkar smörsyra hade exempelvis blivit fler. Och framförallt rapporterade deltagarna att de fått bättre livskvalitet. Ett exempel på ett tillskott, som är nytt på marknaden för i år, och som innehåller både 1 miljard mjölksyrabakterier från fem olika stammar och natriumbutyrat, som ger tillgång till smörsyra i tjocktarmen, är ”Lactovitalis IB smörsyra” från Holistic. Tillskotten som är i kapselfrom innehåller även zink och vitamin C. Vill du hellre öka på produktionen av smörsyra via kosten så kan vissa typer av resistent stärkelse bidra till smörsyraproduktionen. Det finns i fiberrika råvaror som gröna bananer, bönor, ärter, linser samt kokt, kyld potatis.

Av Carolina Eriksson

Källor: Örebro universitet och studierna:

Changes in fecal short-chain fatty acids following fecal microbiota transplantation in patients with irritable bowel syndrome.

– Microencapsulated sodium butyrate reduces the frequency of abdominal pain in patients with irritable bowel syndrome.

– Microbiota changes induced by microencapsulated sodium butyrate in patients with inflammatory bowel disease.

 

 

Annons