Annons

Snart kan EU förbjuda ”vegoburgare”

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad. Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

Redaktionen

8 april, 2019
Snart kan EU förbjuda ”vegoburgare”
Dela inlägget

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.
Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra.
Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

Allt fler matproducerande företag, från snabbmatskedjor till livsmedelsproducenter och såväl stora företag som små, har anammat den gröna kosttrenden och kommit med vegetariska alternativ till sina köttprodukter. Dessa är framtagna för att efterlikna köttet så mycket som möjligt, både i smak och utseende, med tanken att ju mer det liknar äkta kött desto lättare blir det att gå över till dessa produkter utan att sakna köttet.

”Vegoburgare” kan bli ”vegetabilisk skiva”
Men – nu ska produkterna inte längre få kalla sig saker som burgare, korv och vegobiffar. I alla fall inte om Europaparlamentets jordbruksutskott har något att säga till om. Efter en debatt om saken i parlamentet har de nu beslutat att föreslå att namn av detta slag ska förbjudas.

Anledningen? Jo, att växtbaserade produkter som har ”köttproduktnamn” blir allt för vilseledande och förvirrande för kunden.
Inga fler vegoburgare alltså. Får jordbruksutskottet igenom sitt förslag kommer vegoburgare i framtiden istället att få kalla sig namn som ”vegetabiliska skivor”, rapporterar tidningen De Standaard.
En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

LÄS OCKSÅ: Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Annons

Förslaget kritiseras
Förslaget har redan fått stark kritik från flera håll. Bland annat organisationer som arbetar med att främja en mer vegetarisk livsstil, som European Vegetarian Union och Eurogroup for Animals, som är det förbund som den svenska organisationen Djurens Rätt tillhör. Kritiken gäller att förslaget är ett försök att bromsa utvecklingen. Proveg, en annan kritisk organisation, går så långt som till att hävda att förslaget drivits fram av köttlobbyn och är ett ”försök att tysta den vegetariska sektorn”, skriver The Brussels Times.

Enligt Éric Andrieu, medlem av jordbruksutskottet, är det inte alls fallet.
– Köttlobbyn är inte inblandad i det här. Det var en debatt i parlamentet, och fler än 80 procent godkände förslaget. Det handlar om sunt förnuft för konsumenternas bästa. Vi måste använda ordet biff när det handlar om en faktisk biff.

LÄS OCKSÅ: Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Vill stoppa snyltningen på köttprodukter
Nicklas Amelin är EU-expert på Livsmedelsföretagen.
– Det är bara att konstatera beslutet, och då vi representerar företag på båda sidor om konflikten är det svårt för oss att ha en åsikt i fråga. Från vår sida är det viktigast att konsumenterna får en tydlig och rättvisande bild när de handlar, säger han till Food Supply.

Isabel Moretti är vd på Svenskt Kött.
– Personligen tycker jag att det tyder på lite dåligt självförtroende att behöva värna benämningarna på det här viset. Samtidigt finns det en stor irritation bland företagen för något som de anser vara att snylta på deras produkter, säger hon till Food Supply.
Hon uppger sig vara positiv till lagstiftningen.
– Det här har uppenbarligen skapat tillräckligt med frustration och irritation för att leda till diskussion på den här nivån.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Förslaget i sin helhet måste godkännas innan lagstiftning
Men än är förslaget alltså inte verklighet. Innan förslaget kan antas i lagstiftning måste det godkännas i sin helhet av Europaparlamentet.

Källor: Brussel Times och Food Supply.

Av Isabelle G Hedander

 

Annons