Bör sommartiden avskaffas? Det finns mycket som talar för att det vore en god idé. EU-kommissionen beslutade i februari att utreda frågan och forskning tyder på att både liv och pengar skulle kunna sparas om vi återgår till att ha samma tid hela året.
Att ställa fram klockan för att få lite mera solljus under sommarhalvåret kan faktiskt vara kosta vissa människor livet. Amerikanska sjukhus rapporterar en ökning av hjärtattacker med 24 procent i samband med att landet ställer om till sommartid och motsvarande minskning märks av när klockan ställs tillbaka på hösten. Orsaken tros vara störda sömnvanor. Att ställa fram klockan tros minska sömnen med i genomsnitt 40 minuter, något som vittnar om hur känsliga vi är och hur viktig sömnen är.
Ökar riskerna i trafiken
Trenden med ökat antal hjärtattacker håller visserligen bara i sig en dag men det kan trots det ta veckor för kroppen att ställa om sig. Risken att göra misstag i trafiken ökar också, menar forskare som sett en trend med fler dödsfall som en följd av bilolyckor orsakade av sömniga förare. Även arbetsplatsolyckor ökar, liksom fallen av stroke och även en tillfällig ökning i antalet självmord har kopplats till sommartid.
LÄS OCKSÅ: Kureras bästa tips för att motverka stress
Regeringen försiktigt positiv
Sveriges regering gläntar lite på dörren mot att avskaffa tidsomställningen med anledning av att den Finska regeringen tagit upp frågan inom EU. Frågan har länge diskuterats i riksdagen men avslagits vid varje tillfälle säger infrastrukturminister Thomas Eneroth till Ekot.
LÄS OCKSÅ: God sömn hjälper oss att handskas med stress
Protester i flera länder
Det finns proteströrelser i flera länder som arbetar för avskaffandet av sommartid, en del föreslår sommartid året runt medan andra menar att normaltid året runt – alltså det som vi har under vintern är att föredra. I USA ignorerar till exempel staterna Hawaii och Arizona sommartiden helt.
Var tänkt att spara energi
Bara hälften av alla världens länder har infört sommartid som ursprungligen infördes som ett sätt att spara energi i Tyskland under andra världskriget. Men uppgifter tyder på att det inte leder till några besparingar alls. Istället leder det till kostnader för företag och som sagt risk för människors liv enligt Centerpartisten och Europarlamentarikern Fredrik Federley.
LÄS OCKSÅ:Vad händer i kroppen när vi sover?
EU utreder avskaffande
Efter en omröstning i EU-parlamentet nu i februari beslutade EU-kommissionen att sommartiden ska utredas. I ett pressmeddelande skriver parlamentet ”Ett flertal medborgarinitiativ har visat att allmänheten är bekymrad över den halvårsvisa tidsomställningen i samband med att sommartid övergår till vintertid och vice versa”.
Av Nina Törmark
Källa: Science alert och Ekot
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!